ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Αντιδράσεις από τη ΔΟΕ, ενώ στη βουλή έφεραν το θέμα με ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας βουλευτές της ΔΗΜΑΡ

ΑρβανιτόπουλοςΓια παράλογη καθυστέρηση στην έκδοση της εγκυκλίου που καθορίζει τα της μετάθεσης εκπαιδευτικών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας κάνοντας λόγο για παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας από το υπουργείο Παιδείας. Αναλυτικά η ΔΟΕ σημειώνει:

«Σύμφωνα με το Π.Δ. 50/96 (άρθρο 6, παράγραφος 2) οι αιτήσεις μετάθεσης των εκπαιδευτικών υποβάλλονται μέσα στο μήνα Νοέμβριο κάθε έτους.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η  εγκύκλιος για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών δεν εκδίδεται στο χρόνο που πρέπει, σε αντίθεση με ό, τι ορίζει το Π.Δ. 50/96, χωρίς μάλιστα να συντρέχουν οι λόγοι καθυστέρησης της περσινής χρονιάς.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται, για μια ακόμη φορά, σε κατάσταση αναμονής αλλά και, δικαιολογημένης, αγωνίας. Εάν αναλογιστεί μάλιστα κανείς τις συνθήκες αμφισβήτησης βασικών δικαιωμάτων που έχουμε βιώσει κατά τη φετινή χρονιά, η αγωνία αυτή επιτείνεται.

Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για μια ακόμη φορά παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία, επιλέγοντας την ολισθηρή οδό της αυθαιρεσίας.

Θεωρούμε τη στάση αυτή απαράδεκτη και αντιπροσωπευτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία την εκπαίδευση και τους λειτουργούς της.

Κύριε Υπουργέ,

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σας καλεί να υπογράψετε άμεσα την εγκύκλιο των μεταθέσεων, ώστε να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από τους εκπαιδευτικούς και να εξελιχθούν έγκαιρα και ομαλά όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές τους που εξαρτώνται από την πραγματοποίηση των μεταθέσεων».

 

Η ΔΗΜΑΡ

Εν τω μεταξύ για το ίδιο θέμα οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης, Μαρία Ρεπούση, Θωμάς Ψύρρας, Δημήτρης Αναγνωστάκης και Γιάννης Πανούσης κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας στην οποία αναφέρουν:

«Σύμφωνα με το Π.Δ. 50/96 (άρθρο 6, παράγραφος 2) «οι αιτήσεις μετάθεσης των εκπαιδευτικών υποβάλλονται μέσα στο μήνα Νοέμβριο κάθε έτους», ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη κρίση τους και τοποθέτησή τους για το επόμενο σχολικό έτος. Επίσης, στο άρθρο 6, παράγραφος 4 αναφέρεται ότι «η αίτηση μετάθεσης μπορεί να ανακληθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου».

Παρόλα όσα περιγράφονται στο εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, η εγκύκλιος σχετικά με τις αιτήσεις μετάθεσης των εκπαιδευτικών δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ βρισκόμαστε ήδη στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου. Επομένως, όλη η προβλεπόμενη διαδικασία έχει καθυστερήσει και αυτό δημιουργεί μια «αλυσιδωτή αντίδραση» όσον αφορά στην στελέχωση των σχολικών μονάδων για το επόμενο σχολικό έτος (μεταθέσεις, αποσπάσεις, προσλήψεις αναπληρωτών).

Επίσης, είναι μεγάλη πλέον η ανησυχία των εκπαιδευτικών για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αιτήσεων και συνεπώς και στις τοποθετήσεις της επόμενης σχολικής χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις των μεταθέσεων αφορούν πάνω από 10.000 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο στοιχειώδης προγραμματισμός που επιθυμούν να κάνουν και σε προσωπικό αλλά και σε οικογενειακό επίπεδο δεν θα είναι δυνατός, εάν δεν υπογραφεί και εκδοθεί άμεσα η σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επειδή,

– το Προεδρικό Διάταγμα 50/96 αναφέρει ρητά τους χρόνους έκδοσης της εγκυκλίου μεταθέσεων των εκπαιδευτικών (Νοέμβριο κάθε έτους),

– Το υπουργείο δεν έχει μέχρι στιγμής επικαλεστεί συγκεκριμένη αιτιολογία για την καθυστέρηση στην έκδοση της εγκυκλίου,

–  Το υπουργείο οφείλει να τηρεί την κείμενη νομοθεσία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης της υπογραφής και της έκδοσης της εγκυκλίου σχετικά με τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών;

• Πότε πρόκειται να υπογράψει την εγκύκλιο και πότε πρόκειται να εκδοθεί;

• Πώς θα διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψουν καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών και επομένως προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων κατά το σχολικό έτος 2014-2015;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ