ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

διωτηΤις μεσαιωνικού τύπου σθμβάσεις εργασίας που καλούνται να αντιμετωπίσουν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στο Διεθνές Σχολείο του Τυρνάβου (International Community School of Larissa – ICSL) θέτουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ (Τ. Κουράκης, Π. Δριτσέλη, Μ. Κανελλοπούλου, Αλ. Μεϊκόπουλος και Γ. Πάντζας), υπεύθυνοι για θέματα Παιδείας και η βουλευτίνα Λάρισας Ηρώ Διώτη, με αφορμή τις 8μηνες συμβάσεις εργασίας που η διεύθυνση καλεί τους εκπαιδευτικούς να υπογράψουν και περιήλθαν στα χέρια των βουλευτών, μετά από καταγγελίες.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, το περιεχόμενο των συμβάσεων, σε διάφορα επίπεδα, έρχεται «σε πλήρη αντίθεση με το σκεπτικό της απόφασης 380/2013 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, και βέβαια παραβιάζει κατάφωρα τους Ν. 682/1977, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και 3848/2010». Επιρρίπτοντας ευθύνες στις δύο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του ν. Λάρισας για επιφανειακή διερεύνηση των όσων ήδη τους έχουν καταγγελθεί εγγράφως από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Εκπαίδευσης, εκφράζουν παράλληλα την έκπληξή τους για τη γραπτή επισήμανση της σύμβασης ότι «υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης κυβερνητικής απόφασης», προσθέτοντας ότι το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, θεωρώντας ότι η ελληνική νομοθεσία ισχύει, προφανώς, μόνο όποτε είναι συμφέρουσα για το ίδιο και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί».

Με αφορμή τα παραπάνω, στον Υπουργό τέθηκαν τα ακόλουθα ερωτήματα: «Γνωρίζει τα καταγγελλόμενα για το ICSL; Θεωρεί νόμιμες τις παρασχεθείσες προς υπογραφή συμβάσεις εργασίας; Πώς σχολιάζει ότι η Διοίκηση του σχολείου θεωρεί τις εκάστοτε υπογραφείσες συμβάσεις και το περιεχόμενο αυτών υπεράνω κάθε άλλης κυβερνητικής απόφασης; Έχουν υποβληθεί στις Δ/νσεις ΠΕ και ΔΕ Λάρισας προτάσεις διορισμού εκπαιδευτικών από το εν λόγω ιδιωτικό σχολείο για το τρέχον έτος, δεδομένου ότι ένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός υπέγραψε την απαράδεκτη σύμβαση εργασίας, δούλεψε για 6 ημέρες και μετά απολύθηκε, άρα θα πρέπει τουλάχιστον γι’ αυτόν να έχει εγκριθεί διοριστήριο ώστε να συναφθεί η σύμβαση; Ποιά μέτρα θα λάβει για την αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, την επιβολή κυρώσεων και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών; Θα αναζητήσει ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις της διοίκησης, για την επιφανειακή διερεύνηση των καταγγελλομένων;».

Ολόκληρη η κατατεθείσα ερώτηση, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, είναι η ακόλουθη:

«Συμβάσεις εργασίας 8μηνης διάρκειας, που ισχύουν «μόνο για το συγκεκριμένο χρόνο (σ.σ. των 8 μηνών), που «υπερισχύουν δε οποιασδήποτε άλλης κυβερνητικής απόφασης» (!), που δεν αναφέρουν ούτε τον αριθμό των ωρών εργασίας, ούτε τις συνθήκες ασφάλισης του εκπαιδευτικού, με «συνολικές αποδοχές του εκπαιδευτικού για τις υπηρεσίες του καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 400 ευρώ μικτά» για πλήρες ωράριο 21 ωρών/εβδομάδα, που θα καταβληθεί «σε οκτώ (08) δόσεις αρχής γενομένης από 01-12-13» καλούνται να υπογράψουν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, κατά παράβαση του συνόλου της υφιστάμενης νομοθεσίας, στο Διεθνές Σχολείο του Τυρνάβου (International Community School of Larissa).

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε σύμβαση εργασίας εκπαιδευτικού προσωπικού για το σχολικό έτος 2013-2013 (η οποία βρίσκεται στη διάθεση του Υπουργείου), ενώ σε δεύτερη σύμβαση που έχει περιέλθει υπόψη μας, ο εκπαιδευτικός καλείται να δουλέψει επί 8μήνου, και πάλι αδιευκρίνιστο αριθμό ωρών, με ασαφή επίσης τα ασφαλιστικά ζητήματα, με «συνολικές αποδοχές του εκπαιδευτικού για τις υπηρεσίες του καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 350 ευρώ μικτά», ποσό που «θα καταβληθεί σε δέκα (10) δόσεις».

Είναι σαφές ότι οι δύο συμβάσεις εργασίας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το σκεπτικό της απόφασης 380/2013 της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, και βέβαια παραβιάζουν κατάφωρα τους Ν. 682/1977, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και 3848/2010, που μεταξύ άλλων προβλέπουν:

       την έκδοση δύο ξεχωριστών διοριστήριων, εάν ο εκπαιδευτικός καλείται να δουλέψει στις δομές και της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ίδιου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, υποχρεωτικά διετούς διάρκειας,

       την πρόταση προς πρόσληψη του ιδιοκτήτη του ιδιωτικού σχολείου προς την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης και την έγκριση της τελευταίας, ώστε εν συνεχεία να συναφθεί η σύμβαση με τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό.

Παρά τις έγγραφες καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Εκπαίδευσης, οι οποίες συνυποβλήθηκαν με τις επίμαχες συμβάσεις, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ν. Λάρισας αδράνησαν χαρακτηριστικά. Η Δ/νση ΠΕ αρκέστηκε να κοινοποιήσει μία βεβαίωση του ιδιωτικού σχολείου στην οποία ισχυρίζεται ότι δεν παρανομεί, ενώ η Δ/νση ΔΕ ανέφερε απλώς ότι «ουδεμία πρόταση διορισμού και κατά συνέπεια συμβάσεων εργασίας (της ακολουθούσης την έγκριση της προτάσεως διορισμού) υπεβλήθη στην Υπηρεσία μας μέχρι τώρα και για τη σχολική χρονιά 2013-2014», απάντηση που ενισχύει το επιχείρημα περί παρανόμων συμβάσεων. Δηλαδή, ουδεμία εκ των Διευθύνσεων δεν ερεύνησε σε βάθος τα καταγγελλόμενα.

Σε διευκρινιστική ερώτηση εκπαιδευτικού προς τον διευθυντή του σχολείου σχετικά με το ύψος του ποσού της σύμβασης, αν δηλαδή ισχύει ότι όντως τα 400 ευρώ –για 21 ώρες μάθημα την εβδομάδα- επιμερίζονται στους 8 μήνες της σύμβασης, άρα το ύψος της μηνιαίας μισθοδοσίας ανέρχεται στα 50 ευρώ/μήνα, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι υπάρχει ένα λάθος στην ημερομηνία –και όχι στο ποσό- και ότι το σχολείο δε θα χρειαστεί άλλο τις υπηρεσίες της.

Έκπληξη και οργή βεβαίως προκαλεί και η γραπτή επισήμανση της σύμβασης ότι «υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης κυβερνητικής απόφασης», δηλαδή το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, θεωρώντας ότι η ελληνική νομοθεσία ισχύει, προφανώς, μόνο όποτε είναι συμφέρουσα για το ίδιο και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί.

Επειδή οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί καλούνται να εργαστούν στο Διεθνές Σχολείο του Τυρνάβου (International Community School of Larissa) σε συνθήκες σύγχρονης γαλέρας και οι επίσημοι και αρμόδιοι φορείς (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας) στρέφουν, τουλάχιστον, αλλού το βλέμμα, αντί να ελέγξουν σοβαρά τις υποβληθείσες σε αυτούς (αρ. πρωτ. 37144 και 35145 της 6ης/11/2013 αντίστοιχα) καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ.

Επειδή για το θέμα είναι ενήμερος και ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος προ ημερών στη Βουλή (συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, Συνεδρίαση Ολομέλειας 04/11/2013 ΙΘ’) διακήρυττε σε όλους τους τόνους ότι «το Υπουργείο Παιδείας ελέγχει τους διορισμούς των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση, το πρόγραμμα σπουδών των σχολείων, τα εκπαιδευτικά θέματα του σχολείου καθώς και την ορθή λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων», ενώ σε Δελτίο Τύπου της επομένης ημέρας έκανε λόγο για άμεση λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας στην περίπτωση καταγγελιών σχετικά με παραβάσεις ιδιωτικού σχολείου.

Επειδή το Διεθνές Σχολείο του Τυρνάβου (ICSL) καταπατά κάθε έννοια νομιμότητας, περιφρονώντας τους θεσμούς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Είναι εις γνώσιν του τα καταγγελλόμενα σχετικά με το καθεστώς εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Διεθνές Σχολείο του Τυρνάβου (International Community School of Larissa);

2. Θεωρεί νόμιμες τις παρασχεθείσες προς υπογραφή συμβάσεις εργασίας του εν λόγω ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου; Πώς σχολιάζει ότι η Διοίκηση του σχολείου θεωρεί τις εκάστοτε υπογραφείσες συμβάσεις και το περιεχόμενο αυτών υπεράνω κάθε άλλης κυβερνητικής απόφασης;

3. Έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Α΄θμιας ή/και της Β΄θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας προτάσεις διορισμού εκπαιδευτικών από το εν λόγω ιδιωτικό σχολείο για το τρέχον έτος, δεδομένου ότι ένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός υπέγραψε την απαράδεκτη σύμβαση εργασίας, δούλεψε για 6 ημέρες (26 ώρες) και μετά απολύθηκε, άρα θα πρέπει τουλάχιστον γι’ αυτόν να έχει γίνει εγκριθεί διοριστήριο ώστε να συναφθεί η σύμβαση;

4. Ποιά συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για την αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας από τη διοίκηση του συγκεκριμένου εκπαιδευτήριου, την επιβολή κυρώσεων και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών;

5. Θα αναζητήσει ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις της διοίκησης, για την επιφανειακή διερεύνηση των καταγγελλομένων;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ