ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

πλΑναφορικά με την ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων κάνει γνωστά τα εξής: «Ο Δήμος Λαρισαίων, ούτε ανέχθηκε ούτε ανέχεται καμία παρανομία στη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων της Λάρισας.

Οι παρατηρήσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων επί της ουσίας παραβιάζουν ανοιχτές πόρτες, αφού ο Δήμος Λαρισαίων δια των αρμοδίων υπηρεσιών του, διαπιστώνει καθημερινά την παράβαση και προχωρά άμεσα στις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο, όταν διαπιστώνεται ότι παραβιάζεται η νομοθεσία για την διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, ιδιαιτέρως δε, σ’ όσους χώρους έχουν παραχωρηθεί προς χρήση από επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του τμήματος Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων έχουν ήδη συντάξει 22 εκθέσεις αυτοψίας σε ελέγχους που έχουν διενεργηθεί, είτε κατόπιν καταγγελιών, είτε αυτεπαγγέλτως. Οι εκθέσεις αυτές αφορούν ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Προφήτη Ηλία, στις οδούς Κουμουνδούρου, Δευκαλίωνος, Πρωτοπαπαδάκη, Ηφαίστου, Βενιζέλου, Κύπρου, Κενταύρων και στο λόφο του Φρουρίου. Σε όλες τις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν παρανομίες επιβλήθηκαν πρόστιμα και παραπέμφθηκε το αίτημα για την αφαίρεση των αυθαίρετων κατασκευών στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδος.

Θα πρέπει ωστόσο να καταστήσουμε σαφές, ότι ο Δήμος Λαρισαίων δεν νομοθετεί. Εφαρμόζει όσα προβλέπει η νομοθεσία χωρίς παρέκκλιση. Είμαστε βέβαιοι επίσης, ότι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων γνωρίζει τη νομοθεσία, τι προβλέπει στις περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών, ποιες προθεσμίες συμμόρφωσης δίνει στους παραβάτες και εν τέλει ποια περιθώρια αφήνει στους δήμους για να επιβάλλουν τη νομιμότητα. Δεν θα λανθάνει σίγουρα της προσοχής τους ότι ο νόμος για αντίστοιχες περιπτώσεις έχει περισσότερο εισπρακτικό και λιγότερο κανονιστικό χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται ήδη στη διαδικασία έκδοσης νέας κανονιστικής απόφασης που θα ρυθμίζει εκ νέου τους όρους και τις προϋποθέσεις παρεμβάσεων στους κοινόχρηστους χώρους, μετά από διαβούλευση στην οποία προχώρησε με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Αμέσως μετά την έγκριση της από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμος Λαρισαίων θα βρίσκεται σε θέση να χειριστεί αυστηρότερα την κατάσταση, με γνώμονα πάντα την απόδοση των κοινόχρηστων χώρων στους πολίτες της Λάρισας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ