MΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ (ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ)… ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ!

ελληνοποιησηηη copyΜόνο κατ’ όνομα είναι ελληνικά αρκετά από τα αγαθά που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι. Το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, πλήττει ανεξαιρέτως όλα τα προϊόντα ακόμη και αυτά που είναι Εθνικά, όπως για παράδειγμα τη Φέτα, ενώ ως βασικότερο κανάλι διανομής τους, θεωρούνται οι υπαίθριες αγορές…

Τα τεράστια- διαφυγόντα για το κράτος- κέρδη που απολαμβάνουν αυτοί που εμπορεύονται τα “βαφτισμένα” ελληνικά προϊόντα θεωρείται ότι είναι η πέτρα του σκανδάλου. Ακολουθούν οι σημαντικότερες κατηγορίες προϊόντων, όπου καταγράφεται “πάρτι” παράνομων ελληνοποιήσεων.

Τσίπουρο

Αμφιβόλου ποιότητας τσίπουρο από την Αλβανία και τη Βουλγαρία έχουν γεμίσει τα καφενεία της χώρας, ενώ το φαινόμενο έχει επεκταθεί και στα ουζερί. Αυτό καταγγέλλει ο Ευθύμιος Τσιλιλής πρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας από τα Τρίκαλα, τονίζοντας ότι τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και το Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν στα χέρια τους έκθεση όπου αναφέρεται ότι μόνο οι απώλειες από το λαθραίο τσίπουρο και συγκεκριμένα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης φθάνουν τα 107 εκατ. ευρώ. Αν λάβουμε, δε, υπόψη το ΦΠΑ και τις απώλειες θέσεων εργασίας, τότε τα διαφυγόντα έσοδα για το κράτος φθάνουν τα 350 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο Ε. Τσιλιλής εκφράζει την ανησυχία του όχι μόνο γιατί το λαθραίο τσίπουρο στην χώρα έχει αυξηθεί κατακόρυφα αλλά και επειδή, όπως λέει, μετά τους καφενέδες, επώνυμα ουζερί έχουν έρθει σε μία άτυπη μεταξύ τους συμφωνία προκειμένου να «εκτοπίσουν» το επώνυμο προϊόν που πωλούν και να το αντικαταστήσουν με χύμα, για ευνόητους οικονομικούς λόγους.

patates010114

Πατάτες

Τρελό πανηγύρι έχει στηθεί και με τις εισαγόμενες πατάτες από την Αίγυπτο και τη Γαλλία, οι οποίες όχι μόνο βαφτίζονται ελληνικές αλλά αποκτούν και σήμανση Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης, όπως Νευροκοπίου και Νάξου.

Ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου, Γεώργιος Σωτηρέλης, εκτιμά ότι οι “μαϊμού” εισαγωγές πατάτας που βαφτίζονται ως Νευροκοπίου φθάνουν σήμερα τους 10.000 τόνους. Μολονότι η εγχώρια ζήτηση μπορεί να καλυφθεί από την εγχώρια παραγωγή σημειώνει ο ίδιος, οι εισαγωγές είναι αθρόες και εντοπίζονται χρονικά από Δεκέμβριο ως μέσα Φλεβάρη. Είναι η περίοδος που πωλείται η επώνυμη και νόμιμη πατάτα Νευροκοπίου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, όσοι εμπορεύονται τις παράνομα ελληνοποιημένες πατάτες θησαυρίζουν, καθώς αγοράζουν από το εξωτερικό το κιλό με 22 λεπτά και τις πωλούν στο Ελληνα καταναλωτή από 60 λεπτά το κιλό και πάνω.

aug010114

Αυγά

Στη “φάκα” των επιτήδειων που λυμαίνονται κάθετι ελληνικό,  έχουν πιαστεί και τα αυγά. Επώνυμος παράγοντας του κλάδου υποστηρίζει ότι η πηγή του κακού, εν προκειμένω των λαθραίωναυγών που μόνο κατ’ όνομα είναι ελληνικά, είναι η Τουρκία και η Βουλγαρία, απ’όπου και φθάνουν στη χώρα οδικώς με νταλίκες.

Από τις συγκεκριμένες χώρες, σημειώνει η ίδια πηγή, εισάγονται κάθε χρόνο περί τα 200 εκατ. αυγά. Η συνολική εγχώρια κατανάλωση φθάνει τα 2 εκατ. αυγά με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να διαμορφώνεται περίπου στα 140 αυγά (άμεση ή έμμεση κατανάλωση). Σημαντική ποσότητα των εισαγόμενων αυγών κατευθύνεται ως παστεριωμένος πολτός στη βιομηχανία τροφίμων και τη ζαχαροπλαστική ενώ ένα μεγάλο μέρος πωλείται και μέσω των λαϊκών αγορών αφού πρωτίστως βαφτιστούν ελληνικά με ενδείξεις Θήβα, Μαραθώνα κ.λπ.

honey010114

Μέλι

Ο δρόμος του λαθραίου μελιού ξεκινάει από την Κίνα που εξάγει ετησίως στη Βουλγαρία 1.700 τόνους φτηνού μελιού με τιμή 1,63 ευρώ … το κιλό! Οι δικοί μας “αετονύχηδες” παίρνουν από την Βουλγαρία, το 26ο κράτος – μέλος της Ε.Ε., κινεζικό μέλι το οποίο είτε εμφανίζουν σαν προϊόν που δήθεν «Παράγεται στην ΕΕ», είτε το πουλάνε στους ανυποψίαστους καταναλωτές σαν …. Ελληνικό, αφού το αναμίξουν με αυθεντικό Ελληνικό μέλι!

Προϊόν που βεβαίως το μοσχοπουλούν, είτε στις λαϊκές αγορές, είτε μέσω αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τελική τιμή καταναλωτή 8 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει το επώνυμο ελληνικό. Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο επιβεβαιώνει τα παραπάνω, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι “κάθε χρόνο ψαχνόμαστε για το που πάνε οι εισαγωγές”.

Σημειώνει, επίσης, ότι το 2012 οι συνολικές εισαγωγές μελιού έφθασαν τους 2.467 τόνους ενώ η κατανάλωση διαμορφώθηκε στους 167 τόνους. Όταν λοιπόν κάποιος, αναφέρει ο ίδιος, ισχυρίζεται ότι το προϊόν που πουλά είναι ελληνικό, θα πρέπει και οι πρώτες του ύλες να έχουν παραχθεί στην Ελλάδα.

fasolia010114

Όσπρια

Φασόλια από την Κίνα, μαυρομάτικα από το Περού και τη Μαδαγασκάρη, φακές από τον Καναδά, ρεβίθια από το Μεξικό και την Τουρκία, κουκιά από τη Συρία. Το 90% των οσπρίων που φτάνουν στο τραπέζι μας αν και εισαγόμενα εμφανίζονται ως… Ελληνικά.

Και επειδή οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες, σημειώνει ο Νίκος Στεργίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών Πελακάνος, η συνολική κατανάλωση φασολιών στην Ελλάδα φθάνει τους 33.000 τόνους. Η παραγωγή από την άλλη φθάνει μόλις και μετά βίας τους 8.000 τόνους. Ως εκ τούτου, η ζήτηση καλύπτεται με εισαγωγές. Το ερώτημα, κατά τον ίδιο, είναι πόσο νόμιμες είναι αυτές οι εισαγωγές και επιπλέον πόσο θεμιτές είναι όταν αποκτούν σημαία ελληνική.

Οι τιμές δε που οι καταναλωτές τα βρίσκουν στο ράφι δεν είναι καθόλου «εισαγόμενες» επισημαίνει ο Νίκος Στεργίου. Αν και τα αγοράζουν επί παραδείγματι τα φασόλια γίγαντες  προς 1,60 το κιλό τα προσφέρουν στον Έλληνα καταναλωτή σε τριπλάσια τιμή.

graviera010114

Γραβιέρα

Πάνω από 1.000 τόνοι είναι η “μαϊμού” γραβιέρα Κρήτης που πωλείται σήμερα στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το συγκεκριμένο επώνυμο προϊόν βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα από αρκετούς επιτήδειους, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη φήμη του για την επίτευξη σημαντικών εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, εισάγουν απομίμηση γραβιέρας Κρήτης από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία, ενώ την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα φαινόμενα νοθείας που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτοί που εμπορεύονται νοθευμένη γραβιέρα την αγοράζουν χονδρική στα 3,5 ευρώ για να καταλήξει στη λιανική στα 11 ευρώ το κιλό.Σε αντιδιαστολή, η νόμιμη γραβιέρα κοστίζει στη χονδρική 7,5 ευρώ, ενώ η τιμή της στη λιανική φθάνει τα 13 ευρώ.

feta010114

Φέτα

“Δεν ελληνοποιείται η φέτα, αλλά το γάλα που εισάγεται και χρησιμοποιείται για την παρασκευή της”, μας λέει ο Λευτέρης Γίτσας πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος και Γάλακτος. Μπορεί οι επίσημες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος να είναι 15.000 τόνοι, όμως κάποιοι ισχυρίζονται ότι γίνονται άλλες τόσες ανεπίσημα με άγνωστη κατεύθυνση.

Παρ’ ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα, κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για εστιατόρια που σερβίρουν λευκό τυρί για φέτα, αφού η διαφορά στην τιμή είναι τεράστια (έως και 50%).

Κτηνοτρόφος μας επιβεβαιώνει ότι όχι μόνο γίνεται νόθευση της  φέτας, αλλά αυτή είναι και εκτεταμένη. Μπορεί η νόθευση να γίνει με αγελαδινό γάλα που  μπορεί να ανιχνευτεί στο εργαστήριο. Όμως γίνεται κι άλλου είδους νόθευση, με αλλαγή της αναλογίας 70% πρόβειο – 30% γίδινο, υπέρ του γίδινου, η οποία δεν μπορεί να ανιχνευτεί.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ