ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ

διοτιγελΕρώτηση, σχετικά με το σοβαρό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Λάρισα), λόγω των τραγικών ελλείψεων σε ακαδημαϊκό-εκπαιδευτικό προσωπικό, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χαθεί το χειμερινό εξάμηνο, κατέθεσαν οι Λαρισαίοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής,

προς τον Υπουργό Παιδείας, ζητώντας την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Όπως επισημαίνουν, «η σειρά νόμων που ψηφίστηκαν με στόχο τη σταδιακή αποδόμηση και διάλυση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με απώτερο σκοπό την παράδοσή της σε ιδιώτες, καθώς και το Σχέδιο Αθηνά, δε θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο και το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων. Ενδεικτικά, στο Γ’ εξάμηνο από τα 5 θεωρητικά μαθήματα διδάσκεται μόλις το 1, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στα εργαστήρια (1 διδάσκεται, για τα υπόλοιπα 4 δεν υπάρχουν καθηγητικές πιστώσεις). Φυσικά, αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στα υπόλοιπα εξάμηνα.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ένα έτος, απόρροια των κυβερνητικών αποφάσεων και χειρισμών, μειώθηκε το Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό άνω του 80% σε σχέση με το 2009, χωρίς την αντίστοιχη αύξηση του Μόνιμου Εκπαιδευτικού προσωπικού, όπου εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων παρατηρήθηκε μείωση. Ο δε θεσμός του “Πανεπιστημιακού Υποτρόφου” συνεχίζει να χωλαίνει, όχι τόσο λόγω του γεγονότος ότι ακόμη δεν εκδόθηκε η ΚΥΑ της παρ. 10 του αρ. 39 του Ν. 4186/2013, όσο επειδή το κόστος απασχόλησής τους προβλέπεται να βαρύνει τον κάτισχνο προϋπολογισμό των ΤΕΙ, χωρίς να προβλέπεται κανένα νέο κονδύλι από το Υπουργείο».

Οι βουλευτές, στηλιτεύοντας τη μείωση του προϋπολογισμού της Γ/θμιας Εκπαίδευσης κατά 25% στο διάστημα 2012-2014, σημείωσαν ότι «το μέλλον των εαρινών εξαμήνων παραμένει άδηλο, ενώ ήδη η πανεπιστημιακή κοινότητα φοβάται για τα χειρότερα, καθώς όλα δείχνουν ότι θα χαθεί για πρακτικούς λόγους η δυνατότητα υλοποίησης ακόμη και των ελάχιστων μαθημάτων που γίνονται επί της παρούσης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ