ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ «ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ»

kalogΣε έγκριση της κοινής διακήρυξης που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, της Λαρισαίων Πόλις και της Πράσινης Πόλης προχώρησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης τα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά τη διάρκεια ανοικτής συνέλευσης. Στη συνέλευση απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι των άλλων δύο παρατάξεων, ενώ ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Απ. Καλογιάννης ζήτησε πλήρη στήριξη του εγχειρήματος.

Μιλώντας για την κοινή διακήρυξη ο κ. Καλογιάννης υποστήριξε ότι πρόκειται για κείμενο που περιγράφει την πολιτική ματιά των τριών κινήσεων στην πολιτική κατάσταση της χώρας και της Αυτοδιοίκησης και βάζει ως στόχο τη δημιουργία ενός Αυτόνομου Ενωτικού Συνδυασμού για τις επόμενες Δημοτικές εκλογές.

«Σας καλώ όλους να σταθούμε με σοβαρότητα και ευθύνη στην κρισιμότητα των στιγμών που εν τέλει θα διαμορφώσουν την εκλογική μας τακτική.

Την πορεία αυτή την ξεκινήσαμε μαζί το 2006 με ενθουσιασμό και ανιδιοτέλεια και παρουσιάσαμε στην πόλη μια καινούρια φωνή. Το 2010 δοκιμάστηκε η αντοχή μας. Αντέξαμε. Σήμερα είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο συνδυασμός μας, ο συνδυασμός της συνεργασίας, θα είναι στο 2ο γύρο των εκλογών και θα διεκδικήσει το Δήμο.

Τη θέση αυτή την κατακτήσαμε. Την κατακτήσαμε με τη δουλειά όλων, με τη γεμάτη αυταπάρνηση δουλειά των υποψηφίων μας σε όλα μας τα ψηφοδέλτια. Γι’ αυτό και σας ευχαριστώ προσωπικά και εκ μέρους της συντονιστικής μας επιτροπής», ανέφερε ακόμη ο κ. Καλογιάννης.

Παράλληλα υπογράμμισε τα εξής:

«Η κατάσταση στην κοινωνία με τις πολιτικές της συγκυβέρνησης που υπαγορεύονται από τα μνημόνια είναι τραγική. Η κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση επίσης. Στο Δήμο της Λάρισας ακόμα χειρότερα. Μαζί με τις κυβερνητικές πολιτικές και την υλοποίησή τους, έχει εγκατασταθεί μια Δημοτική Αρχή καθεστωτική, συγκεντρωτική, απομακρυσμένη από τον πολίτη, χωρίς απολογισμό και έλεγχο από τον ίδιο. Όλα αυτά επιβάλλουν αλλαγή πολιτικών και προσώπων.

 Είναι ζωτικής σημασίας, όσο ποτέ άλλοτε, να προτάξουμε τις αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης, της κοινωνικής προστασίας.

 Ποτέ η συμμετοχή των ίδιων των πολιτών στη διεκδίκηση αναφαίρετων δικαιωμάτων τους δεν ήταν τόσο αναγκαία όσο σήμερα.

 Ποτέ δεν ήταν τόσο επίκαιρη η ανάγκη να συνδεθεί η πολιτική με την ηθική.

 Ζητείται λοιπόν μια αληθινή επανάσταση αναγέννησης σε όλα τα επίπεδα.

Αυτά είναι που προσδιορίζουν το όραμά μας για ένα νέο Δήμο της συμμετοχής, της αλληλεγγύης, της διαφάνειας, της ηθικής, των ουσιαστικών έργων. Έναν σύγχρονο Δήμο καθοδηγητή της ανάπτυξης της πόλης που θα ασχολείται με όλα. Θα βελτιώνει την περιβαλλοντική κατάσταση στην πόλη, θα ανοίγει δρόμους οικονομικής ανάπτυξης, θα ενδιαφέρεται για την κοινωνική συνοχή, θα είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.

Το μέγεθος του εγχειρήματος είναι τεράστιο. Απαιτεί συγκέντρωση δυνάμεων, επιβάλλει συμπόρευση, συνεργασίες σε συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο που περιγράφει η κοινή μας διακήρυξη. Ο δρόμος που άνοιξαν οι τρεις κινήσεις μας, με όλες τις δυσκολίες που έχει, είναι δρόμος αγώνα, δρόμος συσπείρωσης, δρόμος νίκης. Χαιρετίζεται από τους πολίτες. Είναι μια πρωτόγνωρη, συναρπαστική, ελπιδοφόρα πορεία. Εργαζόμαστε ακούραστα, με ευθύνη και έμπνευση, γιατί πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να εκφραστεί αυτοδιοικητικά η προοδευτική και δημοκρατική πλειοψηφία αυτής της πόλης.

Οδεύοντας λοιπόν προς τις πιο πολιτικές εκλογές που γνώρισε η Αυτοδιοίκηση, σας καλώ να ενισχύσουμε το πολιτικό μας εγχείρημα της συνεργασίας, να εγκρίνουμε την κοινή μας διακήρυξη και να ανοίξουμε το δρόμο για τα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα του μοντέλου διοίκησης, του προγράμματος, του ψηφοδελτίου, του επικεφαλής, που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας».

Ο Γ. ΣΟΥΛΤΗΣ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαρισαίων Πόλις Γ. Σούλτης στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Κάθε μέρα η ζωή όλων μας δυσκολεύει. Και πρέπει κάτι να κάνουμε γι΄αυτό. Στην εποχή της κρίσης, σήμερα περισσότερο από ποτέ δεν δικαιούμαστε να μένουμε απαθείς. Αυτήν την έννοια έχει και το εγχείρημά μας.

Όλοι μας εδώ πιστεύουμε σε μια πραγματική  τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία  μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την επέκταση και εμπέδωση της δημοκρατίας. Σε μια τοπική αυτοδιοίκηση η οποία μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες στην βαθιά κρίση που διέρχονται, και να συμβάλει στο ξεπέρασμά της. Όπως στο κοινό μας κείμενο σημειώνουμε:

« Οι τελευταίες μάλιστα εξελίξεις στο χώρο της Τ.Α. διαμορφώνουν καταστάσεις αρνητικές εκρηκτικές και επικίνδυνες, με υπαρκτό τον κίνδυνο κατάρρευσής της. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από διακριτός, δημοκρατικός πόλος άσκησης τοπικής εξουσίας  μετατρέπεται  σε απλό διαχειριστή-υπηρεσία της κεντρικής εξουσίας».

Βρισκόμαστε, φίλοι, μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Γιατί είναι αλήθεια πως «το σύστημα που διοίκησε τους Δήμους όλα αυτά τα χρόνια – με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις – αποτελεί μέρος ενός πολιτικού συστήματος εξουσίας, το οποίο στηρίχθηκε σε πελατειακές σχέσεις, στην αναξιοκρατία και στο βόλεμα των ημετέρων, στην αδιαφάνεια και τη διαπλοκή, στις επικοινωνιακές – παλαιοκομματικές τεχνικές.»

Αυτά είναι επίσης απόσπασμα από το εξαιρετικό κείμενο της κοινής διακήρυξης. Και περιγράφει τη λειτουργία ενός συντηρητικού σκληρού συστήματος εξουσίας που κυριαρχεί – με ευθύνη όλων μας- εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια σ’ αυτήν την πόλη. Ενός συστήματος εξουσίας που εκπέμπει έναν λαϊκίστικο λόγο και καθημερινά διαφθείρει και διαφθείρεται. Διαμορφώνοντας μια κατάσταση που μας προσβάλλει όλους με την πολιτική της για τον πολιτισμό, την κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον. Αυτή η κατάσταση πρέπει να πάρει τέλος!

Όλα αυτά τα 7 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο κοινή διαπίστωση είναι ότι με την Ενωτική Πρωτοβουλία περισσότερα μας ενώνουν από όσα μας χωρίζουν. Με πολλά δε από τα μέλη της Πράσινης Πόλης συνυπάρξαμε σε πολλές δράσεις μαζί.  Σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση για την αυτοδιοίκηση, για τη χώρα μας και για τις ζωές όλων μας, πιστεύουμε και εγώ και η συντριπτική πλειοψηφία της παράταξής μας ότι ήρθε η ώρα να γίνει αυτό που δεν καταφέραμε στη Λάρισα χρόνια τώρα. Να δημιουργήσουμε ένα πλατύ μέτωπο δημοκρατικό και αυτοδιοικητικό παρατάξεων – φορέων – συλλογικοτήτων – ενεργών πολιτών, με πρόγραμμα,  δημοκρατική συγκρότηση και αξιοκρατία το οποίο θα προσπαθήσει να αντιστρέψει την καταστροφική πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, να ανατρέψει το παλαιοκομματικού τύπου καθεστώς που έχει εγκαθιδρυθεί στη Λάρισα.

Στην αρχή ήμασταν ελάχιστοι και από τις τρείς παρατάξεις που πιστέψαμε και επιμείναμε στο εγχείρημα. Και ενώ πολλοί τριγύρω μας προεξοφλούσαν την αποτυχία του. Είναι, επίσης, αλήθεια πως στην πραγματικά συναρπαστική και δημιουργική πορεία μας μέχρι εδώ υπήρξαν προβλήματα, δημιουργήθηκαν ζητήματα. Έπρεπε να περάσουμε και αυτό το στάδιο. Γιατί φίλοι μου αυτά τα πράγματα, το ξέρουμε καλά δεν είναι εύκολα. Δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών. Δεν έχουμε μάθει να ακούμε τον άλλον. Δεν έχουμε «εκπαιδευτεί» να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας, Έπρεπε να ξεπεράσουμε καχυποψίες και παραταξιακές λογικές χρόνων, να βρούμε κοινό βηματισμό, να βρούμε κοινή γλώσσα, να δίνουμε το ίδιο νόημα ακόμα και στις λέξεις, πράγματα καθόλου αυτονόητα.

Και σήμερα είμαστε εδώ! Το κείμενο, η κοινή βάση για την μελλοντική μας πορεία είναι εδώ! Καταφέραμε και φτάσαμε στο μισογεμάτο ποτήρι, που είπε και ο Αποστόλης ο Καλογιάννης στη δική μας ολομέλεια. Και αρχίζουμε πια να το γεμίζουμε. Και έχουμε πετύχει –το ξέρουμε πια καλά-  πολλοί, πάρα πολλοί μέσα και στις 3 παρατάξεις να πιστεύουν με πάθος στο εγχείρημα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δημιουργήσαμε ελπίδες στην πόλη για ένα κίνημα ουσιαστικό, αυθεντικό, αυτόνομο με πολιτικές θέσεις  και ενωτικό, μετά από πολλά χρόνια στη Λάρισα και με μοναδικότητα αυτή της στιγμή ίσως σε όλη την Ελλάδα. Εγώ προσωπικά  και πιστεύω όλοι μας νιώθουμε την αποδοχή του εγχειρήματος από μια πραγματικά πολύ μεγάλη μερίδα των Λαρισαίων συμπολιτών μας.

Φιλοι και συναγωνιστές ξέρω ότι τα προβλήματα δεν τελείωσαν. Ο πόλεμος που θα δεχθεί το εγχείρημα από πολλές πλευρές θα ενταθεί καθώς μπαίνουμε στην τελική και ουσιαστική φάση του. Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για επιλογές που υπαγορεύουν στενά κογκλάβια εξουσίας που αποφασίζουν πριν από τον πολίτη για τον πολίτη, για στημένες δημοσκοπήσεις από πρόσωπα, που απλά αναζητούν το ρόλο τους. 

Θα τα ξεπεράσουμε! Πιστεύω και είμαι αισιόδοξος ότι θα το φτάσουμε στο τέλος και θα πάμε στις εκλογές με ένα σχήμα που θα κερδίσει και θα αλλάξει τα δεδομένα για την τοπική αυτοδιοίκηση και την Λάρισα. Εγώ προσωπικά  από την αρχή δήλωσα ότι θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση του εγχειρήματος από όποιο ρόλο μου ανατεθεί και στη βάση και των όποιων δημοκρατικών, διαφανών διαδικασιών συμφωνήσουμε.  Το πιστεύει  και όλη η παράταξη Λαρισαίων Πόλις.  Το ίδιο πιστεύω ότι συμβαίνει και με τις 3 παρατάξεις. Όπως είπε και ο Αποστόλης στην ολομέλειά μας «αυτή η προσπάθεια, δεν θα ματαιωθεί, δεν θα ναυαγήσει λόγω των προσώπων. Θα τη βρούμε τη λύση» . Και έρχομαι σήμερα εδώ και το προσυπογράφω. Και αυτή πρέπει να είναι η υπόσχεσή μας, η δέσμευση όλων μας απέναντι στο εγχείρημα.

Γιατί αυτή είναι η αλήθεια, φίλοι. Τα δημοκρατικά εγχειρήματα, στις δημοκρατικές παρατάξεις οι πολιτικές προηγούνται και τα πρόσωπα –όλα τα πρόσωπα- έπονται. Γιατί τελικά σημασία έχουν οι πολιτικές, οι θεσμικές, αδιάβλητες διαδικασίες, η συντροφική δράση, η πορεία προς τα εμπρός. Αυτά είναι τα προτάγματα της Αριστεράς.  Αυτά μπορούν και έχουν αντανάκλαση στην καθημερινότητα του πολίτη. Προσωπικά μ΄ αυτές τις αξίες πορεύτηκα όλα αυτά τα χρόνια. Και σ΄ αυτά τα μονοπάτια σας συναντώ σήμερα εδώ.

Ήρθε, λοιπόν φίλοι μου, σύντροφοι, η ώρα να γεμίσουμε και το υπόλοιπο ποτήρι!

Ήρθε η ώρα να συντονίσουμε την δράση μας και να προχωρήσουμε ακόμα πιο δυναμικά σε κοινές ενέργειες και δραστηριότητες.

Ήρθε η ώρα να καλέσουμε συλλογικότητες και τον κάθε δημοκράτη πολίτη να πλαισιώσουν την νέα αυτή κίνηση.

Ήρθε η ώρα οι συμπολίτες μας να μάθουν πως υπάρχει ελπίδα για μια άλλη πολιτική σ΄ αυτήν την πόλη.

Φίλοι και συναγωνιστές

Είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε….. δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να αποτύχουμε!!! Δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ