ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗ

νεοκλασικοΣτην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον το θέμα της έγκρισης της  «αλλαγής χρήσης από κατοικία σε χώρο συνάθροισης κοινού» του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Μανωλάκη, καθώς σήμερα Πέμπτη, συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο  Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και θα αποφασίσει για την τύχη του.

Όπως είναι ήδη γνωστό, εδώ και δύο χρόνια περίπου, το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ, αναδύεται σε αγώνα δρόμου για την αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου της οδού Μανωλάκη, ενός από τα λίγα εναπομείναντα νεοκλασικά κτίρια της πόλης, που διατηρούν σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία .

Το θέμα της αξιοποίησης του νεοκλασικού κτιρίου,  ξεκίνησε όταν το νέο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης, οραματίστηκε και αποφάσισε τη  σύσταση «Δημιουργικού Εργαστηρίου Συμβουλευτικής και Ανάπτυξης» και επεδίωξε την φιλοξενία του στο διατηρητέο κτίριο. Η επαφή με τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα πρόληψης και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης, απέφερε θετικά αποτελέσματα και το κτίριο παραχωρήθηκε για χρήση στο Κέντρο Πρόληψης, προκειμένου να στεγάσει το Δημιουργικό Εργαστήρι του. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την 5η ΥΠΕ , υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις, με τις οποίες επικυρώθηκε η συνεργασία των μερών και υποβλήθηκαν προτάσεις έγκρισης της χρηματοδότησης του Δημιουργικού Εργαστηρίου από το Υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, το  «δημιουργικό εργαστήρι»  απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες και η φιλοσοφία της συγκεκριμένης  δράσης επενδύει  καταρχήν σε δραστηριότητες που προάγουν την ψυχοκοινωνική υγεία και στοχεύουν στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων και των Εξαρτητικών συμπεριφορών .Οι δράσεις περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, βιωματικά εργαστήρια για γονείς, καλλιτεχνικά εργαστήρια για Παιδιά και Εφήβους  (ζωγραφική – Χειροτεχνία – Κατασκευές – Κολλάζ ( με αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών), κουκλοθέατρο, Θεατρικό Παιχνίδι, Μουσική – Χορός, Φωτογραφία, Μαγειρική, Παραμύθι – Έκφραση και Φαντασία ) , Ομάδες Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Εργαστήρι Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας στο χώρο των αρχαιοτήτων του νομού, διοργάνωση εκδηλώσεων σε επαφή με ανθρώπους του πνεύματος, της τέχνης, των επιστημών, της διανόησης, εθνικής και παγκόσμιας εμβέλειας, με μηνύματα σχετικά με την πραγματική  χαρά και ουσία της ζωής, που πηγάζει μέσα από τη δημιουργία.

Παρά το γεγονός ότι το θέμα στην ουσία του προωθήθηκε με μεγάλη ταχύτητα , προσέκρουσε στις τεχνικές υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων Θεσσαλίας, που παρέπεμψαν το θέμα στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος του κτιρίου και να υποβληθούν λεπτομερείς τεχνικές, στατικές και αρχιτεκτονικές μελέτες του κτιρίου από ειδικούς  επιστήμονες. Πλέον, μετά από αδιάκοπη συνεργασία περίπου δύο ετών των ειδικών με τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου, υποβλήθηκαν οι τελικές μελέτες, για τις  οποίες αναμένεται να αποφανθεί σήμερα του Κεντρικό Συμβούλιο.

Στα πλαίσια των εξελίξεων του θέματος η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ κ Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε: « Εδώ και δύο χρόνια, προσπαθούμε ένα όραμα να το κάνουμε πραγματικότητα και να δημιουργήσουμε ένα  «στέκι ζωής» στο οποίο θα καταθέσουμε  όλη την ομορφιά που έχει η πραγματική ζωή,  σε αντίθεση με την ψευδαίσθηση της εύκολης  διαφυγής , μέσα από τις ουσίες και τις εξαρτήσεις. Αυτό το κτίριο που επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε εμείς, συνδέεται με την ιστορία  της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, έχει διατηρήσει τα ιδιαίτερα  αρχιτεκτονικά του στοιχεία, αλλά δυστυχώς δεν έχει ενταχθεί μέσα στο σύγχρονο κοινωνικό ιστό, καθώς αυτή τη στιγμή είναι ακατοίκητο και αναξιοποίητο. Κάναμε όλοι, το διοικητικό συμβούλιο, οι εργαζόμενοι,  η Περιφέρεια, η 5η ΥΠΕ, οι εθελοντές μας,  τα επιμελητήρια, οι φορείς και όλα τα μέσα ενημέρωσης, τεράστιο αγώνα για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Εγώ θα παραστώ στο συμβούλιο για να τους πω ότι εμείς, όλοι οι φορείς της Λάρισας,  θέλουμε να δημιουργήσουμε στο χώρο αυτό, με απόλυτο σεβασμό και αίσθημα ευθύνης στην πολιτιστική μας κληρονομιά, μια από τις  όμορφες  και δημιουργικές γωνιές της πόλης, που θα συνδέσει την ιστορία μας, τον πολιτισμό και την αισθητική, με τις σύγχρονες αναζητήσεις, μιας συνειδητοποιημένης, σταθερής κι ευτυχισμένης ζωής για τα παιδιά και τους ενήλικες. Ελπίζω σε θετική απόφαση, διότι δεν διανοούμαι ότι, ενώ υπάρχει η πρότασή μας, πλήρως επεξεργασμένη από τους ειδικούς και σε απόλυτη συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου, θα επιτρέψουν κι αυτό το κτίριο να έχει την τύχη που είχε πριν λίγο καιρό το αντίστοιχο νεοκλασικό της οδού Ηφαίστου…»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ