ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΚΑΙ ΕΕΣΣΤΥ

Δήλωση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γελαλή

γελαληςΈνα βήμα επιπλέον κάνει η δικομματική κυβέρνηση στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αποφασίστηκε η απόσχιση της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), γνωστή και ως ROSCO, από τον ΟΣΕ.

Στη συνέχεια, τον Αύγουστο, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΕΣΣΤΥ, μεταφέρθηκαν στην αρμοδιότητα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για να ξεκινήσει η διαδικασίας ιδιωτικοποίησης τους. Ο ιδιώτης θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης, επισκευής και ανακατασκευής του τροχαίου και λοιπού σιδηροδρομικού υλικού και στα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς (ηλεκτρικό, μετρό, τραμ) και να νοικιάζει τροχαίο υλικό.

Τα σωματεία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, μετά τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και τα σχέδια της κυβέρνησης ξεπουλήματος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους υποψήφιους αγοραστές, έκαναν λόγο για «εκποίηση των δημοσίων υποδομών της χώρας από την κυβέρνηση» και εξέφρασαν έντονα τη διαφωνία τους με τις κυβερνητικές πολιτικές.

Αυτό είναι ένα μοντέλο που έχει δοκιμαστεί στη Βρετανία, τη Θατσερική δεκαετία του ΄80 και έχει αποτύχει παταγωδώς. Το μόνο που είχε καταφέρει ήταν να διαλύσει το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων.

Η παράνομη και αντισυνταγματική μεταβίβαση των 2.130.434 μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, η πλήρης ιδιωτικοποίηση και η μεταβολή της νομικής φύσης της βλάπτει άμεσα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομικά συμφέροντα των εργαζομένων.

Θα χειροτερέψει τους κανονισμούς εργασίας, και θα ελαχιστοποιήσει τους κανόνες ασφαλείας με στόχο την εξοικονόμηση κόστους. Θα καταργήσει τη διευκόλυνση μεταφοράς του προσωπικού και των συνταξιούχων σιδηροδρομικών και θα προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων με πολυετή υπηρεσία προκειμένου να αντικατασταθούν με νεότερους και με πολύ χαμηλούς μισθούς. Την εποχή των μνημονίων η ανάλγητη δικομματική κυβέρνηση “σκοτώνει τα άλογα όταν γεράσουν”.

Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μιας στρατηγικής σημασίας εταιρεία για την εθνική οικονομία, καθιστά επισφαλείς όχι μόνο τις εργασιακές σχέσεις των απασχολούμενων σε αυτή, αλλά θα οδηγήσει σε σημαντικά και ιδιαίτερα αρνητικά κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα σε βάρος των πολιτών.

Η κυβέρνηση προκειμένου να κάνει “ελκυστική” προς τους επενδυτές την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προχώρησε σε “ορθολογική αναδιάρθρωση” της, σε μειώσεις μισθών,  προσωπικού και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων. Με λίγα λόγια, φθηνό εργατικό δυναμικό και εκσυγχρονισμένες υποδομές με χρήματα των φορολογουμένων, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων.

Στην «περιουσία» του δημοσίου ανήκει και το μηχανοστάσιο Λάρισας, έκτασης 16,55 στρεμμάτων. Οι σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση είναι αμφίβολο αν θα συμβάλει στην ανάπτυξη των υποδομών με νέες επενδύσεις ή θα γίνει απλώς για εκμετάλλευση της υπάρχουσας υποδομής και του τροχαίου υλικού, έτσι ώστε ο μελλοντικός επενδυτής να έχει γρήγορα και εύκολα κέρδη.

Όλες αυτές οι ενέργειες θα οδηγήσουν σε παραπέρα συρρίκνωση τον ΟΣΕ και θα φέρει επιπλέον προβλήματα στη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του ελληνικού σιδηροδρόμου. Ήδη το προσωπικό που έχει μείνει τώρα στον ΟΣΕ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στην ΕΕΣΣΤΥ, δεν επαρκεί για τις ανάγκες λειτουργίας του ελληνικού σιδηρόδρομου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετος στο ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα δημόσιο δίκτυο σιδηροδρόμων που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού. Οι συνέπειες του ξεπουλήματος θα είναι τραγικές για την τοπική κοινωνία, τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, θα εμποδίσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση του δικτύου και σε αποκλεισμό τον νομό μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ