ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ3Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, είχαν το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης με τον βουλευτή ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστο Κέλλα. Ο βουλευτής παρουσίασε μια ατζέντα θεμάτων στον αρμόδιο Υπουργό και οι απαντήσεις που έλαβε,  είναι σημαντικές για όλους όσους δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ

Εκτενή αναφορά έγινε στο μείζον θέμα που προέκυψε τον τελευταίο διάστημα  με την ονομασία της Φέτας. Ο κ. Κέλλας έλαβε διαβεβαιώσεις ( άλλωστε ήταν ένας από τους 32 βουλευτές  της ΝΔ που προσυπέγραψαν σχετικό κείμενο) από τον αρμόδιο Υπουργό πως η κατοχύρωση των ελληνικών θέσεων και η προστασία των Ελληνικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης,  – επομένως και της φέτας – είναι αδιαμφισβήτητη.  Ο βουλευτής ωστόσο τόνισε για το συγκεκριμένο ζήτημα,  πως είναι υψίστης σημασίας για όλους τους κτηνοτρόφους αλλά και ζήτημα τιμής  για όλους τους Έλληνες και πως πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις από την αρχή, ώστε να μην χρειάζονται  εκ των υστέρων διευκρινίσεις.

ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΝΤΕΣ ΣΤΑ ΝΙΤΡΙΚΑ

Ο κ. Κέλλας  έθεσε επί τάπητος το θέμα των απορριφθέντων στο πρόγραμμα προστασίας των ευαίσθητων  στα νιτρικά περιοχών ( πρόγραμμα νιτρορύπανσης)  και ζήτησε επιτακτικά να δοθεί μια δίκαιη λύση. Για το συγκεκριμένο θέμα αξίζει να αναφερθεί  ότι ο κ. Κέλλας έχει καταθέσει ερώτηση  και  στη  βουλή.  Ο βουλευτής ενημέρωσε τον κ. Τσαυτάρη ότι υπάρχουν απορριφθέντες οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί δικαιούχοι προ ενστάσεων και στα οριστικά αποτελέσματα χαρακτηρίζονται απορριπτόμενοι, επίσης υπάρχουν απορριφθέντες οι οποίοι με τα νέα δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ενώ τώρα μένουν εκτός λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και τέλος υπάρχουν απορριφθέντες οι οποίοι προ ενστάσεων είχαν απορριφθεί και αφού διόρθωσαν το αίτιο της απόρριψης, στα οριστικά αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν απορριπτόμενοι για διαφορετικό αίτιο. Ο βουλευτής τόνισε στον Υπουργό πως αυτό είναι ένα εντελώς άδικο μέτρο και ζήτησε να δοθεί δικαίωμα επανεξέτασης των φακέλων.  Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το θέμα για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ

Από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει και το θέμα των βιβλίων εσόδων – εξόδων των αγροτών αλλά και ο φόρος επιτηδεύματος για τη νέα χρονιά. Ο κ. Κέλλας ζήτησε να μάθει τις προθέσεις του Υπουργείου για ένα ζήτημα που αφορά  όλους του αγρότες και όλους τους κτηνοτρόφους και η ενημέρωση που έλαβε από τον Υπουργό ήταν

• Μελετάται το όριο κάτω από το οποίο δεν θα χρειάζεται να διατηρήσουν βιβλία εσόδων – εξόδων αγρότες και κτηνοτρόφοι

• Να μην επιβαρύνονται με φόρο επιτηδεύματος οι  αγρότες

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και το θέμα των κατασχέσεων των ενισχύσεων, με τον βουλευτή να λαμβάνει την διαβεβαίωση πως οι κοινοτικές ενισχύσεις  δεν μπορούν να κατασχεθούν, ενώ για τις ενισχύσεις  που δίνονται από το κράτος ζήτησε να υπάρξει ένα ξεκάθαρο τοπίο. Δηλαδή να μπαίνει καθαρό το ποσό των  κρατικών ενισχύσεων στους  λογαριασμούς των αγροτών και στη συνέχεια κατόπιν κοινής συνεννόησης να υπάρχουν συμψηφισμοί για τις οφειλές.

ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ

Το θέμα των βοσκοτόπων ήταν ένα άλλο θέμα που έθεσε ο κ. Κέλλας στον Υπουργό, κρούοντας τον κώδωνα  του κινδύνου πως με τη νέα ΚΑΠ η πλειοψηφία των βοσκοτόπων κινδυνεύει να χαρακτηριστούν ως δασώδεις εκτάσεις και ζήτησε τον έγκαιρο προσδιορισμό τους.

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

Ο βουλευτής ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κατάθεση των αιτήσεων πληρωμών με συνέπεια την πληρωμή των αγροτών για το 1ο έτος εφαρμογής του προγράμματος ( 2012 ) είτε για την διετία είτε για την πενταετία.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τέλος ο κ. Κέλλας με ικανοποίηση άκουσε από τα πιο επίσημα χείλη πως ξεμπλοκάρει επιτέλους η λειτουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που θα χρηματοδοτήσει επιχειρηματικές κινήσεις αγροτών, όπως επίσης πως ξεκινά άμεσα και το νέο πρόγραμμα Νέων Αγροτών . Δύο θέματα για τα οποία είχε κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις στη Βουλή και ο ίδιος ο βουλευτής τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο αντίστοιχα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ