Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΒΑΖΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

cyma (Αντιγραφή)Οι βουλευτές  της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, κ.κ. Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με «το φρένο στις εξαγωγές ακτινιδίων από την καθυστέρηση στην υπογραφή διμερών φυτοϋγειονομικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και τρίτων χωρών».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

“Η Ελλάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ακτινιδίων στην Ευρώπη μετά την Ιταλία. Η ζήτηση από χώρες της Ασίας και άλλες τρίτες χώρες είναι μεγάλη. Συνολικά, την εμπορική περίοδο 2012/2013 (1/10-30/9) οι εξαγωγές ακτινιδίων της χώρας ήταν της τάξης των 120 χιλιάδων τόνων, όταν η παραγωγή ανήλθε σε περίπου 175 χιλιάδες τόνους. Οι έλληνες εξαγωγείς επιθυμούν «άνοιγμα» στις αγορές της Ινδίας, Ν. Κορέας, Ταϊλάνδης, Ιαπωνίας και προσφάτως της Ν. Ζηλανδίας και Αυστραλίας. Όμως, σε πολλές από τις χώρες αυτές απαιτείται η υπογραφή διμερούς συμφωνίας για θέματα φυτοπροστασίας, που δυστυχώς η προώθηση και υλοποίηση καθυστερεί υπέρμετρα από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, «Incofruit Hellas», παρά την αυξημένη ζήτηση από τις συγκεκριμένες αγορές, χάνονται παραγγελίες και έσοδα εξαιτίας αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην υπογραφή των διμερών φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων.

Εδώ και τρία χρόνια έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως σχετικά αιτήματα στο ΥΠΑΑΤ, για να υπογραφεί το φυτοϋγειονομικό πρωτόκολλο με τη Νότια Κορέα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτό. Ανάλογο πρόβλημα έχει παρατηρηθεί και με την Ινδία και άλλες χώρες της Ασίας που έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για οπωροκηπευτικά, αλλά και την Κίνα για επέκταση του υφιστάμενου πρωτοκόλλου στα ακτινίδια και σε κεράσια, δαμάσκηνα, πορτοκάλια και σταφύλια. Μετά τη υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με την Κίνα για τα ακτινίδια το 2008 και παρά

• Τη σύσταση «ομάδας εργασίας» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων προς τρίτες χώρες  και

• Την ανάληψη υποχρεώσεων εκ μέρους των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ περί υποβολής των απαιτούμενων αιτήσεων για την κάθε χώρα χωριστά.

Χάθηκε άλλη μια εμπορική περίοδος για τα νωπά ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα. Αντίθετα, η Ιταλία και η Γαλλία, μολονότι ενεργοποίησαν τις διαδικασίες αργότερα, ήδη έχουν κάνει τις πρώτες εξαγωγές.

Η ολιγωρία του ΥΠΑΑΤ αποστερεί έσοδα από το ελληνικό κράτος. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, «Incofruit Hellas», «η εξαγωγή των φρούτων και λαχανικών το επτάμηνο του 2013 σημείωσε αύξηση κατά 17% σε αξία σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους και ανήλθε σε συνολικό ύψος 559,478 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση σε όγκο κατά 7,8%, για να φθάσει 829.678,7 τόνους. Ειδικότερα, οι εξαγωγές φρούτων ανήλθαν σε 708.735,8 τόνους (+8,2%) αξίας 436,211 εκατ. ευρώ (+16,5%) παρά τη μείωση των ροδάκινων και νεκταρινιών (-32%) λόγω μειωμένης συγκομιδής (ζημιές από χαλάζι)».

Επειδή η κατάκτηση νέων δυναμικών αγορών, η αύξηση των εξαγωγών και των εσόδων είναι το απόλυτο διακύβευμα σε συνθήκες ύφεσης,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Που οφείλεται η καθυστέρηση στην υπογραφή διμερών φυτοϋγειονομικών συμφωνιών;

2)  Σκοπεύετε να επισπεύσετε τις διαδικασίες για την άμεση  υπογραφή τους;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ