ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΠΡΑΣΙΝΗ” ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

epimΟλοκληρώθηκε με επιτυχία η υλοποίηση σχεδίου κινητικότητας Leonardo Da Vinci του Επιμελητηρίου Λάρισας με τίτλο «Εκπαίδευση Στελεχών ΜΜΕ σε Εφαρμογές Πράσινης Οικονομίας» που περιελάμβανε επίσκεψη για μία εβδομάδα στην Βιέννη της Αυστρίας 15 μελών και στελεχών του Επιμελητηρίου μας από τις 14 έως και 20 Οκτωβρίου 2013.

Στόχοι του σχεδίου ήταν η πρόσβαση των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών σε επιτυχημένες πρακτικές Πράσινης Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας (ΠΟΕ), η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μιας επιχείρησης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τα οφέλη και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος.

Αποτελέσματα του σχεδίου ήταν η μεταφορά τεχνογνωσίας στην οργάνωση και προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας, η υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικών πρακτικών, η κατανόηση των προοπτικών των νέων πράσινων επιχειρηματικών δράσεων, οι τρόποι μετασχηματισμού υφισταμένων επιχειρήσεων σε πράσινες και η προετοιμασία των επιμελητηρίων για την προαγωγή της πράσινης καινοτομίας και βελτίωσης των προσφερομένων υπηρεσιών τους.

Οι δικαιούχοι συμμετείχαν σε θεματικούς κύκλους συζητήσεων και Workshops με θέματα σχετικά με την Πράσινη Οικονομία και Επιχειρηματικότητα, αναπτύχθηκαν οι στόχοι και οι δυνατότητες εφαρμογής της στις καθημερινές παραγωγικές διαδικασίες των επιχειρήσεων μας και δόθηκαν στοιχεία και αποτελέσματα από δράσεις στην Βιέννη.

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την εγκατάσταση παραγωγής μεθανίου από οργανικά απορρίμματα (Biogasanlage Wien), όπου έγινε ξενάγηση στους χώρους της εγκατάστασης και εξηγήθηκε η διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή του μεθανίου. Έγινε επίσκεψη στο οικολογικό ξενοδοχείο (Hotel Stadthalle) όπου μας εξήγησαν ότι το όνομα του οφείλεται στην εκμετάλλευση διαφόρων μορφών ενέργειας, όπως για παράδειγμα την ηλιακή ενέργεια μέσω χρήσης φωτοβολταϊκών στοιχείων ή τη χρήση νερού που προέρχεται από γεώτρηση στο χώρο του ξενοδοχείου και μεταφέρεται με αγωγούς στα τοιχώματα και τα πατώματα προκειμένου να επιτυγχάνεται ψύξη ή θέρμανση. Επίσης επισκεφτήκαμε το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (Wien Energie Haus) όπου μπορεί κάποιος να ενημερωθεί σχετικά με θέματα ενέργειας σε ένα σπίτι και αφορούν π.χ. στην παροχή ζεστού νερού ή στη εξοικονόμηση ενέργειας με τη βοήθεια μονωτικών υλικών ή τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γενικότερα για θέματα ενέργειας που αφορούν σε νοικοκυριά.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι δικαιούχοι συμμετείχαν σε δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης, επισκέψεις εργασίας  και ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών, ξεναγήσεις και περιηγήσεις σε χώρους με θεματικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Το εξειδικευμένο προσωπικό του Αυστριακού οργανισμού υποδοχής στην Βιέννη μερίμνησε για την άψογη εφαρμογή του προγράμματος της επίσκεψης και παρείχε κάθε δυνατή υποστήριξη και συνεχή εποπτεία για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Οι δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο περιλάμβαναν περιήγηση και γνωριμία με την πόλη της Βιέννης, επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στα περίφημα αρχιτεκτονικά της  κατασκευάσματα καθώς και σε ιστορικά και λαογραφικά μουσεία και αξιοθέατα της πόλης.

Οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν ήταν σημαντικές και ικανές να συμβάλουν στην δημιουργία γόνιμων και βιώσιμων συνεργασιών υλοποίησης καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Πράσινη Οικονομία και Επιχειρηματικότητα, να υποστηρίξουν κάθε επιχειρηματία για την πραγματοποίηση μιας  επιχειρηματικής ιδέας ΠΟΕ και να οδηγήσουν σε πηγές χρηματοδότησης των ΜΜΕ της περιοχής του Ν. Λάρισας.

Συγκεκριμένα έγινε απόκτηση γνώσεων και εμπειριών από τους δικαιούχους στις μεθόδους ενίσχυσης της πράσινης οικονομίας και επιχειρηματικότητας (Π.Ε. ) και καινοτόμων υπηρεσιών στήριξης Μ.Μ.Ε., στους τρόπους ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής φιλοσοφίας στις ΜΜΕ, στην υποστήριξη για αντιμετώπιση των δυσκολιών της οικονομικής διαχείρισης και της πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης για Π.Ε., στην εισαγωγή των Ν. Τεχνολογιών στις ΜΜΕ και ιδιαίτερα σε διαδικασίες ανάπτυξης εφαρμογών Π.Ε. και στον μετασχηματισμό μιας υφιστάμενης παραδοσιακής ΜΜΕ σε επιχείρηση Π.Ε. και σεβασμού του περιβάλλοντος και προς ίδια ανάπτυξη και για τον σεβασμό του κοινωνικού συνόλου.

Τέλος διαπιστώθηκε ότι η πράσινη οικονομία και επιχειρηματικότητα  είναι ελκυστική για τις επιχειρήσεις ενώ παράλληλα αναδείχθηκε η ανάγκη της ανάπτυξης των εφαρμογών από Ελληνικές επιχειρήσεις ως καθημερινής παραγωγικής διαδικασίας και πρακτικής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ