ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ Η ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

DSCN6410 (Αντιγραφή)Στις 19 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το Πρόγραμμα της Δωρεάν Διανομής Τροφίμων που θα δώσει τη δυνατότητα σε  26.000 άτομα, πολύ λιγότερα από πέρυσι, να παραλάβουν βασικά είδη διατροφής, όπως ζυμαρικά, τυρί φέτα, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα και ελαιόλαδο.

Τα τρόφιμα θα διανεμηθούν φέτος σε 36 φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας οι οποίοι στη συνέχεια θα τα διανείμουν στα μέλη τους.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ευθύνη για το νομό Λάρισας έχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας.

«Η Δωρεάν Διανομή Τροφίμων στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, που ξεκινά για φέτος στις 19 Νοεμβρίου, είναι πολύ σημαντική για εμάς διότι συνεπάγεται ότι 26.000 συμπολίτες μας  θα αποκτήσουν βασικά είδη  για το οικογενειακό τραπέζι. Δυστυχώς, και αυτή τη χρονιά, ως χώρα και ως νομός, περνάμε  δύσκολα και οι συνέπειες της κρίσης είναι περισσότερο από ποτέ εμφανείς, είναι δίπλα μας και μας αγγίζουν: οι άνεργοι συμπολίτες μας είναι πολλοί, οι  άνθρωποι που δεν μπορούν να αγοράσουν έστω και τα απολύτως απαραίτητα για την οικογένειά τους ακόμη περισσότεροι. Θα είμασταν ευτυχείς αν δεν χρειαζόταν να γίνει η διανομή τροφίμων, αν οι συμπολίτες μας δεν είχαν απόλυτη ανάγκη τα τρόφιμα. Όμως, η σκληρή πραγματικότητα μας διαψεύδει. Με την διανομή των τροφίμων δίνεται μία κάποια βοήθεια, μία ανακούφιση στους συμπολίτες μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύνεται και το πρόβλημα», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου κατά τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην  αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου με αφορμή την έναρξη της φετινής διανομής.

Η κ. Καραλαριώτου αναφέρθηκε και στη σημαντική μείωση του αριθμού των δικαιούχων που σημειώθηκε φέτος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά τονίζοντας: «Δυστυχώς φέτος υπήρξε μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων από το υπουργείο, γεγονός που σημαίνει ότι είναι κατά πολύ λιγότεροι οι συμπολίτες μας που θα ωφεληθούν από το Πρόγραμμα. Η μείωση των ωφελούμενων δεν σημαίνει ότι έχει μειωθεί και ο αριθμός αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη. Γιατί, ποιος μπορεί να μας πείσει ότι ένας άνθρωπος πρέπει να φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης, δηλαδή να συντηρεί εαυτόν και σπίτι με 600 ευρώ το μήνα (ή 7.200 ευρώ το χρόνο όπως είναι το εισοδηματικό κριτήριο) για να δικαιούται να πάρει δωρεάν τρόφιμα; Δεν γίνεται να τα βγάλει κάποιος πέρα, πόσο μάλλον όταν τίθεται θέμα αξιοπρεπούς διαβίωσης… Όμως, σε κάθε περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε τα όσα ορίζει ο νόμος, αφού για πρώτη φορά η επιλογή έγινε κεντρικά μέσω του συστήματος taxis. Καλώ τους δικαιούχους φορείς να συνεργαστούν μαζί μας και να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διανομή, ώστε τα τρόφιμα να φτάσουν στους συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη όσο το δυνατόν ταχύτερα. Η στήριξη και η ενίσχυση όλων των ευαίσθητων κοινωνικών  ομάδων αποτελεί προτεραιότητα για την Αντιπεριφέρεια Λάρισας στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε. Συνεργαζόμαστε σταθερά  με την Εκκλησία και άλλους κοινωνικούς φορείς  και προχωρούμε σε κοινωνικές δράσεις που έχουν ως επίκεντρο τον συμπολίτη, τον συνάνθρωπο και τις ανάγκες του».

Στη συνέχεια, παρουσία  του διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας κ. Π. Καλφούντζου, της υπεύθυνης υπαλλήλου του προγράμματος κ. Γεωργίας Γιωτοπούλου, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Αθαν. Παιδή καθώς κι εκπροσώπων των δικαιούχων φορέων, δόθηκε το «προφίλ» της φετινής διανομής, με συγκεκριμένα στοιχεία: Στους 36 φορείς που λαμβάνουν φέτος τρόφιμα για 26.000 μέλη τους συμπεριλαμβάνονται 10 φιλανθρωπικά ιδρύματα, 7 δήμοι και 19 φιλανθρωπικοί σύλλογοι της Π.Ε. Λάρισας. Βεβαίως, η σημαντική μείωση του αριθμού των δικαιούχων, από τις 35.000 που ήταν πέρυσι στις 26.000 φέτος, έγκειται στο γεγονός ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν ήταν αισθητά  μειωμένα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων των δικαιούχων φέτος πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (μέσω του ΤΑΧΙΣ).

Η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής οικονομίας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή και έγκυρη υλοποίηση του Προγράμματος, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα και τους απαραίτητους ελέγχους στα είδη που θα διατεθούν από επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν η υπεύθυνη Κοινωνικών Δράσεων του δήμου Λαρισαίων – αντιπρόεδρος του «Αριστέα» κ. Σταυρούλα Μπαχτσεβάνου, ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου κ. Βασ. Νταβαρούκας,  ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης  πατήρ Άνθιμος Ρατς, ο πατήρ Δημ. Ψαριανός εκ μέρους των συσσιτίων των Αγίων Σαράντα κι εκ μέρους του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας ο πρόεδρος Νικ. Τσόγιας, ο αντιπρόεδρος Ι. Κομόπουλος και ο υπεύθυνος για τη διανομή τροφίμων κ. Νικ. Γαβριήλ.

 

Ποσότητες τροφίμων

Οι ποσότητες τροφίμων που θα διανεμηθούν φέτος στους δικαιούχους της Π.Ε. Λάρισας είναι:

Φέτα ΠΟΠ 27 τόνοι,

Ζυμαρικά 170 τόνοι,

Γραβιέρα ΠΟΠ 17 τόνοι,

Ελαιόλαδο 70 τόνοι

Κεφαλογραβιέρα 17 τόνοι

Η πρώτη διανομή θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοεμβρίου με τα ζυμαρικά και έπονται οι διανομές των υπολοίπων τροφίμων.

 

Φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας 2013

Φορείς οι οποίοι θα παραλάβουν τα τρόφιμα και στη συνέχεια θα τα διαθέσουν στα μέλη τους είναι οι εξής:

1. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ , ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΛΑΡΙΣΗΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

3. ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ

4. ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

5. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ

6. ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

7. ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

8. ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΥΨΩ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ

9. ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

10. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΤΥΡΝΑΒΟΥ-ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

11. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

12. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΝΤΑΜΑΡΙΟΥ Η ΠΡΟΟΔΟΣ

13. Ε.Κ.Ν.Λ.

14. Ιερός Ναός Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων

15. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

16. Ιερά Μητρόπολη Λάρισας Συσσίτια Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ

17. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Η ΑΡΩΓΗ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

18. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

19. ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

20. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ-ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

21. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ “ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ”

22. Θ.Χ.Π.”Ο ΑΡΙΣΤΕΥΣ” ΛΑΡΙΣΑΣ

23. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

24. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΙΟΝΝΟΣΤΟΥΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ “Ο ΠΟΝΤΟΣ”

25. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

26. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

27. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ»

28. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

29. ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

30. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

31. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ και ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

32. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

33.  ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΤΙΣΣΑ

34. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΡΙΩΝ & ΔΕΣΠ/ΔΩΝ “ΕΛΠΙΣ” ΤΥΡΝΑΒΟΥ

35. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΦΩΝ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

36. ΗΡΑΚΛΕΙΔΙΟΝ-ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΝΠΙΔ ΑΓΙΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ