Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ: ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Κ. ΚΑΠΠΑ

καπΕπίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας με θέμα την ανάκληση της ΥΑ, σύμφωνα με την οποία τίθεται σε διαθεσιμότητα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Κάππας, κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Τάσος Κουράκης και αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Όπως σημειώνεται στην ερώτηση, «η απόφαση του Υπουργού να θέσει τον Κ. Κάππα εκτός καθηκόντων επικυρώνει και υλοποιεί άμεσα την ευθεία παρέμβαση της δικαστικής αρχής στην επιστημονική λειτουργία του Πανεπιστημίου. Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Κάππας, πριν από δύο χρόνια ήρθε αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη, μόνο και μόνο επειδή διατύπωσε, ως όφειλε, την επιστημονική του κρίση, σε εισήγηση για την πλήρωση μιας θέσης συμβασιούχου διδάσκοντα με το ΠΔ 407/80.  Η πρωτόδικη απόφαση υπήρξε αθωωτική, αλλά ο Εισαγγελέας άσκησε έφεση γιατί θεώρησε πως ο άλλος υποψήφιος είχε ανώτερα προσόντα (!) και γιατί ο εισηγητής Κ. Κάππας δεν αξιολόγησε το πιστοποιητικό στρατολογίας του υποψηφίου. Με την αρ. 930/2013 Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας ο Κ. Κάππας κηρύχθηκε ένοχος για την πράξη παράβασης καθήκοντος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οκτώ (8) μηνών με τριετή αναστολή».

Ο βουλευτής ζήτησε την ανάκληση της ΥΑ και ρωτά τον Υπουργό τί προτίθεται να πράξει προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη επιστημονική κρίση και να αποτραπούν οιοσδήποτε πιθανές μεθοδεύσεις για την ποινικοποίησή της, σημειώνοντας ότι «η άμεση εισαγγελική παρέμβαση σε διαδικασία ακαδημαϊκής κρίσης συνιστά σαφέστατη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ακαδημαϊκής αυτοτέλειας, αφού μόνο τα θεσμικά όργανα (Πρόεδρος και Γενική Συνέλευση του Τμήματος) έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την επιλογή των πανεπιστημιακών διδασκάλων, μονίμων και συμβασιούχων.  Η παρέμβαση του εισαγγελέα συνιστά ποινικοποίηση της επιστημονικής κρίσης πανεπιστημιακού δασκάλου, που δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ