ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΤΕΓΗ

γελαληςΑνακοίνωση σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων εξέδωσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής κάνοντας λόγο για ένα ληστρικό νομοσχέδιο που μονιμοποιεί το χαράτσι και προκαλεί απόγνωση σε όλους τους μικροϊδιοκτήτες. Αναλυτικά ο κ. Γελαλής αναφέρει τα εξής:

«Το νέο φορολογικό ληστρικό Ν/Σ που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία εξαπάτησης του λαού των δύο κυβερνητικών συνεταίρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύει την προσήλωση της κυβέρνησης στην μνημονιακή πολιτική και την αδιαφορία της για τα κοινωνικά προβλήματα.

Με το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ), η κυβέρνηση Σαμαρά έρχεται να μονιμοποιήσει και να διευρύνει το χαράτσι στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία, και θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο με ταυτόχρονη κατάργηση αφορολόγητου ποσού περιουσίας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων έχουν ως εξής:

Καταργείται ο φόρος ακίνητης περιουσίας που υπολογιζόταν  στο σύνολο της αξίας της περιουσίας των φυσικών προσώπων χωρίς τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Ο φόρος αυτός είχε αφορολόγητο όριο τις 200.000, ανά φυσικό πρόσωπο, και προοδευτικό συντελεστή φορολόγησης από 0,2% έως και 1%.

Με την κατάργηση του μονιμοποιείται το «έκτακτο» χαράτσι σύμφωνα με το οποίο πλήρωναν όλες οι ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες και η φορολογία επεκτείνεται και στα σπίτια που είναι ημιτελή ή έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση ,στα οικόπεδα, στα χωράφια, ακόμα και στα μαντριά που δεν πλήρωναν χαράτσι. 

Η φορολογία πλέον δεν θα σχετίζεται με το ύψος της περιουσίας κάθε προσώπου, αλλά θα φορολογείται κάθε ακίνητο ευνοώντας κυρίως όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Οι προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να έχουν εκπτώσεις ή απαλλαγές οι  ευπαθείς ομάδες είναι τόσο περιοριστικές, ώστε τις καθιστούν ουτοπία. Εκτός από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα πρέπει να μη χρωστούν στο Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία

Η αδιαφορία της κυβέρνησης και της τρόικας για τον λαό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι προέβλεψαν  πως  πρέπει από τον νέο φόρο θα βεβαιωθούν 3,5 δις ευρώ, ώστε να μπουν στα ταμεία του Δημοσίου τελικά 2,9 δις ευρώ θεωρώντας βέβαιο πως πολλοί  συμπολίτες μας δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ