ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΣΠ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ

διωτηΗ βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, με αφορμή την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας των Φυλακών Λάρισας Σπύρου Στρατούλη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Σπύρος Στρατούλης, κρατούμενος των Φυλακών Λάρισας βρίσκεται πλέον στην 54η ημέρα απεργίας πείνας, διεκδικώντας να λάβει άδεια εξόδου, όπως λάμβανε το προηγούμενο διάστημα, πριν στερηθεί αυτό του το δικαίωμα.

Ο κρατούμενος, το όνομα του οποίου εμπλέκεται σε νέα ποινική υπόθεση, δε δικαιούται άδεια, καθώς εκκρεμεί εις βάρος του ποινική διαδικασία για αξιόποινη ποινική πράξη σε βαθμό κακουργήματος (παρ. 2 του άρθρου 55 του Σωφρονιστικού Κώδικα), καίτοι ο ανακριτής δεν τον έκρινε προφυλακιστέο.

Η υπόθεση βρίσκεται από τον Νοέμβριο στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι αρμόδιο να αποφασίσει σχετικά με την παραπομπή του ή μη, σε δημόσια δίκη (έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος).

Η ζωή του Σπ. Στρατούλη βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση, η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται κρίσιμη, με ορατό τον κίνδυνο μη αναστρέψιμων βλαβών για τον οργανισμό του.

Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας που βρίσκεται υπό συζήτηση καλύπτει αυτό το νομικό κενό που στέρησε στον Σπ. Στρατούλη τις άδειές του και την επανακοινωνικοποίησή του ενόψει της αποφυλάκισής του. Γι’ αυτό δεν υπάρχει αιτιολογία οι αρμόδιες αρχές να εξαντλούν όλο το χρονικό περιθώριο που τους δίνει ο νόμος για να εξετάσουν το θέμα του, με τον κίνδυνο να χαθεί πολύτιμος χρόνος, χρόνος που μπορεί να αποβεί μοιραίος για την υγεία και την ίδια τη ζωή του».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ