ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΓΙΟΡΤΗ ΗΤΑΝΕ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ…

Ανακοίνωση για τη 40η επέτειο από το συντονιστικό φοιτητών Λάρισας

anniversary-polytexneio40 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου του ’73 και το μεγάλο αγώνα των φοιτητών ενάντια στη χούντα του Γ. Παπαδόπουλου, έχουμε πολλά να θυμηθούμε, να σκεφτούμε και να διδαχτούμε. Τότε οι φοιτητές τόλμησαν να βγουν μπροστά και να σπάσουν την τρομοκρατία και έτσι δόθηκε η δυνατότητα, να εκφραστεί η γενικευμένη οργή ενάντια στην χούντα. Η είσοδος και άλλων τμημάτων της κοινωνίας, γιγάντωσε την εξέγερση κι έτσι μπορούμε να ισχυριζόμαστε σήμερα ότι εκείνες οι μέρες ήταν τόσο καθοριστικές ώστε συνέτειναν στην ανατροπή των συνταγματαρχών. Οι αγώνες και τα συνθήματα της αγωνιζόμενης νεολαίας του Νοέμβρη του ’73 πρέπει να δώσουν περιεχόμενο στους αγώνες και τις κοινωνικές-ταξικές συγκρούσεις του σήμερα. Συνθήματα όπως: Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, Κάτω η Χούντα, Θάνατος στο Φασισμό, Έξω οι Αμερικανοί – ΝΑΤΟ, Γενική Απεργία, Επανάσταση Λαέ, μπορούν να εκφράσουν και τους αγώνες του σήμερα.

40 χρόνια μετά

Η ιστορία, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται. Οι μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν τσακίσει κάθε εργατικό δικαίωμα, κάθε ελευθερία, έχουν εκφυλίσει κάθε δημοκρατικό κεκτημένο. Η κυβέρνηση Σαμαρά, με τη βία των ΜΑΤ καταστέλλει κάθε ελεύθερη φωνή, κάθε αγωνιζόμενο τμήμα της κοινωνίας. Τα κατώτερα και μεσαία στρώματα έχουν φτωχοποιηθεί δραματικά. Ο κόσμος εξωθείται στην εξαθλίωση και την ανέχεια. Η ανεργία μαστίζει τη νέα γενιά, η οποία φαίνεται να έχει χάσει το όραμά της.

 Η Δημόσια περιουσία πωλείται έναντι πινακίου φακής στους έχοντες. Τα λιμάνια, οι ΔΕΚΟ, ο φυσικός πλούτος, τα πανεπιστήμια εκχωρούνται στους ιδιώτες. Ό,τι, δηλαδή, έχτισε με κόπο ο ελληνικός λαός, έρχονται οι εγχώριες και ευρωπαϊκές οικονομικές και πολιτικές ελίτ, να του το πάρουν ετσιθελικά. Η ΕΡΤ, με όλη την ιστορία της και την πολιτισμική συνεισφορά της σωπαίνει με ένα προεδρικό διάταγμα που δεν πήρε ποτέ την έγκριση της βουλής.

 Η ακροδεξιά ατζέντα της μνημονιακής κυβέρνησης εκτυλίσσεται στο πλήρες φάσμα της. Οι αδύναμοι και αυτοί που δεν έχουν φωνή βρίσκονται στο στόχαστρο. Οι μετανάστες, σαν ο πιο αδύναμος κρίκος αυτής της αλυσίδας διώκονται και κλείνονται σε σύγχρονα «Άουσβιτς», σε κέντρα καταναγκαστικών εργασιών, όπου στοιβάζονται ανά δεκάδες σε άθλιες συνθήκες, σαν σύγχρονοι σκλάβοι.

Οι συνεχιστές του Παπαδόπουλου, οι χρυσαυγίτες, πατούν πάνω σε αυτό το εύφορο έδαφος για να σπείρουν το σκοταδισμό και τη μισαλλοδοξία πάνω από την ελληνική κοινωνία. Εκβιάζουν, τραμπουκίζουν, προσπαθούν να τσακίσουν κάθε εργατικό αγώνα, ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ! Στοχοποιούν και αυτοί τους αδύναμους και τους αγωνιστές, για να μην αντικρύσουμε τον πραγματικό εχθρό. Το μεγάλο κεφάλαιο και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ! Προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο εχθρός έχει πατρίδα και χρώμα!

Οι αγωνιστές στοχοποιούνται με την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων. Αλήθεια, από πότε η αμυντική βία των υποτελών μπορεί να εξισωθεί με τη βία του κράτους; Με τη βία των τραπεζιτών όταν υφαρπάζουν την περιουσία των πολιτών; Με τη βία των ΜΑΤ; Με τη βία των φασιστών έναντι των αδυνάμων; Με τη βία της φτώχειας, της ανέχειας και της ανεργίας; Από πότε η αντίσταση στη λεηλασία του περιβάλλοντος θεωρείται άκρο; Από πότε το να αντιδράς είναι ακραίο; Αν τα πράγματα είναι έτσι, τότε στην κοινωνία που θέλουν να χτίσουν, δηλώνουμε ευθαρσώς ότι όλοι οι υποτελείς και οι καταπιεσμένοι θα είμαστε αυτό το «άκρο».

Θα γίνουμε αυτοί που θα στηρίζουν με νύχια και με δόντια κάθε διαφορετική φωνή, κάθε ζωντανό παράδειγμα του κόσμου που οραματιζόμαστε. Από τη ΒΙΟΜΕ, όπου οι εργάτες έχουν πάρει ένα εργοστάσιο στα χέρια τους και το λειτουργούν χωρίς αφεντικά ως τις Σκουριές της Χαλκιδικής, όπου οι ντόπιοι, σα σύγχρονοι Γαλάτες παλεύουν τον αυταρχισμό και τη λεηλασία της φύσης! Από την αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ, που για 6 μήνες υπήρξε πραγματικά δημόσια, αληθινά ελεύθερη και ανοιχτή για την κοινωνία και πρόσφατα έκλεισε με την εισβολή των ΜΑΤ, ως τις αυτοδιαχειριζόμενες κοινωνικές δομές αλληλεγγύης. Από τον νικηφόρο αγώνα των τριακοσίων μεταναστών στην Υπατία, μέχρι τις μαζικές διαδηλώσεις και τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες των πλατειών τους συντάγματος! Από τους αγώνες για αξιοπρέπεια σε κάθε γωνιά της χώρας, μέχρι τους αγώνες για το δικαίωμα στην εργασία, την ενέργεια, την παιδεία, την υγεία και τις μεταφορές! Θα τσακίζουμε το φασισμό όπου κι αν αυτός φυτρώνει!

ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΗ! ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΚΡΟ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ