ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 3/11 ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων δεν πρόσφερε τίποτα σε καταστηματάρχες και καταναλωτές

agora1Ερευνα για την εικόνα της αγοράς την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 1η Κυριακή που βάσει της νέας νομοθεσίας τα καταστήματα λόγω και των ενδιάμεσων εκπτώσεων μπορούσαν να είναι ανοικτά έκανε η ΕΣΕΕ που όρισε εξειδικευμένους ερευνητές σε όλα τα κεντρικά εμπορικά κέντρα του λεκανοπεδίου Αττικής αλλά και σε κεντρικές πόλεις της Περιφέρειας. Οι ερευνητές μέσω της επιτόπιας παρατήρησης διέκριναν τόσο ποιοι δρόμοι του εμπορικού κέντρου λειτούργησαν κανονικά σε κάθε περιοχή, όσο και την αναλογία κλειστών-ανοιχτών καταστημάτων την ημέρα αυτή και το ύψος της εμπορικής κίνησης και επισκεψιμότητας στην εμπορική αγορά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ στην εμπορική αγορά της Λάρισας και συγκεκριμένα στις κεντρικές εμπορικές οδούς Ρούσβελτ και Κούμα σημειώθηκε υψηλή επισκεψιμότητα. Στο χρονικό διάστημα 12:00 – 14:00 το μεσημέρι  παρατηρήθηκε αυξημένη εμπορική κίνηση στο συγκεκριμένο σημείο,  όπου περισσότερο βρίσκονται καταστήματα μεγάλων αλυσίδων ένδυσης και υπόδησης (όπως ZARA, BERSHKA, H&M, STRADIVARIOUS κτλ.).

Επίσης, από την εικόνα της αγοράς φαινόταν έντονα ότι ο κόσμος πραγματοποιούσε αγορές κυρίως από τις συγκεκριμένες αλυσίδες. Αναλυτικότερα, περίπου το  45% των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου της Λάρισας παρέμεινε ανοιχτό, ενώ τα υπόλοιπα καταστήματα παρέμειναν κλειστά.

 

Ενδιάμεσες εκπτώσεις

Το γενικότερο κλίμα σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα  ήταν αρνητικό σε σχέση με το μέτρο των εκπτώσεων τα καταστήματα κινήθηκαν γενικά σε χαμηλά ποσοστά εκπτώσεων οι όποιες έγιναν σε επιλεγμένα είδη (προώθηση του στοκ) τα καινούργια είδη δεν τα προώθησαν καθόλου η τα προώθησαν με πολύ μικρή έκπτωση της τάξης του 10% που θα έκαναν έτσι και αλλιώς στους πελάτες και εκτός εκπτωτικής περιόδου.

Λόγω της αναμονής των εκπτώσεων του Νοέμβριου ο Οκτώβρης παρουσίασε μεγάλη πτώση πωλήσεων στις περισσότερες περιπτώσεις γι αυτό και στο ερωτηματολόγιο αρκετοί απάντησαν ότι υπήρξε μικρή αύξηση του τζίρου κατά το συγκεκριμένο δεκαήμερο αλλά στη ουσία ήταν πλασματική.

Η γενικότερη εικόνα είναι ότι οι εκπτώσεις το συγκεκριμένο δεκαήμερο βοήθησαν μόνο τις μεγάλες αλυσίδες που το πελατολόγιο είναι απρόσωπο ενώ στις μικρές επιχειρήσεις δημιούργησε σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ