ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΥΔΡΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ

Ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης Πράσινη Πόλη

ter-oik-5 (Αντιγραφή)Η δημοτική κίνηση ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ δέχτηκε καταγγελίες από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Τερψιθέας για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη περιοχή. Συγκεκριμένα οι καταγγελίες αφορούσαν την θέση “Σκαλωσιά” όπου υπάρχουν δύο δημοτικές υδρευτικές γεωτρήσεις.

Στη περιοχή γύρω από τις γεωτρήσεις εναποτίθενται μπάζα και σκουπίδια σε δημοτικές και ιδιωτικές εκτάσεις με κίνδυνο να μολυνθεί ο υπόγειος υδροφορέας. Επίσης στη περιοχή, μας καταγγέλθηκε ότι έχει καταπατηθεί δημοτική έκταση. Στη  κοίτη του Πηνειού και συγκεκριμένα στο ύψος που είναι το δασικό φυτώριο υπάρχει χώρος όπου γίνεται εναπόθεση τσιμέντων, στη κοίτη του ποταμού, από μπετονιέρες που ξεπλένονται δίπλα στη κοίτη.
ter-oik-1 (Αντιγραφή)Μετά από τις καταγγελίες που έγιναν αντιπροσωπεία της  δημοτικής κίνησης ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Κωνσταντίνο Νότα. Με τον πρόεδρο συζητήθηκαν τα θέματα των καταγγελιών, το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στη περιοχή και συγκεκριμένα στην κοίτη του Πηνειού. Ένα από τα σημαντικά προβλήματα της περιοχής που τέθηκε από τον πρόεδρο είναι η μη έγκριση του σχεδίου πόλεως με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα όταν θα εφαρμοσθεί. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τα φυτοφάρμακα και την διαχείρισή τους, την γεωργία και για την μη ύπαρξη βιολογικών καλλιεργειών στη περιοχή.
Από το πρόεδρο πήραμε την διαβεβαίωση ότι ο έλεγχος των γεωτρήσεων γίνεται συστηματικά και τακτικά από τη ΔΕΥΑΛ, και έως τώρα δεν διαπιστώθηκε μόλυνση του νερού.
Παρ΄ όλα αυτά αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στη περιοχή και ότι προσπαθεί  με κάθε μέσο για την αποκατάσταση.
Σε επιτόπιο έλεγχο που έγινε, από το κλιμάκιο,  σε διάφορες περιοχές της Τερψιθέας  και ιδικά στην Παραπήνεια περιοχή, διαπιστώθηκε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και η προσπάθεια αποκατάστασης. Με λίπη μας διαπιστώσαμε να επαναλαμβάνεται ο ίδιος τρόπος που εφαρμόζεται σε όλο τον Δήμο: το κουκούλωμα, το σκέπασμα των απορριμμάτων με χώματα.
Για το χρόνιο πρόβλημα, της μη έγκριση του σχεδίου πόλεως με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα όταν θα εφαρμοσθεί, αναφέρουμε και πάλι την πάγια θέση των Οικολόγων Πράσινων, που επαναλαμβάνουμε εδώ και χρόνια: αν δεν ξεκινήσουμε σωστά, δηλαδή πρώτα από το γενικό Χωροταξικό σχέδιο και μετά στα ειδικά και στα πολεοδομικά θα υπάρχει πάντα αυτό το πρόβλημα, όπως σ’ όλη την Ελλάδα.
Από την αντιπροσωπεία της δημοτικής κίνησης ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ αναφέρθηκε ότι στην ύπαιθρο η πράσινη ανάπτυξη είναι δυνατή, ειδικότερα σε τμήματα του χώρου όπου επιβάλλονται μέτρα προστασίας για την διατήρηση διαφόρων αξιόλογων φυσικών ή και πολιτιστικών στοιχείων του περιβάλλοντος. Σε πολλές περιπτώσεις, η ανάπτυξη αυτή μπορεί να έχει και σημαντική κοινωνική διάσταση, στηρίζοντας την παραμονή των κατοίκων στον τόπο τους, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, αναβιώνοντας αξιόλογα στοιχεία της τοπικής παράδοσης. Σε συνεργασία με τους τοπικούς πληθυσμούς είναι δυνατόν να αναδεικνύονται και να αξιοποιούνται τα προστατευτέα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά αντικείμενα, αποτελώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα και συμβάλλοντας σε παραγωγή με πιστοποιημένη ποιότητα.
Τέλος η τήρηση περιβαλλοντικών όρων από την αγροτική παραγωγή, όπως η χρήση περιβαλλοντικά συμβατών μεθόδων καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, η μείωση των εισροών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, η αγρανάπαυση, η βιολογική καταπολέμηση, η αποκατάσταση του τοπίου, είναι εφικτό να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαρισαίων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ