ΟΣΜΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΝΛ

Κοινή δήλωση των βουλευτών Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑΠριν στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας-Στερεάς, ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς, καθώς τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας «χρειάζονται ενίσχυση», ο υφυπουργός Υγείας κ. Α. Μπέζας ανακοίνωσε το κλείσιμο

ουσιαστικά του Κέντρου Μοριακού Ελέγχου Αίματος του ΓΝ-ΠΓΝ Λάρισας και τη διενέργεια των ελέγχων των Ιδρυμάτων αποκλειστικά από το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Δυστυχώς η απόφαση δεν ήρθε ως “κεραυνός εν αιθρία” αφού ήδη από τις 3 Οκτωβρίου, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τη μη υπογραφή σύμβασης για το μοριακό έλεγχο του αίματος, ο υφυπουργός είχε προαναγγείλει τη συγκεντροποίηση και πραγματοποίησή του από 4 πλέον Κέντρα Αίματος της χώρας, τα ίδια που ανακοίνωσε προ τριημέρου.

Το κλείσιμο του Κέντρου Αίματος στη Λάρισα που εξυπηρετούσε μεταξύ άλλων και τα Γενικά Νοσοκομεία Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας μπορεί να μην έχει άμεσα αντίκτυπο στη λειτουργία των 5 Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο φόρτος εργασίας που θα σωρευτεί στο ΑΧΕΠΑ δε θα λειτουργήσει αρνητικά για τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε επείγουσες περιπτώσεις ή μεγάλα έκτακτα χειρουργεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν άμεσα οι όποιες ανάγκες προκύψουν.

Η οσμή σκανδάλου που είχε διαχυθεί στην ατμόσφαιρα το 2011, με το αυξημένο κόστος των αντιδραστηρίων που θα ενσωμάτωνε το κόστος ειδικής μεταφοράς, με ένα παντελώς έωλο επιχείρημα ότι το αίμα και τα συστατικά του αποτελούν μολυσματικά υλικά, επιχείρημα που δεν ευσταθεί βάσει των Οδηγιών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO Guidance on regulations for the Transport of Infectious Substances 2011–2012), ξαναπλώνεται στον αέρα.

Οι εταιρίες που διαγκωνίζονταν και την προηγούμενη φορά είναι οι ίδιες που φέρονται να “κόβουν το νήμα” και στον τωρινό διαγωνισμό, ενώ η εταιρία που ανήκει σε πρόσωπο του στενού συγγενικού περιβάλλοντος δ/ντος συμβούλου μίας εκ των εταιριών που αναλαμβάνει το μοριακό έλεγχο είναι η ίδια που εμπλεκόταν και τότε και είχε δημιουργήσει τις εσφαλμένες εντυπώσεις για τη μολυσματικότητα του αίματος και των συστατικών του, άρα και την “εξειδικευμένη” μεταφορά του, υπηρεσία στην οποία ειδικεύεται η ίδια.

Είχαμε πει και το 2011 ότι η μεταφορά αίματος κοστίζει ετησίως εκατομμύρια στο ελληνικό Δημόσιο, τη στιγμή που θα μπορούσαν μόνες τους οι Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας να μετέφεραν τα δείγματα. Οπότε θέτουμε δύο ερωτήματα: Πρώτον, πόσο θα κοστίσει η αποστολή δειγμάτων από το Νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας στη Θεσσαλονίκη; Δεύτερον: Το ΑΧΕΠΑ σύμφωνα με πολύ πρόσφατες καταγγελίες των γιατρών του, είναι σε οριακή αδυναμία λειτουργίας. Πώς λοιπόν θα μπορέσει, με τί προσωπικό, πόρους και μέσα, να αναλάβει το μοριακό έλεγχο του αίματος για 24 διαφορετικά Νοσοκομεία;

Λεφτά, λοιπόν, υπάρχουν, αλλά απ’ όσο φαίνεται μόνο για να διασπαθίζονται σε ιδιωτικές εταιρίες, αφήνοντας τις Δημόσιες Δομές Υγείας γυμνές και τους ασθενείς απροστάτευτους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ