ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, Η ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

lithuania3 (Αντιγραφή)Στο Βίλνιους της Λιθουανίας βρέθηκε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας,  σε διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου. Ο βουλευτής στο πλαίσιο των επαφών του, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ador,  αλλά και με την Υπουργό Εργασίας της Λιθουανίας.

Ο κ. Κέλλας κατά την ομιλία του στην διάσκεψη έκανε εκτενή αναφορά στο μείζον θέμα που μαστίζει την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, που δεν είναι άλλο από την ραγδαία αύξηση της ανεργίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους Ευρωπαίους συναδέλφους του, πως η συνεχιζόμενη λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά, καθιστώντας τους σαφές πως η Ελλάδα έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια πολιτική εντός των συμφωνηθέντων αλλά με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Αναλυτικά η ομιλία του βουλευτή:

Η Ελλάδα παίρνει την σκυτάλη της Προεδρίας της ΕΕ σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη και με το βλέμμα στραμμένο στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Εκλογές που συνιστούν πρόκληση αλλά και ευκαιρία να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η ΕΕ δεν είναι η αιτία της κρίσης αλλά μπορεί να γίνει η λύση για την κρίση.

Η Ελληνική προεδρία έχει 3 μεγάλες προτεραιότητες:

• Την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή

• Την αναβάθμιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης

• Την διαχείριση της μετανάστευσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

 Στην Ελλάδα, η ανεργία ανέρχεται στο 27% και στους νέους αγγίζει το 60% προκαλώντας  όχι μόνο κοινωνικά προβλήματα αλλά  και υψηλότατο κόστος για την οικονομία, με σοβαρές εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις. Οι πολίτες στρέφονται σε ακραίες πολιτικές επιλογές. Στην κοινή γνώμη η εμπιστοσύνη προς την Ε.Ε. και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς υποχωρεί, δυστυχώς, σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Η ανάσχεση της ανεργίας λοιπόν αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Το Υπουργείο Εργασίας υλοποιεί προγράμματα που  στοχεύουν σε παροχή εργασίας σε νέους ανέργους, σε ανέργους  άνω των 55 ετών και σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενους. Η συμφωνηθείσα σύσταση «Εγγυήσεις για τους Νέους», καθώς και όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, όμως οι προσπάθειες αυτές δεν αρκούν.

Απαιτούνται νέες παρεμβάσεις και γενναία χρηματοδότησή τους. Απαιτείται μεγάλη ευελιξία κανονιστικού και διαχειριστικού χαρακτήρα στα θέματα του ΕΣΠΑ, μια πιο φιλική στάση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μεγαλύτερη ευελιξία στη μετακίνηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά Ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη εντός της ίδιας της Ε.Ε. Το κόστος του χρήματος μαζί με το κόστος της ενέργειας είναι οι δυο μεγαλύτερες εσωτερικές ανισότητες που αναπαράγουν τις διαφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό και της Eυρωζώνης και της Ε.Ε.

 Η απάντηση στην ανεργία και στην κρίση δεν μπορεί παρά να είναι η ανάπτυξη. H κοινωνική συνοχή και η προώθηση της απασχόλησης δε συνιστούν μόνο αποτέλεσμα της ανάπτυξης, αλλά και βασική προϋπόθεση γι’ αυτήν. Η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η ελπίδα και η προοπτική, όχι μόνο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που είναι σε κρίση, αλλά όλων των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

 Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται μια άλλη αντίληψη. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις, χωρίς πόρους, χωρίς επενδύσεις. Χρειαζόμαστε μια άλλη αντίληψη για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους μηχανισμούς αναδιανομής, για τη δυνατότητα υποστήριξης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών πρωτίστως της επιχειρηματικότητας των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.

Η Ελλάδα ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας. Τα επιτόκια δανεισμού είναι απαγορευτικά για τις επιχειρήσεις. Πρέπει οι χώρες του βορρά να μεταφέρουν πόρους προς τον νότο, είτε μέσω της ΕΤΕΠ είτε με άμεσες επενδύσεις. Επίσης πρέπει να αυξήσουν την εσωτερική τους ζήτηση ή να δεχτούν ένα υψηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ενότητα και αλληλεγγύη. Η ολοκλήρωση της θεσμικής ενοποίησης της Ε.Ε. είναι μια οικονομική αναγκαιότητα.

Η Ελλάδα εξέρχεται βήμα – βήμα από την μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών και παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε μια Προεδρία που θα στρέφεται στο μέλλον και θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, την υπευθυνότητα και την ανάπτυξη.

Ο βουλευτής κλείνοντας την ομιλία του αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, ανανέωσε το ραντεβού μαζί τους, αυτήν την φορά στην όμορφη χώρα μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ