ΚΡΗΤΗ: ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΦΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΤΕΛ ΑΠΟ ΚΟΠΕΛΑ…

Ένα ακόμη κρούσμα παραβίασης της νομοθεσίας για την μεταφορά των ζώων συντροφιάς, συνέβη το απόγευμα, αυτή την φορά, σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου…

Όπως κατήγγειλε αναγνώστρια του Flashnews.gr (τα στοιχεία της είναι στην διάθεσή μας),στις 5:30 μμ της Κυριακής πήγε στον σταθμό του ΚΤΕΛ στο Ηράκλειο προκειμένου να επιβιβαστεί σε λεωφορείο με προορισμό το Ρέθυμνο.

“Ενώ είχα κόψει κανονικά το εισιτήριο μου για να επιβιβαστώ στο λεωφορείο, όταν με είδε ο οδηγός του λεωφορείου με το σκυλάκι μου, το οποίο ήταν σε ειδικό κλουβάκι μεταφοράς και εγώ κρατούσα και το βιβλιάριο του, αρνήθηκε να με επιβιβάσει. Μου ζήτησε να βάλω το σκύλο μου στις αποσκευές για να ταξιδέψω γιατι απαγορεύονται οι σκύλοι μέσα στο λεωφορείο” είπε στο Flashnews.gr.

Όμως, όταν η επιβάτιδα, τον απείλησε ότι θα καλέσει την αστυνομία τότε αυτός “πήγε να συνεννοηθεί με ένα άλλο οδηγό λεωφορείου που θα εκτελούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο-Ρέθυμνο-Χανιά για να με επιβιβάσει. Φυσικά λογομαχήσαμε. Ήρθαν και άλλοι δύο οδηγοί να υποστηρίξουν εκείνον που αρχικά αρνήθηκε να με επιβιβάσει. Ο ένας συγκεκριμένα μου είπε ότι «μπορεί να έχει ψηφιστεί αυτός ο γ…….ο νόμος αλλά δεν θέλω σκύλους στο λεωφορείο μου γιατί βρωμάνε μετά τα σαλόνια. Όμως, τα ανέχομαι».

Τελικά και μετά την περιπέτεια που έζησε για μια ακόμη φορά, βρέθηκε οδηγός που δέχθηκε να εφαρμόσει τον…Νόμο και η γυναίκα επιβιβάστηκε μαζί με το σκυλάκι, σε άλλο λεωφορείο που εκτελούσε δρομολόγιο την ίδια ώρα προς Ρέθυμνο.

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο δρομολόγιο επιτρέπονται τα κατοικίδια βάσει ανακοίνωσης του ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου. Το ερώτημα είναι εαν ο κάθε οδηγός έχει το δικαίωμα να αποφασίζει και να εφαρμόζει τους δικούς του νόμους.

Τι ισχύει για την μεταφορά ζώων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του νόμου 4039/2012 επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.

Η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (ΑΔΑ: 4Α861-ΒΩΟ) ορίζει ως ΜΙΚΡΑ τα ζώα έως 7 κιλά.

Προκειμένου να επιτραπεί η μεταφορά μικρών κατοικίδιων ζώων, αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο τους.

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος θα πρέπει να επιδεικνύει το διαβατήριο του ζώου ή το βιβλιάριο υγείας, το οποίο να είναι ενημερωμένο τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία.

Πολλές φορές οι οδηγοί αγνοούν το νόμο ή θεωρούν ότι πρέπει να προστατεύσουν άλλους επιβάτες, π.χ. όσους έχουν αλλεργία στα ζώα. Ωστόσο, η απόφαση είναι ξεκάθαρη και προβλέπει ακόμα και γι αυτό.

Συγκεκριμένα αναφέρει: ”

Τα ΚΤΕΛ μπορούν να περιορίσουν τη μεταφορά των κατοικίδιων ζώων σε δύο ανά λεωφορείο και σε ορισμένα μόνο από τα εξυπηρετούμενα δρομολόγια τα οποία πάντως θα αποτελούν το 30% τουλάχιστον των δρομολογίων κάθε γραμμής (και κατ’ ελάχιστο ένα δρομολόγιο ανά ημέρα), κατανεμημένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εφόσον αποφασιστεί από το οικείο υπεραστικό ΚΤΕΛ Α.Ε. ή ΚΤΕΛ να γίνει χρήση του περιορισμού, θα πρέπει η πληροφορία αυτή να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο ενώ θα πρέπει να έχει αναρτηθεί εμφανώς σχετική ανακοίνωση στους σταθμούς και πρακτορεία του ΚΤΕΛ.”

” Οι οδηγοί των λεωφορείων που δε συμμορφώνονται με τις ως άνω ρυθμίσεις, υπόκεινται στις πειθαρχικές κυρώσεις του άρθρου 18 του π.δ. 246/2006 (Α’ 261) που επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα των ΚΤΕΛ Α.Ε. & ΚΤΕΛ.”

flashnews.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ