ΕΚΛ: ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΥΣ

ανεργοιΤο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, από κοινού με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), πριν λίγους μήνες είχαν πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στον Δήμο Λαρισαίων και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητώντας να δώσουν λύση ή να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση άμεση λύση στα προβλήματα στέγασης, και διατροφής οικογενειών ανέργων, απλήρωτων εργατών, που τους κάνουν έξωση από το σπίτι ή δεν έχουν να φάνε.

Σε όσα περιστατικά έχουμε καταγράψει, προστέθηκε άλλο ένα, μιας άνεργης και άπορης 3μελούς οικογένειας (μητέρα και δυο παιδιά), που σιτίζεται σε συσσίτιο ενορίας, και της γίνεται άμεσα έξωση με δικαστική απόφαση από το σπίτι που μένει, λόγω οφειλής ενοικίων αρκετών μηνών.

Το αποτέλεσμα είναι στις 31/10, που λήγει η προθεσμία για να εγκαταλείψει το σπίτι, με βάση δικαστική απόφαση, η οικογένεια με ότι οικιακό εξοπλισμό έχει, θα βρεθούν στην κυριολεξία στο δρόμο, αφού δεν έχουν κανένα εισόδημα. Η μητέρα που επαναπατρίσθηκε από την πρώην ΕΣΣΔ, παρ’ ότι έχει χιλιάδες ένσημα, δεν μπορεί να πάρει σύνταξη γιατί δεν υπάρχει διακρατική σύμβαση που να το προβλέπει αυτό.

Το ΕΚΝΛ, επαναφέρει πιο επιτακτικά τα αιτήματα που είχε καταθέσει στην Δημοτική Αρχή Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση στη στέγαση της συγκεκριμένης οικογένειας (τηλέφωνο υπάρχει στη διάθεση του Εργατικού Κέντρου), αλλά και γενικότερα για κάθε άλλη τέτοια περίπτωση.

Για το πρόβλημα των εξώσεων από τα σπίτια και της στέγασης, οικογενειών ανέργων και φτωχών εργατικών-λαϊκών στρωμάτων που αδυνατούν να πληρώσουν το νοίκι και πετιούνται στο δρόμο, διεκδικούμε:

1.     Να νοικιαστεί ένα από τα κλειστά ξενοδοχεία της πόλης μας, με ευθύνη της κυβέρνησης ή του Δήμου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για τις άμεσες ανάγκες στέγασης, όσων αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο και τους γίνεται έξωση.

2.     Επιδότηση του ενοικίου για τους ανέργους στο 100% της αξίας του από το κράτος.

3.     Να νοικιαστούν από το υπουργείο Παιδείας, κλειστά ξενοδοχεία για να στεγαστούν σπουδαστές, παιδιά ανέργων ή φτωχών οικογενειών που σπουδάζουν στην πόλη μας και δεν καλύπτονται από τις σπουδαστικές εστίες.

4.     Δήμευση κατοικιών που έχουν περάσει στην κυριότητα των Τραπεζών από πλειστηριασμούς για την ικανοποίηση λαϊκών στεγαστικών αναγκών. Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας για λαϊκές ανάγκες σε στέγη ή σε σχολικά κτίρια.

5.     Να επαναλειτουργήσει ο ΟΕΚ, εξυπηρετώντας τους σκοπούς της ίδρυσης του. Να ξεπαγώσουν όλα τα προγράμματα εκτός των επιδοτούμενων μέσω Τραπεζών. Χορήγηση άτοκων δανείων με κεφάλαια του ΟΕΚ για την απόκτηση κατοικίας στο ύψος της αξίας της.

6.     Να ξεκινήσει άμεσα το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ. Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση Εργατικών Κατοικιών στις συνοικίες Τούμπας και Αγίου Θωμά. Να γίνουν εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης, Φαλάνης.

7.     Νέες σπουδαστικές εστίες για το ΤΕΙ, την Ιατρική-Βιοχημεία.

Για το πρόβλημα της διατροφήςτων οικογενειών των ανέργων, μερικώς απασχολούμενων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και ιδιαίτερα των παιδιών, διεκδικούμε την λήψη άμεσων μέτρων από το κράτος, τον Δήμο και την Περιφέρεια:

1.     Δημιουργία κρατικής αγοράς, που θα συγκεντρώνει και θα διαθέτει τρόφιμα σε ανέργους, μερικώς απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.

2.     Καθημερινό δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές στα δημόσια σχολεία.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ