ΛΑΡΙΣΑ Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ “ΑΓΑΠΑΕΙ” ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ

Ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού & Ιστορίας ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

μνημO Φιλόλαος Τλούπας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1923. Αδελφός του καταξιωμένου φωτογράφου Τάκη Τλούπα. Καλλιτεχνικά πειραματιστηκε με υλικά δίπλα στον μαραγκό πατέρα του και χαλκουργό παππού του. Τέλειωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Απάρτη.

Στη συνέχεια φεύγει με υποτροφία του γαλλικού κράτους για σπουδές στο Παρισι. Άφησε «το αποτύπωμά» του σε Βερσαλλίες, Τουλούζη και σε πολλές άλλες πόλεις της Γαλλίας καθώς και στην Ελλάδα σε Λάρισα και Βόλο. Η Γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε για το σύνολο του έργου του ανακηρύσσοντάς τον «Αξιωματικό του τάγματος των τεχνών και των γραμμάτων». Από νωρίς ο Φιλόλαος άρχισε να ενδιαφέρεται για τα έργα σε μεγάλη κλίμακα και να δουλεύει με σπουδαίους αρχιτέκτονες δημιουργώντας εικαστικές παρεμβάσεις σε ανοιχτούς χωρους. Απο τις μεγαλύτερες στιγμές στην καριέρα του θεωρούσε τις υδατοδεξαμενες της Βαλάνς κερδίζοντας το πρώτο βραβείο για τη δεκαετία 1970-1980.

Ο Φιλόλαος Τλούπας τίμησε την πόλη μας φιλοτεχνώντας το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στο πάρκο Αλκαζάρ. Κι εμείς στη γενέτειρα του, τον «τιμούμε» βανδαλιζοντας το έργο του. Γεγονός που οφείλεται στην «επένδυση» που έχει κάνει το κράτος στην Παιδεία… και στην παντελή αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής. Ειναι απαράδεκτη η εικόνα αυτή για την πόλη. Θα πρέπει άμεσα να καθαριστεί το γλυπτό, να φωτιστεί σωστά και να τοποθετηθεί κάμερα ασφαλείας, ώστε να αποδοθεί ο ελάχιστος σεβασμός που αρμόζει και στον καλλιτέχνη και στο έργο του.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ