ΣΤΙΣ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

vouleutika-autokinhtaΑναβολή στην αναβολή για την ενεργοποίηση της εφαρμογής του TAXIS, ώστε να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 και του φόρου πολυτελείας, αφού καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) δεν έχει καταφέρει ακόμα να ετοιμάσει τη σχετική εφαρμογή.

Αρχικά το σύστημα του TAXIS θα άνοιγε κανονικά αυτή την εβδομάδα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών όμως τόνιζε ότι η εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες συνεχίζουν την προσπάθεια μαζί με το εκκαθαριστικό για τα τέλη, να υπάρχει και ο φόρος πολυτελείας για τα ΙΧ με κινητήρες άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, ο οποίος θα επιβληθεί αναδρομικά από το 2012.

Από πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών έχει καταργήσει την ταχυδρομική αποστολή των ειδοποιητηρίων και πλέον οι ιδιοκτήτες ΙΧ πρέπει να μπουν στο TAXIS είτε με τους κωδικούς τους, είτε με το ΑΦΜ τους και να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό των τελών, ώστε στη συνέχεια να το προσκομίσουν στις τράπεζες για την εξόφληση του.

Ο φόρος πολυτελείας

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επιβάλλεται με συντελεστή 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης για οχήματα 1.929-2.500 κυβικών και για τα αυτοκίνητα από 2.501 κυβικά και άνω με συντελεστή 10%.

Από το συγκεκριμένο φόρο εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Το χαράτσι θα το πληρώσουν ακόμα και οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων που τα πούλησαν εντός του 2013 ή κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στα τέλη του περασμένου έτους, αφού το μέτρο ισχύει αναδρομικά από τη χρήση του 2012. Ο τελικός λογαριασμός βέβαια αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν υπολογιστούν και τα τέλη κυκλοφορίας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

– Για ΙΧ 1929κ.ε δεκαετίας τα τέλη είναι 660€, ενώ ο νέος φόρος πολυτελείας είναι 293€ , συνολικά δηλαδή ο ιδιοκτήτης του ΙΧ θα κληθεί να πληρώσει εφάπαξ 953€.

– Για ΙΧ 2.400κ.ε τα τέλη είναι 880€ και ο φόρος 434€, συνολικά ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 1.314€

– Για ΙΧ 3.100κ.ε τα τέλη είναι 1.100€ και θα πληρώσει για φόρο πολυτελείας 1.246€, δηλαδή συνολικά 2.346€.

 

Νίκος Ρογκάκος – ΑΝΤ1

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ