ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Π. ΣΑΡΧΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

sarxosis2Την πρόθεσή του να διεκδικήσει το δήμο Τυρνάβου με μια πλειάδα συνεργατών οι οποίοι προέρχονται από το συνδυασμό του πρώην δημάρχου Χρ. Κιτσίδη, που είχε μια ομολογουμένως πετυχημένη και αγωνιστική θητεία στο δήμο Τυρνάβου, αλλά και από προοδευτικά αριστερά σχήματα του πρώην δήμου Αμπελώνα, ανακοίνωσε ο γνωστός φαρμακοποιός και με πολυετή θητεία στην αυτοδιοίκηση Παναγιώτης Σαρχώσης.

Παρουσιάζοντας αυτές τις σκέψεις υπογράμμισε ότι ο συνδυασμός θα έχει σαφές πολιτικό στίγμα, όχι όμως κομματικό.

sarxosis1Θα είναι ένας συνδυασμός  της αριστεράς που αντιμάχεται τον αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, και με τις μνημονιακές πολιτικές την οδηγεί σε κοινωνική καταστροφή και ειδικά την αυτοδιοίκηση σε μαρασμό.

Όπως σημείωσε η άσχημη αυτή κατάσταση εκφράζεται και στην αυτοδιοίκηση με:

– Μεγάλη περιστολή οικονομικών πόρων

– Με τη σχεδιαζόμενη μετατροπή της σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό

– Με κατάργηση αρμοδιοτήτων.

– Με παραχώρηση άλλων αρμοδιοτήτων χωρίς αντίστοιχους πόρους

– Με απολύσεις και μειώσεις προσωπικού.

SARΕιδικά για το δήμο Τυρνάβου επεσήμανε ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν αμφισβήτησε έμπρακτα και δυναμικά το νέο πλαίσιο λειτουργίας που συνδιαμόρφωσαν μνημόνια και Καλλικράτης. Αλλά αντίθετα λειτούργησε μέσα σ’ αυτό αποδεχόμενη ένα διεκπεραιωτικό ρόλο, ένα ρόλο εξαρτήματος του κυβερνητικού μηχανισμού.

Η δημοτική αρχή του Τυρνάβου σύμφωνα με τον κ. Σαρχώση δεν θέλησε και δεν επιχείρησε να αντιδράσει:

– Στη μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

– Στο κλείσιμο των γραφείων της ΔΕΗ, της Εφορίας, του ΙΚΑ, στη μεταφορά του Ειρηνοδικείου.

– Στην υποβάθμιση του κέντρου υγείας και των περιφερειακών ιατρείων, ενώ εγκατέλειψε κοινωνικές δομές όπως το σχολείο για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, το κοινωνικό παντοπωλείο που είχε στήσει η δημοτική αρχή του Χρήστου Κιτσίδη.

SAR2«Αντίθετα αποδείχτηκε πολύ δραστήρια στο να υποδαυλίζει λογικές αντιπαλότητας και κοινωνικού αυτοματισμού μεταξύ των παλιών δήμων και δημοτικών διαμερισμάτων σε προβλήματα που δημιούργησε ο αποτυχημένος και εκ των πραγμάτων  «Καλλικράτης». Λειτούργησε ισοπεδωτικά και αντιμετώπισε χωρίς ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνδιαλλαγής τις τοπικές ιδιομορφίες.

Όλη αυτή η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να υποβιβάσει την πολιτική της, σε ένα επίπεδο απλής διαχείρισης μέσα σε απαράβατα γι’ αυτήν όρια, εκτός από το ότι είναι πολιτική της θέση, υποκρύπτει και μια άλλη αγωνία της. Να μη χρεωθεί τις τραγικές ευθύνες του κόμματος που τη συγκρότησε και την ανέδειξε. Βέβαια έκανε το ακριβώς αντίθετο στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, όταν το ΠΑΣΟΚ ερχόταν από μια μεγάλη εκλογική επιτυχία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο έμπειρος αυτοδιοικητικός.

Προσκλητήριο αγώνα και ανάπτυξης

Αφού συνέχισε να περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στον ενιαίο δήμο Τυρνάβου αλλά και στη χώρα ξεκαθάρισε ότι σε αυτή την κατάσταση έχουμε χρέος όλοι να αντιδράσουμε.

«Σήμερα είναι η αρχή ενός αγώνα που όπως πάντα θα δώσουμε με εντιμότητα, ειλικρίνεια και μαχητικότητα.

Θα έλθουμε σε επαφή με κάθε ζωντανό κύτταρο δημιουργίας σ’ αυτό το δήμο, με άτομα, ομάδες, όλου τους παραγωγικούς φορείς, τους φορείς πολιτισμού, ιδιαίτερα με τη νέα γενιά που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το οποίο όλοι μαζί θα αγωνιστούμε να υλοποιήσουμε», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι ο δήμος Τυρνάβου μπορεί και πρέπει :

– Να είναι συμπαραστάτης στους πολίτες που αγωνίζονται για εργασία, παιδεία, υγεία και όποιο άλλο κοινωνικό αγαθό απειλείται από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και τις μνημονιακές πολιτικές όπως επίσης και σε κάθε κοινωνική ομάδα που αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματά της.

– Να υποστηρίξει και να αναπτύξει δίκτυα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.

– Να αναπτύξει δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον και την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων.

– Να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά όλου του δήμου και να στηρίξει κάθε πολιτιστική δράση των φορέων ή των προσώπων που ενεργοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού.

– Να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και να προασπίσει τις δημοκρατικές διαδικασίες στα όργανα του Δήμου.

– Να αντισταθεί στον επιχειρούμενο περιορισμό και ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων του Δήμου και τη μετατροπή του σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Ο κ. Σαρχώσης υποστήριξε ότι στο δήμο Τυρνάβου υπάρχουν οι όροι συμπόρευσης με ένα ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό δυναμικό στη βάση συγκεκριμένων αρχών και κατευθύνσεων που έχουν ακόμη να κάνουν και με:

– Την παραδοχή ότι οι δήμοι χάνουν το χαρακτήρα τους και γίνονται το μακρύ χέρι του κράτους με μειωμένες αρμοδιότητες βάσει των αναδιαρθρώσεων του Καλλικράτη

– Την κατάργηση των μνημονίων

– Το αντιπάλεμα της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλουν

– Την αποκάλυψη της αλληλοδιαπλοκής των πολιτικών αυτών με τις επιλογές που κάνουν οι δημοτικές αρχές

– Την παύση πληρωμών και τη διαγραφή του χρέους των δήμων

– Τη διατήρηση και διεύρυνση των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του δήμου και του κεντρικού κράτους κ.λπ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαρχώσης η ρίζα των προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι βαθιά πολιτική και κατά συνέπεια η ανατροπή των συσχετισμών στις τοπικές κοινωνίες θα αποτελέσει την απαρχή της αλλαγής των συνολικότερων πολιτικών συσχετισμών που θα οδηγήσει την κοινωνία στην απελευθέρωσή της.

«Είναι γνωστό ότι στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί αποτέλεσαν  αποκούμπι για το λαό μας. Έτσι πρέπει να γίνει και τώρα», ξεκαθάρισε.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο συνδυασμός θα δώσει ένα όμορφο και νικηφόρο αγώνα, ξετυλίγοντας σε καθημερινή βάση θέσεις και προτάσεις που θα συζητηθούν με τους δημότες, ώστε να συνδιαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα, απηύθυνε εκ μέρους του ίδιου και των συνεργατών του κάλεσμα σε όλους όσοι συνεργαστήκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και έδωσαν κοινούς αγώνες, στα κόμματα και τις συλλογικότητες, σε όλους εκείνους τους δημότες που έχουν τα ίδια πιστεύω και τις ίδιες σκέψεις, να συστρατευτούν σε μια πλατιά λαϊκή συμμαχία, σε ένα κοινό αγώνα για να ξαναβρεί η αυτοδιοίκηση το ρόλο της, για να ξαναβρεί ο Δήμος Τυρνάβου την αναπτυξιακή του προοπτική και τον διεκδικητικό ριζοσπαστικό και αγωνιστικό του χαρακτήρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ