ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε. – ΚΑΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ

ΦΕΤΑ«Η κατοχύρωση των Ελληνικών θέσεων και η προστασία των Ελληνικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης είναι ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη», υποστηρίζουν άτομα που μελέτησαν τη συμφωνία, αφού όπως τονίζουν αφορά 145 ΠΟΠ (125 με πλήρη προστασία σαν να βρισκόμαστε στην Ε.Ε. και 20 με αυξημένη προστασία, όπως η φέτα) περιλαμβάνονται σε αυτή. 

Στα 125 υπάρχουν 15 ελληνικά, ενώ όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις η πρόταση της Ε. Επιτροπής περιελάμβανε μόνο 3 ελληνικά προϊόντα (Φέτα, Ελιά Καλαμάτας, Μαστίχα Χίου).  Τα νέα αυτά προϊόντα που εντάχθηκαν στη συμφωνία είναι:

Ελαιόλαδο Καλαμάτας

Ελαιόλαδο Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης

Ελαιόλαδο Σητείας Λασιθίου Κρήτης

Ελαιόλαδο Λακωνίας

Κρόκος Κοζάνης

Κεφαλογραβιέρα

Γραβιέρα Κρήτης

Γραβιέρα Νάξου

Μανούρι

Κασέρι

Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Καστοριάς

Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Πρεσπών

Κονσερβολιά Αμφίσσης

Οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ειδικά για τη φέτα, οι ισχυρισμοί περί μη κατοχύρωσης των ελληνικών δικαιωμάτων είναι παντελώς αστήρικτοι.

Και αυτό γιατί στην Ε.Ε. παραμένει η πλήρης κατοχύρωση και φέτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μόνο Ελληνική.

Κανένας από τους Καναδούς παραγωγούς δεν έχει δικαίωμα να πουλήσει το προϊόν του σε έδαφος της Ε.Ε., παρά μόνο ως λευκό τυρί, όχι ως φέτα.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι έγινε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Από τη μία το Κοινοτικό Κεκτημένο με ΠΟΠ και ΠΓΕ  και από την άλλη το Κεκτημένο North America Free Trade Agreement (NAFTA).  Απέναντι στη δική μας πραγματικότητα, με τη βοήθεια και των άλλων μερών της NAFTA αντέτειναν τη δική τους.  Αυτήν της κατοχύρωσης ενός προϊόντος μέσω εμπορικών σημάτων “trade marks”.

Επίσης υπογραμμίζουν ότι για δεκαετίες στην αγορά του Καναδά, η κατάσταση ήταν εντελώς ανεξέλεγκτη. Όποιος ήθελε χρησιμοποιούσε την ονομασία φέτα, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό, και παραπλανούσε τους καταναλωτές.  Αυτές οι πρακτικές τελειώνουν με την εμπορική συμφωνία αφού:

Δέχεται ο Καναδάς τη Φέτα ως ελληνικό ΠΟΠ – κατοχύρωση επί της αρχής

Από τις υφιστάμενες συσκευασίες θα αφαιρεθούν σύμβολα, εικόνες και ονομασίες που παραπέμπουν στην Ελλάδα.

Θα υπάρχει σαφής επισήμανση στα προϊόντα αυτά ότι έχουν παραχθεί στον Καναδά (ευδιάκριτη και ευανάγνωστη αναγραφή της φράσης “Made in Canada”)

Όλοι οι νέοι παραγωγοί Καναδικού λευκού τυριού θα πρέπει, επιπροσθέτως των ανωτέρω, να αναγράφουν “feta-style cheese”  ή “feta imitation cheese”.

Σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω περιορισμών θα παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως το Υπουργείο Εμπορίου του Καναδά και θα συμμορφώνει τους παραβάτες χωρίς να απαιτείται δικαστική συνδρομή, η οποία θα επιβάρυνε υπέρμετρα ειδικά τους μικροπαραγωγούς. Τονίζεται ότι η έννοια της εν λόγω διοικητικής προστασίας εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών, γεγονός το οποίο θεωρείται εξαιρετικό επίτευγμα για την εφαρμογή των ανωτέρω υποχρεώσεων και τη διαφύλαξη των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και για τις Καναδικές Επαρχίες (Provinces), τη συμμόρφωση των οποίων αναλαμβάνει το Υπουργείο Εμπορίου του Καναδά.  Αποφεύγουμε έτσι το ενδεχόμενο να γίνει «μπαλάκι» ο έλληνας εξαγωγέας μεταξύ των επαρχιακών και των ομοσπονδιακών δικαστηρίων του Καναδά.

Αντίθετα, οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες που εξάγουν στον Καναδά καθώς στη συμφωνία υπάρχει ρήτρα για τον διπλασιασμό των ποσοστώσεων γαλακτοκομικών, που θα μπορούν να εξάγονται από την Ε.Ε στον Καναδά με μηδενικούς δασμούς, από 4% σε 8%.

Τέλος επισημαίνουν ότι η Ιταλία και η Γαλλία, που αντιμετώπιζαν ακριβώς το ίδιο θέμα, δήλωσαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία. Σημειώνεται ότι τα ιταλικά και γαλλικά τυριά  ασιάγκο, φοντίνα, γκοργκοντζόλα και μίνστερ θα απολαμβάνουν στην καναδική αγορά την ίδια ακριβώς προστασία όπως η ελληνική φέτα.

Και υπογραμμίζουν ότι ορισμένα άλλα προϊόντα όπως η γνωστή μας παρμεζάνα πολύ απλά «δεν τα κατάφεραν».  Γιατί η Ε.Ε. κατάφερε να περάσει 145 ΠΟΠ και ΠΓΕ από τα 1200 περίπου που έχει.  Η φέτα ήταν μέσα σε αυτά. Η παρμεζάνα όχι.

Τέλος τονίζουν ότι εάν η συμφωνία ήταν ευνοϊκή για τα καναδικά συμφέροντα είναι βέβαιο ότι οι Καναδοί τυροπαραγωγοί δεν θα δήλωναν εξοργισμένοι με την κυβέρνησή τους.

Την άποψη ότι η Ελλάδα από τη συγκεκριμένη συμφωνία κέρδισε πολλά μου εξέφρασε πρόσφατα και ο Καναδός Γερουσιαστής, Ελληνικής καταγωγής κ. Λίο Χουσάκος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ