Διευκρινίσεις για το μείζον θέμα της παραγωγής φέτας από τον Καναδά έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος σε συνάντηση που είχε με την πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων κατά την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συγκαλέσει σύσκεψη για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων. Ο Λαρισαίος πολιτικός για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι όσοι παρήγαγαν μέχρι σήμερα λευκό τυρί ως φέτα θα συνεχίζουν να το παράγουν αλλά δεν θα το ονομάζουν ελληνική φέτα αλλά φέτα.
Ο κ. Χαρακόπουλος τόσο για τη φέτα όσο και για άλλα ζητήματα ανέφερε τα εξής:
Καναδέζικο τυρί φέτα
«Επειδή γίνεται αρκετός θόρυβος και προκαλείται, άνευ λόγου, σύγχυση στους κτηνοτρόφους, αναφορικά με την εμπορική συμφωνία ΕΕ και Καναδά στο σκέλος που αφορά στη φέτα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι:
• Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να έρθει καναδέζικο τυρί ως φέτα στην ΕΕ. Στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ είναι απόλυτα προστατευμένη η φέτα όπως και όλα τα άλλα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης.
• Με τη συμφωνία αυτή προστατεύεται περαιτέρω η φέτα και στην καναδέζικη αγορά. Έτσι όσοι μέχρι σήμερα παρήγαγαν λευκό τυρί και το πουλούσαν ως “ελληνική φέτα” με ελληνική σημαία, κίονες, Ακρόπολη ή μαιάνδρους, δεν μπορούν εφεξής να χρησιμοποιούν ελληνικά σύμβολα, ούτε τον χαρακτηρισμό ελληνική και επίσης πρέπει να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης.
• Όσοι από τούδε και στο εξής θα μπούνε στο χώρο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον Καναδά, αναγκαστικά θα λένε ότι το λευκό τυρί που πωλούν είναι απομίμηση φέτας, είναι φέτα style, είναι τύπου φέτα.
Επομένως με τη συμφωνία αυτή περιορίζεται και στον Καναδά η ανεξέλεγκτη πώληση λευκού τυριού ως ελληνική φέτα. Όσοι, λοιπόν, κινδυνολογούν, παραπλανούν τους κτηνοτρόφους και κερδοσκοπούν πάνω στην αγωνία τους. Οι έντονες αντιδράσεις των Καναδών κτηνοτρόφων σε αυτή την εμπορική συμφωνία είναι ενδεικτικές τόσο για το γεγονός ότι επέρχεται μεγαλύτερη προστασία στην ελληνική φέτα όσο και ότι διπλασιάζονται οι ποσοστώσεις εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων από την ΕΕ στον Καναδά».
Απαλλάχτηκαν του φόρου ακινήτων τα κτηνοτροφικά κτίσματα
«Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Διατηρούμε μαζί τους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, και ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία συνάντηση ήταν αυτή που είχαμε σήμερα. Το προηγούμενο διάστημα αντιμετωπίσαμε αρκετές παθογένειες που ταλανίζουν χρόνια τον κτηνοτροφικό κόσμο. Για παράδειγμα, δώσαμε οριστική λύση στο πρόβλημα των αυθαίρετων σταβλικών εγκαταστάσεων, οι οποίες νομιμοποιούνται χωρίς κανένα πρόστιμο. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την ίδρυση νέων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, χωρίς τη γραφειοκρατία που τους ταλαιπωρούσε στο παρελθόν, με την έκδοση περιβαλλοντικών αδειών. Ενώ απαλλάχτηκαν του φόρου ακινήτων τα κτηνοτροφικά κτίσματα, που με βάση την αρχική πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών θα ήταν δυσβάσταχτος για τους κτηνοτρόφους».
Εξισωτική αποζημίωση
«Η αποκατάσταση της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Πέρυσι βρήκαμε τα απαραίτητα κονδύλια, και από 100 εκατομμύρια που είχε περιοριστεί η εξισωτική από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποκαταστάθηκε στα 160 εκατομμύρια ευρώ. Και φέτος, λοιπόν, καταβλήθηκε προσπάθεια και βρέθηκαν οι απαραίτητοι πόροι. Ήδη υπογράφηκε η δέσμευση πίστωσης για επιπλέον 28,5 εκατομμύρια και τις επόμενες μέρες θα καταβληθεί στους κτηνοτρόφους».
Για τους βοσκοτόπους
«Για τους βοσκοτόπους συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΚ με τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για να δουν από κοντά την προσπάθεια που καταβάλλεται για να ξεπεραστεί κάθε δυσκολία, έτσι ώστε να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων».