Η ύφεση έχει διευρύνει το χάσμα υγείας μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών της Ευρώπης. Ο αντίκτυπος της ύφεσης είναι σαφής στις χώρες με τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 17%, και το ποσοστό των δολοφονιών υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2007 και 2011…
Στην ελλάδα επίσης, το ήμισυ των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό HIV μεταξύ των ετών 2009 και 2011, εκτιμάται ότι εν γνώσει τους εκτέθηκαν στον ιό, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τα 700 €, μηνιαίες αποδοχές
Ο Michael Marmot στο University College του Λονδίνου, ο οποίος συν-έγραψε την έκθεση για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προειδοποιεί ότι οι ανισότητες απειλούν την υγεία των μελλοντικών γενεών εάν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν μέτρα για να αποκατασταθούν οι δαπάνες για την υγεία.
Λέει ότι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση είναι να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και τη φροντίδα στην παιδική ηλικία. «Θα έλεγα ότι, εάν αποτύχουν να επενδύσουν στην ανάπτυξη του παιδιού, απλά συσσωρεύουν δαπανηρά προβλήματα για το μέλλον», λέει.
Επίσης συστήνει βαρύτερη φορολογία και καλύτερη εκπαίδευση για να κατευθύνουν τους ανθρώπους μακριά από τα τσιγάρα, το αλκοόλ και το πρόχειρο φαγητό.
Κύριο μήνυμα του Marmot είναι ότι όλες οι χώρες μπορούν να κάνουν “κάτι περισσότερο ή καλύτερο” για να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών.
Η μεγαλύτερη έκπληξη της έκθεσης ήταν το πόσο χαμηλό είναι το προσδόκιμο ζωής στη Ρωσία σε σύγκριση με άλλες χώρες, λέει ο Marmot. “Οι ρώσοι πεθαίνουν κατά μέσο όρο 17 χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες της Ισλανδίας, ενώ οι ρωσίδες πεθαίνουν 12 χρόνια νωρίτερα από ό, τι οι γυναίκες στην Ισπανία και τη Γαλλία», λέει. “Αυτή είναι μια εξαιρετικά τεράστια διαφορά.”