ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ» ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

kathigitis Με εκπαιδευτικούς των ΙΕΚ που θα αμείβονται με «μπλοκάκι» προτίθεται το υπουργείο Παιδείας να καλύψει κενά που άφησε στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ η κατάργηση των ειδικοτήτων και η διαθεσιμότητα που επέβαλε στους εκπαιδευτικούς…

Τις προηγούμενες μέρες, στην Κοζάνη, εκπαιδευτικός που βρίσκεται στις λίστες υποψήφιων για να εργαστούν στα ΙΕΚ, κλήθηκε να υπογράψει σύμβαση με το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης ώστε να προσληφθεί σε ΙΕΚ και στη συνέχεια, όπως ενημερώθηκε προφορικά, να διδάξει με απόσπαση σε ΕΠΑΛ της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας. Στη σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι εκπαιδευτικοί προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι «ο εκπαιδευτής αποδέχεται με την παρούσα το ενδεχόμενο απόσπασής του σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου… παρ. 3 εδάφιο 5 του ν. …/2013 (Α’…) για παροχή εκπαιδευτικού έργου σε άλλη δομή εκπαίδευσης, για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών και εντός της χωρικής αρμοδιότητας της ΔΔΒΜ στην οποία ανήκει το ΙΕΚ/ΣΕΚ στο οποίο έχει επιλεγεί».

Την ίδια στιγμή, στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας περιγράφεται ανάλογη διαδικασία και σημειώνεται: «Το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να καλύψει τα κενά των καταργημένων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ με προσλήψεις ωρομισθίων από τους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης υποψηφίων εκπαιδευτών ενηλίκων των δημοσίων ΙΕΚ». Αναφέρεται επίσης ότι «οι ωρομίσθιοι που θα υπογράψουν συμβάσεις θα αποσπαστούν σε ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΣ για την παροχή εκπαιδευτικού έργου, εντός της χωρικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Διά Βίου Μάθησης στην οποία ανήκει το ΙΕΚ στο οποίο έχει επιλεγεί (π.χ. εκπαιδευτής ο οποίος επιλέχθηκε να προσληφθεί στο ΙΕΚ Αμυνταίου θα αποσπαστεί να διδάξει στο 1ο ΕΠΑΛ Αμυνταίου)».

Με βάση το παραπάνω, ανοίγει ο δρόμος για μία νέα κατηγορία ελαστικά εργαζομένων στα σχολεία, των εκπαιδευτικών με «μπλοκάκι». Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Κοζάνης, το οποίο σημειώνει ότι «από την αρχή της σχολικής χρονιάς μαθητές και γονείς στα ΕΠΑΛ παλεύουν για να ξεκινήσει η διδασκαλία των μαθημάτων ειδικότητας για να πάρουν επιτέλους τα πτυχία και τα απολυτήριά τους, ενώ έχουν χάσει οι περισσότεροι μαθητές την προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις, εκτός και αν κάποιοι είχαν τη δύναμη να πληρώσουν για ιδιαίτερα μαθήματα στα φροντιστήρια. Αυτό συμβαίνει γιατί από το καλοκαίρι οι ειδικότητες των νηπιοβρεφοκόμων, νοσηλευτών και γραφιστών με απόφαση του υπουργείου Παιδείας καταργήθηκαν και οι χιλιάδες συνάδελφοι εκπαιδευτικοί είναι σε διαθεσιμότητα, σε κατάσταση ομηρίας για το τι μέλλει γενέσθαι, αναμένοντας ουσιαστικά την απόλυσή τους. Επίσης συγχωνεύονται σχολεία, καταργούνται ΕΠΑΛ, τα κενά των εκπαιδευτικών σε άλλες ειδικότητες παραμένουν και έγιναν ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών. Από την άλλη, οι υπηρέτες των αναγκών των μεγάλων επιχειρήσεων και της ΕΕ προσκαλούν ανέργους να καλύψουν τα κενά για τη διδασκαλία των αντίστοιχων μαθημάτων με την υποχρέωση όμως να επιβαρυνθούν οι ίδιοι από τον κουτσουρεμένο μισθό τους την ασφάλισή τους, με τους φόρους που τη συνοδεύουν».

Οι εκπαιδευτικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απαιτούν: Να μην ισχύσει η αυτασφάλιση των εκπαιδευτικών. Να επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που είναι σε διαθεσιμότητα στις οργανικές τους θέσεις. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα σχολεία. Παιδεία που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες των μονοπωλίων.

rizospastis.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ