ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΟΛΙΣ: ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΟΠΑΕΛ

Ανακοίνωση της παράταξης με αφορμή τη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής του οργανισμού

ΣΟΥΛΤΗΣΓια άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή με τη στάση της δημιουργεί ερωτηματικά στους πολίτες αυτής της πόλης. Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε την Τρίτη 10/12/13 το μεσημέρι με –υποτίθεται- μοναδικό θέμα την προσωρινή παραλαβή της πολεοδομικής μελέτης της συνοικίας του Αγ. Θωμά, εισήχθη αιφνιδιαστικά

και εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της παράδοσης παραλαβής των οικονομικών στοιχείων του ΔΟΠΑΕΛ.

Στη μεθόδευση οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαρισαίων Πόλις αντιδράσαμε έντονα και ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να φέρει το θέμα κανονικά στη συνεδρίαση της Τρίτης 17/12/13. Έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό ότι θεωρούμε το θέμα ιδιαίτερα σημαντικό και είχαμε ζητήσει ειδικά για αυτό το θέμα πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση. Το αίτημα μας, για λόγους άγνωστους και δυσερμήνευτους, δεν έγινε δεκτό και τελικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχωρήσαμε.

Τα γεγονότα είναι γνωστά: Τον Ιούνιο η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να καταργήσει τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Επιστημών (ΔΟΠΑΕΛ), ο οποίος είχε δημιουργηθεί στα πλαίσια του Καλλικράτη. Ο λόγος που επικαλέστηκαν για την κατάργηση αυτή ήταν η προστασία των υπαλλήλων εν όψει διαθεσιμοτήτων. Η Λαρισαίων Πόλις διαφώνησε με την απόφαση αυτή, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος που καλείται να παίξει ο Οργανισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός για να καταργηθεί και θεωρώντας ότι η προστασία των υπαλλήλων μπορούσε να γίνει με πάρα πολλούς άλλους τρόπους. Αναρωτηθήκαμε και ρωτήσαμε μήπως η σπουδή αυτής της κατάργησης είχε σκοπό να συγκαλύψει κάποια οικονομική κακοδιαχείριση. Θέσαμε τότε θέμα να κληθεί και να παρευρίσκεται εκπρόσωπος της παράταξης μας στην διαδικασία παράδοσης και παραλαβής του οργανισμού, πράγμα το οποίο ο δήμαρχος έκανε αποδεκτό (επικαλούμαστε τα πρακτικά του ΔΣ). Ο λόγος που διατυπώσαμε αυτή την απαίτηση ήταν οι πολλές ενστάσεις που είχαμε διατυπώσει μαζί με μέλη της ελάσσονος  αντιπολίτευσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΟΠΑΕΛ για θέματα της διοργάνωσης του φεστιβάλ Πηνειού και της λειτουργίας των Λεσχών πολιτισμού, στις οποίες η διοίκηση ουδέποτε έδωσε απαντήσεις!

Σημειώνουμε το γεγονός ότι στις επανειλημμένες γραπτές αιτήσεις του εκπροσώπου μας από τον περασμένο ακόμα χρόνο, να προσκομίσουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΟΠΑΕΛ μια σειρά από οικονομικά στοιχεία για τα οποία είχαμε σοβαρές ενδείξεις ότι βρισκόταν στα όρια του νόμου, αυτό ουδέποτε έγινε μέχρι που ο οργανισμός καταργήθηκε!!!

Από τον Ιούνιο έως και το τελευταίο συμβούλιο, επί πέντε μήνες (!), σε κάθε ευκαιρία διατυπώναμε το ερώτημα τι γίνεται με την παράδοση παραλαβή του ΔΟΠΑΕΛ και γιατί δεν κλήθηκε ο εκπρόσωπός μας. Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 29/11/13 είχαμε και πάλι τη διαβεβαίωση του δημάρχου ότι θα κληθεί ο εκπρόσωπός μας. Τελικά, αυτήν την εβδομάδα, μόλις την Δευτέρα το πρωί, προφορικά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπαρμπούτης μας ειδοποίησε να περάσουμε να δούμε την παράδοση παραλαβή, χωρίς να μας πει ότι το θέμα θα μπει εκτός ημερήσιας διάταξης την Τρίτη!!! Την ειδοποίηση για το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα την πήραμε μία ώρα πριν το Συμβούλιο! Σημειωτέον ότι το προς έλεγχο υλικό είναι ένα «τόμος» με οικονομικά στοιχεία. Σύμφωνα επίσης με όσα μας είπαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, το θέμα ήταν έτοιμο να μπει στα κανονικά θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που για άγνωστο λόγο δεν έγινε!

Καταγγέλλουμε δημόσια την αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική αυτή συμπεριφορά της Δημοτικής αρχής, η οποία με αυτό τον τρόπο καθίσταται ύποπτη. Θεωρούμε ότι βιάστηκαν να κλείσουν το θέμα με αυτό τον τρόπο, γιατί υπήρχαν προβλήματα  και δεν ήθελαν να ενημερωθούμε και να το συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καλούμε κάθε αρμόδιο όργανο να αναλάβει τις ευθύνες του και να ασκήσει όλους τους νόμιμους ελέγχους.

 

Συνημμένο:

Από μια γρήγορη την μελέτη των στοιχείων που μας έδωσαν και τις ενστάσεις του εκπροσώπου μας στο ΔΣ του ΔΟΠΑΕΛ, παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία:

Οικονομικά Στοιχεία ΔΟΠΑΕΛ (σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδοσαν)

Ταμείο 10.580

Καταθέσεις 10.728

Υποχρεώσεις 287.948

Αναλυτικά οι υποχρεώσεις είναι:

Α) Ασφαλιστικά Ταμεία παρελθόντων ετών 43.857

Β) Εισφορά Αλληλεγγύης και ΟΑΕΔ  8.898

Γ) Χαρτόσημο Αμοιβών τρίτων 10.070

Δ) Ενοίκια πολιτιστικών λεσχών 23.794

Ε) Φυσικό Αέριο 1.405

ΣΤ) Προμηθευτές παρελθόντων ετών 22.800

Ζ) Προμηθευτές 2013  76.000

Η) Αμοιβές προσωπικού παρελθόντων ετών 26.759

Θ) Αμοιβές προσωπικού 2013 53.046

Ι) Λοιπές Υποχρεώσεις (ΟΤΕ;) 21.297

Παρατηρήσεις επί των υποχρεώσεων:

1) Η παράδοση παραλαβή αφορά μόνο υποχρεώσεις του οργανισμού

2)Γίνεται επιλεκτική εξόφληση των προμηθευτών.

3) Ποσό 11.992 αφορά το έτος 2011 μέρος των οποίων έρχεται από το Δήμο Γιάννουλης και είναι ακόμα ανεξόφλητα. Ποσό 10.840 αφορά το έτος 2012. Ποσό 75.983 αφορά το έτος 2013. Επίσης πολλά ονόματα προμηθευτών επαναλαμβάνονται.  Ο προμηθευτής πάντως των σάκων του Κινγκ Μπόξινγκ του γυμναστηρίου όπου υπεύθυνος είναι ο υιός  της κ. Οικονόμου είναι εξοφλημένος!!!

4) Υπάρχουν και κάποιες υποχρεώσεις που δεν καταγράφονται γιατί ενώ υπάρχουν αποφάσεις δεν κόπηκε τιμολόγιο (Π.Χ. θεατρική παράσταση).

5)Από τις αμοιβές που χρωστάμε ποσό 26.759 αφορά αμοιβές του 2011 από κάποιο πρόγραμμα που δεν πληρώθηκαν. Ποσό 53.048 αφορά τους «θερινούς» συμβασιούχους του 2013. Μεταξύ αυτών είναι και η κόρη  πρώην προέδρου του οργανισμού.

6) Για το ποσό 21.297 (ΟΤΕ;) δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία.

7) Για τα φεστιβάλ Πηνειού δεν μας δόθηκε ποτέ λεπτομερής απολογισμός εισόδων εξόδων. Δεν μας δόθηκαν ποτέ οι προσφορές για την διάθεση των διαφόρων δραστηριοτήτων. Δεν μας δόθηκαν τα τιμολόγια των διάφορων προμηθευτών (εμείς μετρήσαμε 12 θέσεις  μικροπωλητών για το εφετινό φεστιβάλ και άρα πρέπει να υπάρχουν 12 συμβάσεις-τιμολόγια)

8)Στο θέμα της διαχείρισης των Λεσχών με το «σύλλογο» και τις σχέσεις οργανισμού και συλλόγου ποτέ δεν καταλάβαμε τι γίνεται!!! Και ποτέ δεν πήραμε αναλυτικό απολογισμό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ