ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

ΚΑΡΑΛΑΡΤην αντίθεσή της στις νέες αυξήσεις των διοδίων εκφράζει με έντονη ανακοίνωσή της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρ. Καραλαριώτου, ζητώντας άμεση αναθεώρηση αυτών των αποφάσεων.

Mε αφορμή τις νέες αυξήσεις τιμών διοδίων που προωθεί η Κυβέρνηση στο πλαίσιο των αναθεωρημένων Συμβάσεων για την κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων, η κ. Καραλαριώτου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχω την εντύπωση ότι μερικοί είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν είναι μόνο απαράδεκτη η πολιτική των συνεχών αυξήσεων των τιμών διοδίων, αλλά  είναι κάτι χειρότερο: είναι μια κακή και πρόχειρη πολιτική .

Πρώτον: Στρέφεται  κατά των πολιτών που θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν το μάρμαρο αλλά και κατά  της ασφάλειας τους

Δεύτερον, στρέφεται  εναντίον των ίδιων των έργων για την ολοκλήρωση των οποίων υποτίθεται ότι μπαίνουν τα νέα διόδια, αφού αντί για αύξηση θα έχουμε μείωση εσόδων.

Τρίτον,  ναρκοθετεί την οικονομία της χώρας, αφού η αύξηση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε νέες αυξήσεις τιμών.

Αλλά θα πρέπει επιτέλους να επιδείξουμε ρεαλισμό και λογική.

Αλήθεια, τι προσδοκούμε με τη νέα αύξηση των διοδίων; Μήπως αύξηση των εσόδων για ολοκλήρωση των έργων; Το μόνο που θα πετύχουμε είναι να στρέψουμε στους παράδρομους και τους τελευταίους που απέμειναν να χρησιμοποιούν πια τον αυτοκινητόδρομο. Αυτό θα επιφέρει δυο πράγματα:

Πρώτον, μείωση εσόδων. Δεύτερον, τεράστια επιβάρυνση για τις Περιφέρειες οι οποίες θα καλούνται κάθε τόσο να επισκευάζουν τις ζημιές στους παράδρομους που θα δεχτούν όλο το φόρτο και θα έχουν μεγάλες και συχνές φθορές. Πέραν βεβαίως του σπουδαιότερου όλων, που θα είναι η κατακόρυφη αύξηση των ατυχημάτων και του συνεπαγόμενου φόρου αίματος.

Με δυο λόγια συνεχίζεται μια λανθασμένη πολιτική. Ο κίνδυνος μάλιστα να οδηγηθούν τα έργα σε νέο τέλμα και να ζητήσουν οι Εταιρείες νέα αναθεώρηση είναι υπαρκτός.

Αλλά και αν καταφέρουμε κάποτε να τελειώσουμε τα έργα, μπαίνει ένα απλό ερώτημα: Τελικά τους δρόμους για ποιους τους κατασκευάζουμε; Για πολίτες που δεν θα μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν ποτέ; Και σ’ αυτήν την περίπτωση με ποια έσοδα αυτοί θα συντηρούνται;

Εμείς αποδεχόμαστε ότι χρειάζονται πόροι για τα μεγάλα έργα. Αλλά αυτοί θα προέλθουν από την εκλογίκευση των τιμών. Προτείνουμε  γενναίες μειώσεις που θα αυξήσουν κατακόρυφα την κίνηση, άρα και τους πόρους για την χρηματοδότηση των έργων. Και αυτό με παράλληλη αστυνόμευση του δικτύου, ώστε να μην εισέρχονται παράνομα στους παράδρομους τα μεγάλα φορτηγά όπως συμβαίνει στην καρμανιόλα του Πυργετού.

Ο Νομός Λάρισας, λόγω της θέσης και  λόγω λανθασμένων πολιτικών, πλήρωνε πάντα βαρύ κόστος σε διόδια

Πληρώσαμε αρκετά και πήραμε εν τέλει πολύ λίγα για αυτά που δώσαμε. Κυρίως, δεν πήραμε οδική ασφάλεια.

Η αύξηση στα διόδια Μοσχοχωρίου θα επιβαρύνει επίσης και την παλιά Εθνική οδό Λάρισας – Βόλου που λόγω συχνής κίνησης αγροτικών μηχανημάτων είναι ακατάλληλη και πολύ επικίνδυνη για χρήση από Ι.Χ αυτοκίνητα.

Ζητούμε από το αρμόδιο Υπουργείο να αναθεωρήσει την απόφαση του. Να σκεφτούν υπεύθυνα και σοβαρά. Όχι άλλες αποφάσεις στο γόνατο και πάντα με την ίδια αδιέξοδη φοροεισπρακτική αντίληψη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ