Δύο χρήστες του Facebook, οι Michael Hurley και Matthew Campbell, κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Facebook στις 30 Δεκεμβρίου 2013, ισχυριζόμενοι ότι το κοινωνικό δίκτυο «παραβιάζει συστηματικά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών διαβάζοντας τα μηνύματά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους.»…
Στην αγωγή ισχυρίζονται, επίσης, ότι όταν το Facebook βρίσκει μια σύνδεση (link) σε ένα ιδιωτικό μήνυμα, κάνει κλικ στη διεύθυνση URL και αν αυτό το site έχει Facebook “Like” κουμπί, καταχωρεί το URL στο μήνυμα ως “Like” για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
Οι ενάγοντες ζητούν από το Facebook να πληρώσει στον καθένα τους «$ 100 την ημέρα για κάθε ημέρα παράβασης, ή $ 10.000.»
Η Wall Street Journal ανέφερε το 2012, ότι το Facebook σάρωνε τα προσωπικά μηνύματα, και κατέγραφε τα “Likes” για συνδέσεις στα ιδιωτικά μηνύματα. Σύμφωνα με την WSJ, το Facebook ανακοίνωσε ότι φιλτράρει τα προσωπικά μηνύματα για spam ή για προστασία από εγκληματική δραστηριότητα, και υποσχέθηκε ότι «καμία απολύτως προσωπική πληροφορία δεν έχει διαρρεύσει.
«Η καταγγελία είναι χωρίς αξία και θα αμυνθούμε σθεναρά”, δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook στην Huffington Post.
Στην αγωγή όμως ισχυρίζονται ότι το Facebook δεν φιλτράρει τα μηνύματα μόνο για spam, αλλά τα ψάχνει για δεδομένα που πουλά σε διαφημιστές, έμπορους και άλλους που τυχόν ενδιαφέρονται για αυτά τα δεδομένα. Το 2011, η εταιρεία κέρδισε 2.700 εκατομμύρια δολάρια από στοχευμένες πωλήσεις διαφημίσεων, σύμφωνα με την αγωγή.
The Huffington Post