ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΓΙΑ 8.500 ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Dioti Iro_1Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 8500 δικαιούχοι του Μέτρου 112 “Εγκατάσταση νέων γεωργών” του ΠΑΑ 2007-2013 «Αλ. Μπαλτατζής», οι οποίοι παραμένουν μέχρι και σήμερα απλήρωτοι για τη β’ δόση του προγράμματος και, επιπλέον, κινδυνεύουν να μείνουν τελείως εκτός της νέας προγραμματικής περιόδου, αφού στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καταβληθεί καθόλου δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα από το 2009 μέχρι σήμερα, έθεσαν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, με πρωτοβουλία της Λαρισαίας Ηρώς Διώτη.

Όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους, «με έναν πρόχειρο υπολογισμό, στο διάστημα ένταξής του στο πρόγραμμα, η συνολική μέση ζημία του κάθε νέου γεωργού που, επί της ουσίας, παραπλανήθηκε από τις κυβερνητικές υποσχέσεις ανέρχεται στα 50.000 ευρώ (περικοπή ποσού επιδότησης, απλήρωτα σχέδια βελτίωσης, απώλεια δικαιωμάτων για 5 έτη), τα οποία όμως στο μεγαλύτερο μέρος τους έχει ήδη πληρώσει από την τσέπη του για τις ανάγκες της εκμετάλλευσής του και ουδέποτε πρόκειται να τα πάρει πίσω!

Στην πλειοψηφία δεν καταβλήθηκαν από το 2009 δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου, όσοι αγρότες δεν είχαν δικαιώματα με περίοδο αναφοράς το 2013, μένουν εκτός και δεν μπορούν να διεκδικήσουν καμία επιδότηση μέχρι και το 2020! Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι νέοι γεωργοί δεν έχασαν απλά χρήματα αλλά δε θα έχουν καμία ευκαιρία όχι απλά να αναπτύξουν περαιτέρω την εκμετάλλευσή τους, αλλά ούτε να συνεχίσουν να παράγουν, όντας βιώσιμοι. Κι όλο αυτό την ώρα που και οι 8.500 έχουν αναλάβει συμβατικές 10ετείς υποχρεώσεις».

Οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν για τους λόγους μη καταβολής της β’ δόσης και των Σχεδίων Βελτίωσης στους δικαιούχους και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους, την άμεση λήψη μέριμνας ώστε οι νέοι γεωργοί να μη μείνουν, λόγω δικαιωμάτων, εκτός της νέας Προγραμματικής Περιόδου, καθώς και την τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων του ΥΠΑΑΤ προς τους παλιούς δικαιούχους του Μέτρου, πριν προχωρήσει στην προκήρυξη του νέου προγράμματος “Εγκατάστασης Νέων Γεωργών”, «την έγκριση του οποίου, ύψους 100 εκατομμυρίων € για περισσότερους από 6.000 δικαιούχους νέους αγρότες, βγήκε να ανακοινώσει διθυραμβικά στις 12.11.2013, όταν οι “παλιοί” νέοι γεωργοί βρίσκονται στον αέρα».