TΑ12 ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

τρόφιμαΗ Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG), μια οργάνωση που τάσσεται κατά της χρήσης τοξικών χημικών ουσιών, έχει κυκλοφορήσει μια λίστα με τα 12 χειρότερα χημικά που ευθύνονται για ορμονικές διαταραχές…

Ακολουθεί η λίστα με τα χημικά:

  1. Γλυκολαιθέρες

Αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται ως διαλύτες σε χρώματα και σε προϊόντα καθαρισμού και έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων σε ελαιοχρωματιστές, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας. Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες έχει επίσης συνδεθεί με το άσθμα και τις αλλεργίες στα παιδιά. Η αποφυγή προϊόντων με τα συστατικά βουτοξυαιθανόλη (EGBE) και methoxydiglycol (DEGME) μπορεί να μειώσει την έκθεση στους γλυκολαιθέρες.

  1. Οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα

Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες των φυτοφαρμάκων έχει συνδεθεί με προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη συμπεριφορά και τη γονιμότητα, και μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Αγοράζοντας βιολογικά προϊόντα μειώνουμε την έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες.

  1. Αρσενικό

Αυτό το στοιχείο βρίσκεται στο περιβάλλον, αλλά επίσης και σε ορισμένα φυτοφάρμακα, και έτσι μπορεί να βρει το δρόμο του στις τροφές και το πόσιμο νερό. Μια μορφή αρσενικού, το ανόργανο αρσενικό, είναι γνωστό καρκινογόνο, και η χρόνια έκθεση σε αυτό –ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα- έχει συνδεθεί με καρκίνους της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα και του δέρματος. Το αρσενικό παρεμβαίνει επίσης στον τρόπο που το σώμα επεξεργάζεται τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δήλωσε πρόσφατα ότι τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι, δεν φαίνεται να δημιουργούν κινδύνους για την υγεία βραχυπρόθεσμα, αλλά ερευνούν ακόμη τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

  1. Υδράργυρος

Αυτό το μέταλλο είναι γνωστό ότι παρεμβαίνει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Μπορεί επίσης να συνδεθεί με μια ορμόνη που ρυθμίζει την ωορρηξία της γυναίκας, και μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη. Η EWG συνιστά να καταναλώνουμε σολομό και πέστροφα που δεν είναι ιχθυοτροφείου για να μειώνουμε την έκθεσή μας στον υδράργυρο. Επίσης συνιστά οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σκέπτονται να μείνουν έγκυες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 2 γεύματα την εβδομάδα ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο (όπως κονσέρβες τόνου, σολομός, και γατόψαρο.)

  1. Υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFC)

Αυτές οι χημικές ουσίες βρίσκονται σε αντικολλητικά σκεύη και είναι πολύ ανθεκτικές. Έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος, χαμηλό βάρος γέννησης και τη νόσος του θυρεοειδούς, μεταξύ άλλων προβλημάτων. Ωστόσο, οι μελέτες δεν μπορούν αποτελεσματικά να αποδείξουν ότι οι PFCsπροκαλούν αυτά τα προβλήματα, οπότε απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί καλύτερα η επίδραση των PFCs στο ανθρώπινο σώμα.

  1. Μόλυβδος

Μια τοξίνη που έχει μελετηθεί πολύ καλά, και έχει συνδεθεί με βλάβες στον εγκέφαλο, με χαμηλότερο IQ, απώλεια ακοής και προβλήματα του νευρικού συστήματος. Έχει επίσης βρεθεί να επηρεάζει τις ορμόνες. Στα ζώα, ο μόλυβδος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του φύλου.

  1. Επιβραδυντικά φωτιάς

Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντές φωτιάς, ονομάζονται πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE) και είναι πολύ ανθεκτικές στο περιβάλλον. Μπορούν να διαταράξουν τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς, και έχουν συνδεθεί με επιπτώσεις στην υγεία, όπως χαμηλότερο IQ. Πολλές PBDEs έχουν καταργηθεί σταδιακά, αλλά λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής τους, θα συνεχίσουν να μας μολύνουν για αρκετές δεκαετίες ακόμη.

  1. Υπερχλωρικό

Αυτή η χημική ουσία χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολλών εκρηκτικών υλών, και μπορεί να βρεθεί και σε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα. Πάρα πολύ υπερχλωρικό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του θυρεοειδούς αδένα να παράγει ορμόνες. Αν και είναι δύσκολο να αποφευχθεί το υπερχλωρικό στα τρόφιμα, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις της χημικής ουσίας με το να φροντίζουν να καταναλώνουν αρκετό ιώδιο στη διατροφή τους. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ αναπτύσσει κανονισμό που θα θέτει όρια στο ποσό του υπερχλωρικού που μπορεί να υπάρχει στο πόσιμο νερό. Αλλά και ένα φίλτρο αντίστροφης όσμωσης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του υπερχλωρικού στο πόσιμο νερό.

  1. Οι φθαλικές ενώσεις

Αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα πλαστικά για να κάνουν το υλικό πιο ευλύγιστο, και σε πολλά προϊόντα, σαν διαλυτικοί παράγοντες, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μπορούν να βρεθούν στα απορρυπαντικά, τα πλαστικά ρούχα (αδιάβροχα), ακόμη και σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως σαπούνια, σαμπουάν και βερνίκια νυχιών. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι φθαλικές ενώσεις επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα, αλλά η ακριβής επίδραση στον άνθρωπο μετά από έκθεση σε χαμηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων είναι άγνωστη. Για να μειώσουμε την έκθεση στα φθαλικά, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα πλαστικά δοχεία τροφίμων και το πλαστικό περιτύλιγμα κατασκευασμένο από PVC. Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας που αναφέρουν το  «άρωμα» (“fragrance“) ως συστατικό μπορούν επίσης να περιέχουν φθαλικές ενώσεις.

  1. Ατραζίνη

Αυτό το πολύ συνηθισμένο φυτοφάρμακο μπορεί να μολύνει το πόσιμο νερό. Σε μελέτες σε ζώα, έχει συνδεθεί με όγκους, καθυστερημένη εφηβεία και φλεγμονή του προστάτη, και μετατρέπει τα αρσενικά βατράχια σε θηλυκά. Η αγορά βιολογικών προϊόντων και χρησιμοποίηση φίλτρου για το πόσιμο νερό μπορεί να μειώσει την έκθεση στην ατραζίνη.

  1. Διοξίνη

Πρόκειται για τις μακροβιότερες χημικές ουσίες που βρίσκονται ευρέως στα τρόφιμα, και συσσωρεύονται στον λιπώδη ιστό των ζώων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και άλλα αναπαραγωγικά προβλήματα. Η χρόνια έκθεση σε διοξίνες έχει συνδεθεί με προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος και τον καρκίνο. Όμως, ενώ η χημική ουσία είναι γνωστό ότι είναι τοξική σε υψηλά επίπεδα, η έκθεση σε φυσιολογικά επίπεδα στο περιβάλλον, δεν αναμένεται να επηρεάσει την υγεία του ανθρώπου, κατά μέσο όρο.

  1. Δισφαινόλη Α (BPA)

Αυτή η χημική ουσία βρίσκεται σε πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των κονσερβοποιημένων τροφίμων, πλαστικά, και οδοντιατρικά υλικά σφραγισμάτων. Οι μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση σε BPA με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, η πρόωρη εφηβεία και η αποβολή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ