ΑΛΗΤΕΙΑ ΥΠΟΙΚ & ΔΕΗ: ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΟΥ 2012

χαρατσιΣοκ για δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους που βλέποντας στο taxisnet τι χρωστάνε, διαπιστώνουν ότι από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου έχει βεβαιωθεί προς είσπραξη και ΕΕΤΗΔΕ του 2012 που, όμως, το έχουν ήδη πληρώσει!

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά από διασταύρωση που διενήργησε στις 2 και 3 Ιανουαρίου με βάση τα στοιχεία  που απέστειλε η ΔΕΗ, εντόπισε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες που φαίνεται να έχουν αφήσει απλήρωτο το ΕΕΤΗΔΕ από το 2012 για περίπου 1,6 εκατομμύρια ακίνητα.

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων που είτε από επιλογή, είτε από οικονομική αδυναμία, δεν πλήρωσαν το ΕΕΤΗΔΕ μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν πελάτες σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής ρεύματος  που παρακράτησαν τα χρήματά τους και δεν τα απέδωσαν στο δημόσιο, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν ξανά οι ίδιοι το «χαράτσι».

Όσο περνούν όμως οι ημερες, όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν μπαίνοντας στο taxisnet ότι… χρωστούν ΕΕΤΗΔΕ και πρέπει να το πληρώσουν μέχρι 31 Ιανουαρίου 2014, αν και οι ίδιοι πλήρωναν όλους τους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ που τους έρχονταν κάθε μήνα.

Μετά από διαμαρτυρίες και τον απαραίτητο έλεγχο, στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν τώρα ότι πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία καταναλωτών που πλήρωσαν το λογαριασμό ρεύματος με λίγες ημέρες  καθυστέρησης μετά την λήξη της προθεσμίας του ειδοποιητηρίου. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτές, ήταν οι ενοικιαστές εκείνοι που καθυστέρησαν να πληρώσουν το λογαριασμό και, έτσι, και το ΕΕΤΗΔΕ του ιδιοκτήτη.

Η καθυστέρηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να τους περιλάβει και αυτούς η ΔΕΗ στην  σχετική λίστα με όσους χρωστούν το ΕΕΤΗΔΕ, έστω και αν νόμιζαν ότι πληρώθηκε ή αν το πλήρωσαν οι ίδιοι με λίγες ημέρες καθυστέρησης.

Ειδικά για τους τελευταίους, η ΔΕΗ εισέπραξε τα χρήματα αλλά τα αφαίρεσε από τις χρεώσεις για την κατανάλωση  ρεύματος, χωρίς να ειδοποιήσει τους πελάτες της ότι το ΕΕΤΗΔΕ δεν εισπράχθηκε και ότι έχει στείλει ήδη κατάλογο οφειλετών στην εφορία.

Έτσι, ενάμισι χρόνο μετά, οι ιδιοκτήτες αυτοί που νόμιζαν ότι έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους, βλέπουν στο taxisnet ότι χρωστούν μία ή δύο δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ (συν προσαυξήσεις).

Για να διαπιστώσουν αν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία όμως, οι ίδιοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει τώρα να ανατρέξουν στις αποδείξεις πληρωμών των λογαριασμών –αν τις έχουν κρατήσει- και να βρουν  τι πλήρωσαν και πότε για ΔΕΗ και ΕΕΤΗΔΕ. Αν καθυστέρησαν αλλά η ΔΕΗ εισέπραξε όλο το ποσό (μαζί με εκείνο που αντιστοιχούσε στο ΕΕΤΗΔΕ) το συνυπολόγισε μόνο για την εξόφληση των χρεώσεων ρεύματος και, άρα, πιθανώς να δουν ότι είχαν και κάποιο πιστωτικό υπόλοιπο σε επόμενο λογαριασμό. Τα χρήματα που «γλίτωσαν» από τον λογαριασμό ρεύματος, αλλά θα πρέπει να τα πληρώσουν τώρα για φόρο και προσαυξήσεις στο δημόσιο.

Από την άλλη, ασφαλώς θα ήταν σκόπιμο  σε τέτοιες περιπτώσεις να εξετάσει κάποιος και αν στις πληρωμές που έκανε έστω και καθυστερημένα, πλήρωσε το ΕΕΤΗΔΕ και όχι ρεύμα, ώστε να μπορέσει να αμφισβητήσει την εκ νέου χρέωσή του από την εφορία.

www.newmoney.gr 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com