ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΜΑΡΜΠΕΗΣ

KALLINOSΕφυγε χθες από τη ζωή πλήρης ημερών σε ηλικία σχεδόν 100 χρόνων ο Θεόδωρος Καλλίνος ο θρυλικός καπετάνιος του ΕΛΑΣ «Αμάρμπεης» που πιθανότατα ήταν ο τελευταίος επιζών από τους Καπεταναίους της Σύσκεψης της Λαμίας. Σήμερα Παρασκευή 10 Ιανουαρίου παρουσία συγγενών και φίλων έγινε η ταφή του στο νεκροταφείο του δήμου Καλαμαριάς.

Ο Θ. Καλλίνος με πολλούς συγγενείς στον Τύρναβο υπήρξε καπετάνιος του ΕΛΑΣ, γνωστός ως Αμάρμπεης, ψευδώνυμο που του δόθηκε από το όνομα του ψηλότερου βουνού της περιοχής ανάμεσα στον Αλιάκμονα και Πηνειό περιοχή δράσης του Αρχηγείου Βόρειας Θεσσαλίας, του οποίου ήταν Διοικητής.

Από το 1937 ήταν Ανθυπολοχαγός Διοικητής Λόχου στο 19ο Σύνταγμα Πεζικού Σερρών το 1937-38. Στα Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα Υπολοχαγός Διοικητής Λόχου το 1939 – 41 και στον Ελληνο – Γερμανικό Πόλεμο στο μόνιμο Οχυρό Κάλης ανατολικά των οχυρών Ρούπελ και Καρατάς.

Aρνήθηκε να παραδοθεί στους Γερμανούς με το Λόχο του και πολέμησε εθελοντής στη Μάχη της Κρήτης ως Διοικητής Λόχου. Το 1941 εντάχθηκε στο ΕΑΜ και το ’42 πέρασε στον ένοπλο αγώνα και ανέλαβε μεταξύ άλλων εκπαιδευτής και οργανωτής ΕΑΜικών ένοπλων ομάδων Ολύμπου – Κισσάβου – Ποταμιάς.

Στα Δεκεμβριανά ήταν Διοικητής Τομέα Φαλήρου – Πειραιά μέχρι και Ελευσίνας. Ακολούθησαν εξορίες στα Κυκλαδονήσια.

Τελευταία πολιτική του πράξη ήταν η έκκληση προς τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις «που ελπίζουν σε ένα διαφορετικό μέλλον από το ζοφερό του Μνημονίου» να συνεργαστούν με στόχο «μια κυβέρνηση σωτηρίας της πατρίδας», «μια κυβέρνηση που θα φέρει το λαό στην εξουσία» που απηύθυνε μαζί με άλλους 12 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Οι υπογράφοντες το κείμενο, τόνιζαν πριν από 2 χρόνια περίπου ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σήμερα υπό στρατιωτική κατοχή, εντούτοις, 70 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΑΜ, βρίσκεται ξανά μπροστά σε αντίστοιχου ιστορικού μεγέθους τραγωδία. «Σήμερα διακυβεύεται η εθνική ανεξαρτησία, καταπατείται το Σύνταγμα και υποθηκεύεται η επιβίωση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού», σημείωναν μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ