«ΞΕΔΙΨΟΥΝ» ΑΡΜΕΝΙΟ, ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΦΙΣΚΟΣ ΜΕ ΕΡΓΑ 1,3 ΕΚ.€ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΙΛΕΛΕΡ (Αντιγραφή)Λύση στο σημαντικότατο πρόβλημα ύδρευσης των τοπικών κοινοτήτων Αρμενίου, Μέλισσας και Λοφίσκου δίνει ένα νέο έργο προϋπολογισμού 1.317.330,00 ευρώ, που εντάχθηκε σήμερα στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας από τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο με τίτλο «Ανόρυξη & Αξιοποίηση Γεωτρήσεων & Κατασκευή Δικτύων Διανομής Ύδατος για την Εξυπηρέτηση των Τοπικών Κοινοτήτων Μέλισσας & Αρμενίου» στο ΕΣΠΑ.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του έργου και το θετικό αποτέλεσμα από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 1.071.000 ευρώ, (πλέον του ΦΠΑ 23% που βαρύνει τη ΔΕΥΑ), στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Θεσσαλία».

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Εντάσσουμε σήμερα το έργο της ύδρευσης του Λοφίσκου, της Μέλισσας και του Αρμενίου. Τα χωριά αυτά αντιμετώπιζαν ένα μεγάλο πρόβλημα με την ποιότητα του νερού και μέχρι σήμερα η ύδρευση πραγματοποιούταν με υδροφόρες. Σε συνεργασία με το δήμο Κιλελέρ, ο οποίος είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου, εντάξαμε το έργο προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ για να λύσουμε ένα βασικό ζήτημα της περιοχής, ένα θεμελιώδες ζήτημα της ζωής, που αφορά την ποιότητα του νερού. Εδώ φαίνεται, ότι με συνεργασία και με γρήγορες και άψογες διαδικασίες, ωριμάζουμε έργα, τα εντάσσουμε και τα υλοποιούμε. Το έργο αυτό, εκτός από τις δύο ανορύξεις των γεωτρήσεων, περιλαμβάνει και τη μεταφορά του νερού από τις γεωτρήσεις στους υδατόπυργους, με το μήκος των αγωγών να φτάνει τα 18 χιλιόμετρα».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα. Ρένα Καραλαριώτου τόνισε: «Με τη σημερινή ένταξη του έργου λύνεται ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που αφορά την ύδρευση για τους οικισμούς Μέλισσα, Αρμένιο και Λοφίσκο. Εν έτει 2013 οι οικισμοί αυτοί ελάμβαναν πόσιμο νερό με υδροφόρες. Είναι πολύ σημαντικό, καθώς χάρη στη στενή συνεργασία μας με το δήμο Κιλελέρ και χάρη στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μπορέσαμε να ωριμάσουμε αυτό το έργο και να ενταχθεί με απόφαση του περιφερειάρχη στο ΕΣΠΑ. Έτσι δίνουμε λύση σε σημαντικά προβλήματα. Έχουμε πει πολλές φορές, ότι τα έργα τα οποία εντάσσουμε, ως αιρετή Περιφέρεια, είναι έργα ουσίας και όχι έργα βιτρίνας».

Ο δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το δήμο Κιλελέρ και για μένα προσωπικά αλλά και για όλους τους συνεργάτες μου, γιατί ένα θέμα, το οποίο μας απασχολεί δύο και πλέον χρόνια και βασανίζει κυρίως την τοπική κοινότητα Αρμενίου, παίρνει το δρόμο της επίλυσης. Θέλω πρώτα και κύρια να ευχαριστήσω για την κατανόηση και την ανοχή όλους τους κατοίκους του Αρμενίου κυρίως και της Μέλισσας και να τους πω, ότι σε καμία περίπτωση δεν ολιγωρήσαμε, αλλά καλώς νομίζω πως πλέον τα έργα ωριμάζουν με πολλές λεπτομέρειες και οι μελέτες θέλουν τέτοια στοιχεία, ώστε τα έργα να γίνονται σωστά, για αυτό και πέρασε αρκετό διάστημα. Σήμερα όμως γίνεται η αρχή και πολύ γρήγορα πιστεύω θα έχουμε την άδεια δημοπράτησης. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους κατοίκους του Κιλελέρ, οι οποίοι έδειξαν κατανόηση, γιατί το νερό είναι ένα αγαθό της φύσης του Θεού και το δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι να το έχουν σε επάρκεια και να μπορούν να πίνουν υγιεινό νερό. Επίσης να ευχαριστήσω και τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και την αντιπεριφερειάρχη κα. Καραλαριώτου και όλες τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας και του δήμου Κιλελέρ, που προσπάθησαν να ωριμάσουν το φάκελο του έργου.

Το έργο αφορά στην ανόρυξη δύο νέων υδρευτικών γεωτρήσεων οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τις υδρευτικές ανάγκες των οικισμών Μέλισσας, Λοφίσκου και Αρμενίου, την κατασκευή μιας δίδυμης κυκλικής δεξαμενής συλλογής των υδάτων συνολικού όγκου 500m3 καθώς και την κατασκευή αγωγών μεταφοράς του νερού προς τον υδατόπυργο Αρμενίου (μήκους 7.825 μέτρων) και Μέλισσας (μήκους 9.820 μέτρων).

Σημειώνεται, ότι οι τρέχουσες υδρευτικές ανάγκες των οικισμών καλύπτονται με τη διανομή πόσιμου νερού από υδροφόρα του Δήμου λόγω μη καταλληλότητας του νερού των υφιστάμενων γεωτρήσεων για ανθρώπινη κατανάλωση με υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού στη Μέλισσα και χρωμίου στο Αρμένιο. Η χωροθέτηση των δύο νέων γεωτρήσεων βασίστηκε μεταξύ άλλων στα ευρήματα σχετικής μελέτης και αναλύσεων που εκπονήθηκαν από το διαπιστευμένο εργαστήριο ανάλυσης υδάτων του ΙΓΜΕ. Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει το έργο στις 2 νέες γεωτρήσεις και μετά την ολοκλήρωσή του θα δημοπρατηθεί το έργο κατασκευής των δικτύων και δεξαμενών.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Κιλελέρ και φορέας λειτουργίας η Δ.Ε.Υ.Α. Κιλελέρ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ