ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΦΟΒΑΤΑΙ Η “ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ”

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010Δεν κρύβουν την ανησυχία τους τα στελέχη της “Πράσινης Πόλης” για την έκβαση της προσπάθειας κοινής καθόδου των παρατάξεων “Λαρισαίων Πόλις”, “Ενωτική Πρωτοβουλία” και “Πράσινη Πόλη” στις εκλογές της άνοιξης στο δήμο Λαρισαίων, μετά τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα περί ναυαγίου. Σε ανακοίνωσή της η κίνηση, που έρχεται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε το πρωί αναφέρει:

«Μια ομάδα ενεργών πολιτών, που ασπάζονται τις αρχές της Πολιτικής Οικολογίας, δημιουργήσαμε την  δημοτική κίνηση «Πράσινη Πόλη», με σκοπό την δημιουργία μιας δυναμικής, για ανατροπή και αλλαγή της σημερινής νοοτροπίας άσκησης εξουσίας στο Δήμο Λαρισαίων στις επερχόμενες εκλογές.

Είναι καιρός να απαλλαγούν οι Λαρισαίοι και οι δημότες των πρώην δήμων Γιάννουλης – Φαλάνης και Κοιλάδας, από ένα σύστημα εξουσίας με καθεστωτικά χαρακτηριστικά, την αρχή του ενός ανδρός, την αδιαφάνεια και το λαϊκισμό. Πρέπει επιτέλους να εκλείψουν οι πελατειακές σχέσεις, τα βολέματα των ημετέρων και γενικά το σύστημα που απαξίωσε την τοπική αυτοδιοίκηση, που στήριξε όλα αυτά τα χρόνια η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και φυσικά ο αντιπρόεδρός της και δήμαρχός μας επί δεκάξι χρόνια κος Τζανακούλης.

Κοινή διαπίστωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Λαρισαίων είναι ότι χρειάζεται ανατροπή.

Πιστεύω μας είναι, όχι μόνο η ανατροπή της σημερινής εξουσίας, αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων λειτουργίας ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου διοίκησης, ώστε να καταστεί η πόλη και τα γύρω χωριά τόπος κατοικίας με ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και ενεργό κύτταρο κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, με δομές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, με αναβάθμιση του περιβάλλοντος, που θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ως «Πράσινη Πόλη» θεωρούμε πολύ θετική την προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο άσκησης της δημοτικής εξουσίας με συλλογικότητα, δημοκρατική συγκρότηση των οργάνων, διαφάνεια, δημόσιο απολογισμό, με διαδικασίες συμμετοχής και ελέγχου εκ μέρους του πολίτη, με  κυρίαρχο όργανο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Με γνώμονα αυτές τις αρχές, η «Πράσινη Πόλη» σε απόλυτο πνεύμα συνεργασίας, συναντήθηκε και συνομίλησε με τις δημοτικές κινήσεις «Λαρισαίων Πόλις»  και «Ενωτική Πρωτοβουλία».

Κοινή μας διαπίστωση, σ’ αυτή  την συγκυρία, είναι η ανάγκη συγκρότησης ενός αυτόνομου δημοκρατικού αυτοδιοικητικού μετώπου παρατάξεων – φορέων – συλλογικοτήτων – ενεργών πολιτών, στο οποίο θα εργαστούμε σταθερά, με επιμονή και ανιδιοτέλεια. Διακηρύξαμε δε ότι  θέση και μάλιστα ισότιμη έχει κάθε συμπολίτης μας που επιθυμεί να συμβάλλει ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις ή προελεύσεις

Συμφωνήσαμε, σε όλα τα οποία πρεσβεύουμε, και εργαστήκαμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση με αισιοδοξία να πετύχει το νέο αυτό εγχείρημα, για την εξασφάλιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Δήμου.

Πρώτιστη αρχή της «Πράσινης Πόλης» είναι η Άμεση Δημοκρατία, η φωνή της Βάσης. Λέμε όχι στην συγκέντρωση εξουσίας στον Δήμαρχο και  στα μονοπρόσωπα όργανά του. Θεωρούμε Κυρίαρχο και  Ανώτατο όργανο του Δήμου το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμαρχος και τα διορισμένα όργανά του (αντιδήμαρχοι, πρόεδροι οργανισμών) είναι εκτελεστικά όργανα, που πρέπει να εκτελούν την βούληση των δημοτών, όπως εκφράζεται μέσα από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ως εκ τούτου στις συζητήσεις μας με τις άλλες δυο κινήσεις δεν θέσαμε θέμα ηγεσίας ή  άλλων «αξιωμάτων». Δεν είναι θέμα αδυναμίας στελέχωσης – διοίκησης, μιας και η κίνησή μας στελεχώνεται με ενεργά άτομα τόσο στον κοινωνικό όσο και στον οικονομικό ιστό της Λάρισας, αλλά και με άτομα που πρωταγωνιστούν στα κοινωνικά κινήματα και με εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση. Αφήσαμε στις δυο δημοτικές κινήσεις την πρωτοβουλία να ορίσουν τον επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο, με την προϋπόθεση, σε περίπτωση αδυναμίας, να ορισθεί από την βάση των Λαρισαίων δημοτών.

Με ανησυχία διαπιστώνουμε καθυστέρηση – εμπλοκή στην ανάδειξη του επικεφαλής, με κίνδυνο να τιναχθούν όλα στον αέρα, και να αποδειχθούν φρούδες ελπίδες τα όσα διατρανώναμε έως χθες και να φανεί συνολική ανωριμότητα και αδυναμία  η εμμονή, κάποιων ελαχίστων, στην διεκδίκηση της ηγεσίας.

Φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δεν κατάλαβαν πως σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι η ανατροπή της εξουσίας του Δήμου, αλλά η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης και η  εξασφάλιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία  του Δήμου.

Η «Πράσινη Πόλη» αφουγκραζόμενη  την αγωνία των πολιτών, αλλά και αναλογιζόμενη τον αγώνα και την  επιμονή της πλειοψηφίας των ανθρώπων και των τριών δημοτικών κινήσεων για συμπόρευση και συνεργασία, κάνει έκκληση προς όλες τις πλευρές να σεβαστούν την όλη προσπάθεια, να προσγειωθούν και να ασπασθούν την κοινή μας διακήρυξη.

Θεωρούμε ότι σε περίπτωση αδυναμίας έχουμε υποχρέωση, και αυτό θα κάνουμε, να αποταθούμε, όπως το ορίζει η κοινή μας διακήρυξη, σε όλες τις παρατάξεις  – φορείς  – συλλογικότητες – ενεργούς πολίτες αλλά και σε κάθε συμπολίτη μας που επιθυμεί να συμβάλλει, ανεξάρτητα από κομματικές προελεύσεις, που ασπάζονται την κοινή διακήρυξη, ώστε να προσπεράσουμε τις Συμπληγάδες.

Στις σημερινές συνθήκες που η  Αυτοδιοίκηση έχει ιστορικές ευθύνες και πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα προστασίας της κοινωνίας απέναντι στην κατάρρευση του επιπέδου ζωής και του κοινωνικού κράτους έχουμε όλοι ευθύνες. Σε περίπτωση αποτυχίας πρέπει να τις επιμεριστούμε,  να τις αναλάβουμε και τότε με το χέρι στην καρδιά  να κοιτάξουμε στα μάτια τους συμπολίτες μας και να τους εξηγήσουμε γιατί τους προσφέραμε φρούδες ελπίδες.

Η «Πράσινη Πόλη» ελπίζει ακόμα!»

– See more at: http://www.larissanet.gr/2013/12/27/anisixia-gia-tin-sinergasia-ton-triwn/#sthash.kMJ5yzfC.VJvT42vn.dpuf

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ