Οι πολεμιστές από τερακότα, μαζί με άλλα γλυπτά σε φυσικό μέγεθος, φτιαγμένα από τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας, είναι εμπνευσμένα από την ελληνική τέχνη, σύμφωνα με νέα έρευνα…
Περίπου 8.000 πολεμιστές από τερακότα, που είναι αγάλματα στρατιωτών σε φυσικό μέγεθος, ιππικό, τοξότες, ηνίοχοι και στρατηγοί, θάφτηκαν σε τρία ανθρακωρυχεία λιγότερο από ένα μίλι βορειοανατολικά από το μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα, Qin Shi Huangdi, ο οποίος ένωσε τη χώρα περισσότερα από 2.200 χρόνια πριν. Λάκκοι που περιέχουν γλυπτά όπως ακροβάτες, χορευτές και δημοσίους υπαλλήλους έχουν επίσης βρεθεί κοντά στο μαυσωλείο.
Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι η αρχαία ελληνική γλυπτική ήταν η πηγή έμπνευσης για την μετά θάνατον ζωή του στρατού του αυτοκράτορα.
«Είναι απόλυτα εφικτό και πραγματικά πιθανό ότι τα γλυπτά του πρώτου αυτοκράτορα είναι το αποτέλεσμα της επικοινωνίας που από πολύ νωρίς υπήρχε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα», γράφει ο Lukas Nickel, καθηγητής στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στην πιο πρόσφατη έκδοση του περιοδικού Bulletin of the School of Oriental and African Studies.
Στις αποδείξεις του Nickel συμπεριλαμβάνονται πρόσφατα μεταφρασμένα αρχαία αρχεία όπου αναφέρεται μια φανταστική ιστορία για γιγαντιαία αγάλματα που “εμφανίστηκαν” στην μακρινή δύση, εμπνέοντας έτσι τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας, να φτιάξει παρόμοια αγάλματα μπροστά από το παλάτι του. Αυτή η ιστορία αποτελεί απόδειξη της από αρχαιοτάτων χρόνων επικοινωνίας της Κίνας με τη Δύση, επικοινωνία που όπως ισχυρίζεται ο Nickel ενέπνευσε τον πρώτο αυτοκράτορα να αναπαράγει όχι μόνο 12 γιγαντιαία αγάλματα, αλλά να χτίσει ένα μαζικό Πήλινο Στρατό μαζί με άλλα γλυπτά σε φυσικό μέγεθος.
Πριν από την εποχή του πρώτου αυτοκράτορα, τα γλυπτά σε φυσικό μέγεθος δεν είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα, και ο Nickel υποστηρίζει ότι η ιδέα του να χτίσει τόσα πολλά, έτσι ξαφνικά, προήλθε από τα βασίλεια στην Ασία, που είχαν δημιουργηθεί και επηρεαστεί από τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
livescience.com