ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων στο αίμα τους είναι πιο πιθανό να έχουν ενδομητρίωση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Environmental Health Perspectives

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια κατάσταση κατά την οποία ο ιστός που συνήθως επενδύει τα εσωτερικά τοιχώματα της μήτρας, αυξάνεται έξω από τη μήτρα, συνήθως στις ωοθήκες,τις σάλπιγγες, ή τη λεκάνη – προκαλώντας πυελικό πόνο και την υπογονιμότητα.

«Προσβάλλει τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους και περίπου το 10% των γυναικών κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν ενδομητρίωση,” λέει η Victoria Holt, ερευνήτρια στο Fred Hutchinson Cancer Research Center, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πάνω από 5 εκατομμύρια γυναίκες έχουν ενδομητρίωση, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Γραφείου της Υγείας των Γυναικών.

«Αυτό που γνωρίζουμε για την ενδομητρίωση είναι ότι η ασθένεια σχετίζεται με τα οιστρογόνα. Οι γυναίκες που έχουν περισσότερα οιστρογόνα είναι πιο πιθανό να την έχουν», λέει ο Holt.

Μόλις μπουν στο σώμα, μερικά οργανοχλωριούχα φυτοφάρμακα (OCPs) μιμούνται τα οιστρογόνα, πιθανόν συμβάλλοντας στην ενδομητρίωση.

“Οι γυναίκες σε αυτή τη μελέτη πιθανό να είχαν εκτεθεί στα φυτοφάρμακα απλά μέσω των τροφίμων,” λέει ο Δρ Leo Trasande, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Ιατρικής, NYU School of Medicine.

Η χρήση των οργανοχλωριωμένων φυτοφαρμάκων περιορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και τη «Σύμβαση της Στοκχόλμης» το 1960.

Ωστόσο, μετά από όλες αυτές τις δεκαετίες, τα φυτοφάρμακα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν στο περιβάλλον και μπορεί να συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το β-HCHέχει χρόνο ημίσειας ζωής επτά ετών στο σώμα – όπου αποθηκεύεται στο λίπος. Μπορεί να βρεθεί σε μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα, σε λιπαρά τρόφιμα και ψάρια. Επίσης, εξακολουθεί να παράγεται ως υποπροϊόν κάποιων σαμπουάν και λοσιόν για ψείρες.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ