Η ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΙ

iatrikosΑνακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Με αφορμή το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε αιφνίδια με ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Υγείας Α. Μπέζας και αφορά την διακοπή των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, όσων γιατρών συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, ο ΙΣΛ δηλώνει τα εξής:

“Ο ιατρικός κόσμος δεν εκβιάζεται, ούτε απειλείται. Θα δώσουμε μάχη ενάντια σε εκβιαστικές απεργοσπαστικές πολιτικές, που στόχο έχουν την τρομοκράτηση των μελών μας.

Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε στην περαιτέρω υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και την εξαθλίωση του Έλληνα γιατρού.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην ΠΦΥ, έχουν αποκλειστικό στόχο τις μαζικές απολύσεις γιατρών και άλλων εργαζομένων και το κλείσιμο των δημόσιων δομών της. Στο όνομα της μεταρρύθμισης έρχεται η υποβάθμιση και ο ευτελισμός της Υγείας, που οδηγείται πλέον στο παρελθόν.

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό της Υγείας οδηγούν τα νοσοκομεία σε απόλυτη αδυναμία λειτουργίας, την ώρα που η προσέλευση των ασθενών αναμένεται να πολλαπλασιασθεί εξαιτίας της απουσίας πολλών ειδικοτήτων από την ΠΦΥ και τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε απελπισία και εργασιακή ανασφάλεια.

Οι ιδιώτες γιατροί ασφυκτιούν από τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις πληρωμής τους, από την μη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, από την διαρκή φορολογική επιβάρυνση και τις αναδρομικές περικοπές δεδουλευμένων.

Οι εργαστηριακοί γιατροί εξουθενώνονται από τις αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών, την αύξηση του κόστους , τις πιεστικές λειτουργικές απαιτήσεις και τις περικοπές δεδουλευμένων της τάξεως του 40% (rebate και claw back).

Η παροχή υπηρεσιών Υγείας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα οδηγείται στο χειρότερο σημείο της μεταπολεμικής περιόδου.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλογιστεί την κρισιμότητα των περιστάσεων, να σεβαστεί την Υγεία του λαού μας και να μας παρουσιάσει την στρατηγική της για την ΠΦΥ και τους τρόπους με τους οποίους έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του νέου συστήματος”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ