ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

LARISSA_LOGOΜετά την πολυετή κοινωνική του προσφορά και την εντατικοποίηση της τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τη δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης (Δημοτικός Λαχανόκηπος, Συσσίτιο, Κοινωνικό Παντοπωλείο κλπ) ο Δήμος Λαρισαίων συνεργάζεται τους τελευταίους δέκα μήνες με το Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης Κατά της Φτώχειας.

Έχοντας αισίως συμπληρώσει τους δέκα πρώτους μήνες λειτουργίας τους στη Λάρισα, οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Δήμου Λαρισαίων, που  αποτελούνται πια από το Γραφείο Διαμεσολάβησης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Δημοτικό Λαχανόκηπο και την Τράπεζα Χρόνου προβαίνουν στη δημοσίευση της κοινωνικής λογοδοσίας τους αναφορικά με τα τεκταινόμενα των τριών τελευταίων μηνών λειτουργίας τους, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2013.

Οι εν λόγω δομές αποτελούν μέρος του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, που ήδη λειτουργεί σε 67 Δήμους όλης  της χώρας και έχει ως στόχο να συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φτώχειας  μέσω ενός συνόλου ενεργειών και ομογενοποιημένων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας που χρίζουν βοηθείας, παρέχοντάς τους υποστήριξη στις καθημερινές τους ανάγκες με διαφάνεια, αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Για το λόγο αυτό οι Κοινωνικές Δομές παρέχουν στους συμπολίτες μας εκτός από υλική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσα από τους εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς που βρίσκονται στις δομές με στόχο την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και πληροφόρησης, την κοινωνική ενδυνάμωση και την ενθάρρυνση της επανένταξής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο από τις  Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας και το Δήμο Λαρισαίων ωφελήθηκαν ακόμα 117 συμπολίτες μας με το συνολικό αριθμό τους από την έναρξη λειτουργίας των δομών να αγγίζει τους 445. Από αυτούς οι 110 ήταν άνεργοι που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες του γραφείου διαμεσολάβησης, της τράπεζας χρόνου και του δημοτικού λαχανόκηπου ενώ οι 45 που είναι άποροι χρησιμοποίησαν όλες τις δομές στο σύνολό τους.

Αναλυτικότερα:

• 115 άποροι συμπολίτες μας πραγματοποίησαν 228 συναλλαγές με το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε είδη ένδυσης, οπωροκηπευτικά,  τρόφιμα και είδη παντοπωλείου συνολικής αξίας 8,999€. Το όλο εγχείρημα ενίσχυσαν 80 προμηθευτές -ιδιώτες και επιχειρήσεις- με 737 προμήθειες που αντιστοιχούν σε 25896 προϊόντα συνολικής αξίας 24,492€.

• Αντίστοιχα, στο Κοινωνικό Συσσίτιο παρασκευάστηκαν 6452 γεύματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη σίτιση 92 απόρων και 33 προστατευόμενων μελών. Ο αριθμός των χορηγών άγγιξε τους 82 και οι πραγματοποιηθείσες χορηγίες ανήλθαν στις 215.  Συνολικά στο Κοινωνικό Συσσίτιο χορηγήθηκαν 5.47 τόνοι τροφίμων (ρύζι, όσπρια, λαχανικά, είδη αρτοποιείου κλπ) και 8872 τεμάχια (γαλακτοκομικά, αυγά, πίτες κλπ) για τη σίτιση των απόρων συμπολιτών μας.

• Στο Κοινωνικό Φαρμακείο εξυπηρετήθηκαν 41 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που πραγματοποίησαν 97 συναλλαγές 5395 φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων συνολικής αξίας 3,984 €. Παράλληλα χορηγήθηκαν 50.834 φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 54,453€.

• Στο Δημοτικό Λαχανόκηπο έχοντας παραχωρηθεί 102 εκτάσεις γης σε ισάριθμους ανέργους και απόρους, τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο παρήχθησαν 1211 κιλά οπωροκηπευτικών προϊόντων, εκ των οποίων τα 634 κιλά παραχωρήθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για την κάλυψη των αναγκών των συμπολιτών μας που εξυπηρετούνται από την εν λόγω δομή ενώ η υπόλοιπη παραγωγή χρησιμοποιήθηκε για βιοποριστικούς σκοπούς των καλλιεργητών.

• Τέλος, η Τράπεζα Χρόνου, μετά και από το 2ο Ανταλλακτικό Παζάρι της που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενέταξε στο δίκτυο της 164 νέους χρήστες με το συνολικό αριθμό τους να φτάνει τους 409. Πλέον, στην Τράπεζα Χρόνου κυκλοφορούν 23.044 ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα), έχουν πραγματοποιηθεί 1348 συναλλαγές ενώ παράλληλα έχουν καταχωρηθεί 124 αγγελίες που αφορούν την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια σημαντικοί αρωγοί και υποστηρικτές μας υπήρξαν πλήθος χορηγών επιχειρήσεων και ιδιωτών που δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους  συνέβαλλαν ουσιαστικά στη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων συμπολιτών μας.

Τέλος θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε όλους όσους είχαν την ευγενική διάθεση να προβούν σε προσφορές προϊόντων αλλά και υπηρεσιών και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δεδομένου ότι με την αμέριστη συμπαράσταση τους συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν πληθώρα δυσκολιών δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας που διανύουμε.

Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε πως όσοι συμπολίτες μας χρειάζονται βοήθεια μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο του Εθνικού Μηχανισμού Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης 801 11 22 444 (αστική χρέωση) αλλά και αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής στο τηλέφωνο 2410680200 ή στο Δημοτικό Λαχανόκηπο 2410 614637, Δευτέρα – Παρασκευή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ