ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΤΟΥ Σ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ

στρΕπιστολή της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων για την υπόθεση του Σπύρου Στρατούλη προς τον κ. υπουργό Δικαιοσύνης με κοινοποίηση στον αρμόδιο Εισαγγελέα Λάρισας

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, ο Σπύρος Στρατούλης, κρατούμενος των φυλακών Λάρισας στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 11 Νοεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση, η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται κρίσιμη, με ορατό τον κίνδυνο σοβαρών και μη αναστρέψιμων βλαβών για τον οργανισμό του.

Ο Σπύρος Στρατούλης είναι κρατούμενος εδώ και 22 χρόνια και σε λίγο καιρό θα  αποφυλακιζόταν. Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο της επανακοινωνικοποίησής του, η διοίκηση των φυλακών Λάρισας του επέτρεπε τις καθορισμένες εξόδους από τη φυλακή. Ξαφνικά, όμως, η χορήγηση των αδειών σταμάτησε, γιατί η αστυνομία τον ενέπλεξε σε μια πολιτική υπόθεση με την ονομασία “Στέκια Θεσσαλονίκης”.

Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή, διεξάγεται έρευνα για τη συμμετοχή 60 ατόμων -που συμμετέχουν σε πολιτικές δράσεις του αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου- σε παραβατικές συμπεριφορές. Τα 60 άτομα, μέχρι να γίνει η δίκη, αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή, αλλά για τον Σπύρο Στρατούλη, επειδή βρίσκεται ήδη στη φυλακή, η Διοίκηση και το αρμόδιο Συμβούλιο των φυλακών τού στερεί τις άδειες, στηριζόμενο στη παράγραφο 2 του άρθρου 55 του Σωφρονιστικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία δεν δίδονται άδειες σε κρατουμένους για τους οποίους εκκρεμεί ποινική διαδικασία για αξιόποινη ποινική πράξη σε βαθμό κακουργήματος.

Με το δεδομένο ότι ο Σπύρος Στρατούλης δεν έχει κριθεί προφυλακιστέος από τον ανακριτή, που σημαίνει ότι δεν κρίνεται ύποπτος φυγής, δεν υπάρχει λόγος να στερηθεί των αδειών του , εφόσον η τελολογική ερμηνεία  της συγκεκριμένης διάταξης του σωφρονιστικού κώδικα προσπαθεί να προφυλάξει από περιπτώσεις κρατουμένων που θα χρησιμοποιούσαν την άδειά τους για να διαφύγουν.

Ο Σπύρος Στρατούλης για σας ίσως είναι ένα απλό όνομα στη μακρά λίστα των κρατουμένων που βιώνουν το καθεστώς του σωφρονισμού που ισχύει στην Ελλάδα. Για μας, όμως, έναν σημαντικό αριθμό Ελλήνων πολιτών αλλά και ανθρώπων που ζουν στο εξωτερικό και παρακολουθούν από πολύ κοντά την υπόθεση, ο Σπύρος Στρατούλης λειτουργεί ως σύμβολο: είναι ένας άνθρωπος που από τα 19 μέχρι τα 41 του χρόνια βρίσκεται στη φυλακή και προσπαθεί, με νύχια και με δόντια, να κρατηθεί όρθιος, να εκτίσει την ποινή του και να κερδίσει μια δεύτερη ζωή, μια δεύτερη νεότητα, μια δεύτερη ευκαιρία να απολαύσει τις μικροχαρές της ζωής.

Επιπλέον, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η υπόθεση του Σπύρου Στρατούλη αναδεικνύει τις αδυναμίες και αυθαιρεσίες που συμβαίνουν – και γνωρίζετε ότι συμβαίνουν – στο χώρο της δικαιοσύνης και του σωφρονισμού στην Ελλάδα. Η δίωξή του είναι πολιτική δίωξη και η δικαιοσύνη στο πρόσωπό του δείχνει τον τιμωρητικό και όχι τον σωφρονιστικό της ρόλο: η ξαφνική στέρηση των αδειών του είναι το μεγαλύτερο βασανιστήριο που θα μπορούσαν να κάνουν σε έναν άνθρωπο που το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στη φυλακή και έδειξε έμπρακτα την απόφασή του να επανακοινωνικοποιηθεί, τηρώντας με κάθε συνέπεια και σεβασμό τη μέχρι τώρα χορήγηση των αδειών του.

Ο Σπύρος Στρατούλης βρίσκεται σήμερα στην 54η ημέρα απεργίας πείνας με ορατό τον κίνδυνο για τη ζωή του. Το γεγονός αυτό επιβάλλει να επανεξεταστεί άμεσα το αίτημα του και να αποφασιστεί η άρση της στέρησης των αδειών του. Καλούμε τον κ. υπουργό να μην επιτρέψει να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή και να δώσει μια λύση παρεμβαίνοντας, ώστε ο Σπύρος Στρατούλης να πάρει την άδεια για την οποία προτίθεται να δώσει και την ίδια του τη ζωή ακόμα, να επιστρέψει και να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ