Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ “ΧΟΡΙΑΜΒΟ”

xoyntaΔιήμερo με θέμα «H Τέχνη στα χρόνια της δικτατορίας» οργανώνει για την Παρασκευή 15/11 και το Σάββατο 16/11 ο Πολυχώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Χορίαμβος» και το ηλεκτρονικό περιοδικό πολιτιστικής αρθρογραφίας «Διάβαση», στην έδρα του Πολυχώρου (Γαληνού 5).

Το διήμερο θα συνδυαστεί με αντίστοιχη αρθρογραφία στο περιοδικό και συγκεκριμένα στη στήλη «δια χειρός»
Παρασκευή 15/11
Προβολή Ντοκιμαντέρ – Ανοιχτή συζήτηση ώρα 18:15-20:10
18:15 – 19:15 Προβολή Ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ
19:15 – 19:25 Παρουσίαση-ομιλία με θέμα – Η «πολιτιστική» πρόταση» της Χούντας – Θα μιλήσει ο Νίκος Σαμαρίνας, χοροδιδάσκαλος και πρόεδρος του «Χορίαμβου»
19:25 – 19:35 Παρουσίαση-ομιλία με θέμα: – Η προοδευτική τέχνη στην επταετία – Θα μιλήσει ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΔΣ
19:35 – 20:10 Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση
Την συζήτηση θα συντονίσει ο Ηλίας Σκυλλάκος, υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού πολιτιστικής αρθρογραφίας «Διάβαση»(diavasinet.gr)
(Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν φωτογραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα, καθώς και αποσπάσματα κινηματογραφικών ταινιών)
[Είσοδος Ελεύθερη]
Σάββατο 16/11 Μουσική παράσταση ώρα 20:30-22:30
Μουσική παράσταση με τους μουσικούς: Σαμαρίνα Ελένη, Τσαπλέ Βαγγέλη, Αλεξόπουλο Νίκο, Φωτειάδη Δημήτρη, και την συμμετοχή του ηθοποιού Βασίλη Καρμίρη
(Στο πλαίσιο της μουσικής παράστασης θα προβληθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό που επιμελήθηκε το φωτογραφικό εργαστηρί του «Χορίαμβου»)
[Συμβολική ενίσχυση 3 Ευρώ]

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο:
«Το διήμερο πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της εξέγερση του Πολυτεχνείου, με στόχο να αναδειχθούν οι καλλιτεχνικές μορφές της εποχής, μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες , προβάλλοντας το μεγαλείο των αριστουργημάτων που ακόμα και σήμερα γοητεύουν.
Η δικτατορία της 21ης Απριλίου έβαλε τέλος στις πολιτιστικές δραστηριότητες. Στις 12 Μαΐου του 1967 η Χούντα αποφασίζει και διατάσσει να απαγορευθεί η κυκλοφορία 800 βιβλίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Από τη στιγμή που εγκαθιδρύθηκε η Απριλιανή δικτατορία επέβαλε προληπτική λογοκρισία, στον Τύπο, στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο, στο τραγούδι. Από την άλλη, οι προοδευτικοί καλλιτέχνες της εποχής, κατάφεραν να ορθώσουν ανάστημα και να αντεπιτεθούν εμψυχώνοντας τον δοκιμαζόμενο λαό που πάλευε για την ανατροπή της δικτατορίας. Αυτή η προσπάθεια τελικά κάρπισε έδωσε την δυνατότητα να δημιουργηθούν τεράστια καλλιτεχνικά αριστουργήματα, να ανθίσουν λαμπερά λουλούδια , στο κατά τ’ άλλα παγωμένο τοπίο που δημιούργησε η στρατιωτική δικτατορία με την λογοκρισία και τις διώξεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ