ΚΑΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

metanastΚάποτε ήταν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Τόποι ελπίδας, αλλά και εκούσιας εξορίας για τους Ελληνες της δεκαετίας του ’50, που αναζητούσαν μια ευκαιρία ζωής σε ξένους τόπους. Τα πάντα επιστρέφουν, καθώς αντίστοιχο κύμα αναπτύσσεται και στις μέρες μας.

Μόνο που τώρα προστίθενται και νέοι… τόποι εργασίας για τους Νεοέλληνες. Το σημερινό δημοσίευμα της Norway Post, είναι ενδεικτικό. Ο τίτλος του επίσης: «Η Νορβηγία αναμένεται να δεχθεί μεγάλο κύμα μεταναστών από τη Ν. Ευρώπη».

Με την οικονομική κρίση να βαθαίνει την αγορά εργασίας στη Ν. Ευρώπη, τα τελευταία πέντε χρόνια, γράφει η εφημερίδα, η Νορβηγία έχει δεχθεί έναν σημαντικό αριθμό μεταναστών, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί.

Μεταξύ του Νοεμβρίου 2012 και Νοεμβρίου του 2013, η αύξηση της εισόδου μεταναστών από την Ελλάδα, στη νορβηγική αγορά εργασίας, έχει αυξηθεί κατά 49%. Το δεύτερο κύμα έρχεται από την Ισπανία (η αύξηση φτάνει στο 39%) και τρίτη η Πορτογαλία (32%).

Για τον ανώτερο σύμβουλο της Στατιστικής Υπηρεσίας της Νορβηγίας, Αντερς Εκελαντ, «πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο και δεν μπορούμε να δούμε ακόμα τις προεκτάσεις του».

Η απορρόφηση του νέου δυναμικού από τη Ν. Ευρώπη είναι δεδομένο, για τους Νορβηγούς, καθώς το μορφωτικό επίπεδο είναι υψηλό. Πηγαίνουν νέοι -λόγω της ανεργίας στις χώρες τους- κατευθείαν από το Πανεπιστήμιο, ως εκ τούτου είναι έτοιμοι να μπουν στην παραγωγική διαδικασία. Επιπλέον οδεύουν προς τη Νορβηγία, άνθρωποι τους οποίους η τοπική οικονομία έχει άμεση ανάγκη. Οπως: μηχανικοί και νηπιαγωγοί.

Η καθολική ανθρωπιστική οργάνωση, Caritas, έχει αναλάβει το ιδιαίτερο έργο της ενσωμάτωσης των νέων μελών στην κοινωνία της Νορβηγίας. Κάθε μήνα καταγράφονται 600-800 άτομα που έρχονται στη χώρα, κάτι που δείχνει πλέον το ρεύμα.

 

iefimerida.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ