ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Στον Τύρναβο η αγορά θα είναι ανοικτή και την Κυριακή της Αποκριάς, λόγω καρναβαλιού

αγοραΚαμία επιπλέον Κυριακή –  πέραν των επτά που ορίζει ο νόμος –  δεν θα είναι ανοικτά τα καταστήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, αποφάσισε η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου είναι οι περιοχές που εκτείνονται στην παραλιακή ζώνη Π.Ε. Λάρισας, (Ρακοπόταμος, Πολυδένδρι, Αγιόκαμπος, Κάτω Σωτηρίτσα, Βελίκα, Παλιουριά, Κουτσουπιά, Κόκκινο Νερό, Στόμιο, Ομόλιο, Αλεξανδρινή-Στρίντζος, Κουλούρα, Αιγάνη, Καστρί Λουτρό, Μεσάγγαλα).

Παράλληλα, στην  πόλη του Τυρνάβου τα καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοικτά την Κυριακή της Αποκριάς.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του νόμου, όλα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά επτά Κυριακές το χρόνο (δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, την Κυριακή των Βαΐων και από μία Κυριακή στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους του έτους που καθιερώνονται). Περισσότερες από 7 Κυριακές μπορούν να λειτουργούν τα καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., μόνο με  απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη.

Η πρόταση της αντιπεριφερειάρχη για το μη άνοιγμα των καταστημάτων καμία παραπάνω Κυριακή πέραν των 7 που ορίζει ο νόμος,  με εξαίρεση την παραλιακή ζώνη, είχε γίνει ομόφωνα δεκτή και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, κατόπιν πρωτοβουλίας της, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς.

Η κ. Καραλαριώτου στην απόφασή της έλαβε υπόψιν το αίτημα των φορέων της παραλιακής ζώνης, οι οποίοι επιθυμούν τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, λόγω της τουριστικής κίνησης, καθώς και το σχετικό έγγραφο του Εμπορικού Συλλόγου Τυρνάβου, στο οποίο προτείνεται στην πόλη του Τυρνάβου η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή της Αποκριάς, για το λόγο ότι πραγματοποιούνται καρναβαλικές εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας με συνέπεια την προσέλκυση μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη αναφέρει:

«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Α. Ορίζουμε τις περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων πλην των αναφερόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013

α) τις περιοχές που εκτείνονται στην παραλιακή ζώνη Π.Ε. Λάρισας, ήτοι Ρακοπόταμος, Πολυδένδρι, Αγιόκαμπος, Κάτω Σωτηρίτσα, Βελίκα, Παλιουριά, Κουτσουπιά, Κόκκινο Νερό, Στόμιο, Ομόλιο, Αλεξανδρινή-Στρίντζος, Κουλούρα, Αιγάνη, Καστρί Λουτρό, Μεσάγγαλα, όλες τις Κυριακές του χρόνου, και

β) την πόλη του Τυρνάβου μόνο για την Κυριακή της Αποκριάς,.

υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) τα εμπορικά καταστήματα να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι διακόσια πενήντα τετραγωνικά μέτρα (250 τ.μ.)

β) να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise)

γ) να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας κατάστημα ενός καταστήματος (shops-in-a-shop) και νη μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Β. Το πλαίσιο ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων με την επιφύλαξη των ειδικώς οριζόμενων για τα καταστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 42 του Ν. 1892/1990 και στο άρθρο 14 του Ν. 2154/1994, καθορίζεται από ώρα 11.00 π.μ. έως 20.00 μ.μ.

Γ. Για το απασχολούμενο προσωπικό, θα ισχύσουν οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 42 του Ν. 1892/1990.

Δ. Η ισχύς της απόφασης αυτής λήγει 31.12.2014. Η παρούσα απόφαση δύναται να αναθεωρείται ετησίως με απόφαση που εκδίδεται κατά το μήνα Ιανουάριο και με πρώτη εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015. Σε περίπτωση μη έκδοσης νέας απόφασης θεωρείται ότι ισχύει η προηγούμενη ρύθμιση.

Ε. Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ