ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠαρουσία εκπροσώπων φορέων, τοπικών παραγόντων και πολλών μηχανικών, πραγματοποιήθηκε η ετήσια πανηγυρική εκδήλωση του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας για το Νέο Χρόνο. Ήταν η τελευταία ανάλογη εκδήλωση με πρόεδρο του ΤΕΕ τον Ντίνο Διαμάντο, ο οποίος μετά από τρεις θητείες δεν έθεσε ξανά υποψηφιότητα για τα όργανα διοίκησης.

Στην κατάμεστη αίθουσα του κτιρίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη Λάρισα, μίλησε ο Ντ. Διαμάντος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

«Σε μία Ελλάδα που δείχνει ότι το 2014 μπορεί να φανεί αχτίδα ανόρθωσης, με το πρωτογενές πλεόνασμα, πιθανό άνοιγμα ξανά στις αγορές,  οι σκληρές πραγματικότητες, όπως ο καλπασμός ανεργίας, η φοροκαταιγίδα, η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η κατάρρευση κοινωνικού κράτους, αφυδατώνουν την Ελληνική κοινωνία, που βιώνει μία σκληρή καθημερινότητα και μία διαρκή αβεβαιότητα.

Η Ανάπτυξη μετριέται σε  «αριθμητικούς δείκτες», όταν όμως ενεργοποιηθούν πρώτιστα οι άνθρωποι στη βάση ενός Εθνικού στρατηγικού σχεδίου με στοχοθεσία, χρονοδιάγραμμα και προτεραιότητες. Και με τις προδιαγραφές ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα έχει αποβάλλει χαρακτηριστικά πεπαλαιωμένου κρατισμού και λαϊκισμού. Η Ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να έχει το βασικό της κύτταρο στις δημόσιες δομές που έχουν αμεσότητα με τις τοπικές κοινωνίες. Και αυτές είναι οι δομές της αυτοδιοίκησης.  Άρα, απαιτείται η σύνταξη ενός «οδικού χάρτη ελπίδας», ένα δυναμικό τοπικό σχέδιο ανάπτυξης που, ενεργοποιώντας τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και με συνέργεια όλων των φορέων και συλλογικοτήτων να μπορεί να αποδώσει άμεσα αποτελέσματα. Στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα.

Ο ρόλος των μηχανικών ιστορικός και μοιραίος, να βρίσκονται στην προμετωπίδα της πρωτοβουλίας, της έμπνευσης και του σχεδιασμού αλλά και της διασφάλισης υλοποίησης αυτού του σχεδίου. Επειδή ο μηχανικός γνωρίζει γιατί, πότε και πώς να το υλοποιήσει. Οι μηχανικοί που δυστυχώς, γνωρίζουν τη χειρότερη περίοδο από ποτέ. Στον επιστημονικό, επαγγελματικό και κοινωνικό τους ρόλο, η Πολιτεία έχει επιφυλάξει για τους μηχανικούς μία πολιτική με δραματικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Επαγγελματικός εξοστρακισμός, που έχει επιπτώσεις και στην κοινωνική και οικογενειακή κατάσταση. Μείωση της επαγγελματικής ύλης. Απαξίωση της δημόσιας τεχνικής υπηρεσίας. Εξαφάνιση της μικρομεσαίας μελετητικής και εργοληπτικής ραχοκοκαλιάς. Εκβιομηχάνιση και μεταφορά δραστηριοτήτων.

Το ΤΕΕ, ως φορέας, οφείλει να αποδείξει για μία ακόμα φορά ότι σε χρόνια κρίσης και ύφεσης μπορεί να τραβήξει μπροστά την Πολιτεία και την κοινωνία. Η επιχειρούμενη με πολλούς τρόπους «αμφισβήτησή του» – δυστυχώς και εκ των έσω- και η επιχειρούμενη υποβάθμισή του, μέχρι και κατάργηση κάποιοι απεργάζονται, μόνο δυσμενείς επιπτώσεις για τους ίδιους τους μηχανικούς και τη χώρα μπορεί να έχει. Το ΤΕΕ οφείλει να χαράξει νέους δρόμους στο επάγγελμα, και να διασφαλίσει το υψηλό επίπεδο επιστημονικής και επαγγελματικής θέσης των Ελλήνων μηχανικών. Το ΤΕΕ οφείλει και το ίδιο να αλλάξει. Να αλλάξει πραγματικά.

Προσωπικά, κλείνοντας έναν σημαντικό κύκλο της ζωής μου, αυτόν της ενασχόλησης με τα πράγματα του ΤΕΕ, αισθάνομαι πέρα από συγκινημένος, τιμημένος από όλους τους μηχανικούς που όλα αυτά τα χρόνια με εμπιστεύθηκαν. Οφείλω βέβαια να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, όλους όσοι συμμετείχαν με κάθε τρόπο ώστε να αποδοθεί ένα σημαντικό πολυεπίπεδο έργο. Ένα έργο σε όλους τους τομείς που προδιαγράφει το ιδρυτικό θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ. Στον επιστημονικό, επαγγελματικό και κοινωνικό τομέα. Από τους ακούραστους υπαλλήλους του Τμήματος μέχρι τα μέλη των Δ. Ε., των Ν. Ε. και της Αντιπροσωπείας. Αλλά, και όλους τους μηχανικούς συμμετείχαν στο παραγωγικό έργο του Τμήματος είτε από μόνιμες επιτροπές, είτε ομάδες εργασίας, είτε εκπροσωπήσεις. Νιώθω ως άτομο πολύ ισχυρός από κάθε άποψη – γνώσεων, εμπειριών, σχέσεων- μέσα από την πορεία αυτή.

Για το λόγο αυτό, αισθάνομαι ότι μπορώ και οφείλω να μεταφέρω όλα αυτά σε ένα άλλο επίπεδο ενασχόλησης, κεφαλαιοποιώντας έτσι η πόλη μας όλο αυτό το δυναμικό απόθεμα που το ΤΕΕ, οι μηχανικοί και ο ίδιος προσωπικά κατακτήσαμε 9 χρόνια που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος. Η πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και γύρισα να ζήσω ως επιστήμονας, επαγγελματίας και οικογενειάρχης.

Με τη δύναμη του ΤΕΕ και όλων σας, με τη συμμετοχή τη δική σας, με τις θέσεις που πάντα τεκμηριωμένα εκφράζαμε και, με τη φιλοσοφία του «ανοιχτού δημοκρατικού συμμετοχικού ΤΕΕ» μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε και σε ένα ανάλογο μοντέλο για την πόλη μας. Πρωταγωνιστώντας στη διαμόρφωση ενός δυναμικού τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου για το Δήμο Λαρισαίων. Με κύριο στόχο ένα καίριο χτύπημα στην καλπάζουσα ανεργία. Όχι με προσωρινές και επιδοματικές πολιτικές αλλά, με δυναμικά ενεργητικές πολιτικές ανάπτυξης πρωτοβουλιών και στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας αλλά και, διαμόρφωσης κλίματος εξωστρέφειας.

Στην προσπάθεια αυτή πρέπει οι φορείς, οι πολίτες, όλοι, να συμμετέχουμε σε μία «πράξη διάρκειας και ευθύνης» για όλη τη προβλεπόμενη θεσμική θητεία και όχι με μία «στιγμιαία πράξη επιλογής». Είμαστε έτοιμοι για το άλμα εμπρός, και τα όνειρα μας προέκταση της πραγματικότητας να τα κάνουμε χειροπιαστή ελπίδα».

Ο Ντ. Διαμάντος ευχαρίστησε επίσης την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Νομαρχία πριν αλλά και τον Δήμο καθώς και τους τοπικούς φορείς, οργανώσεις, παράγοντες, τις αρχές της Πολιτείας μα και τα ΜΜΕ της περιοχής για τη συνεργασία  όλα αυτά τα χρόνια.

*Το ειδικό θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν «Μηχανικοί και Πολιτισμός» και τιμήθηκαν μηχανικοί μέλη του τοπικού Τμήματος οι οποίοι πέραν της επαγγελματικής δραστηριότητας έχουν να παρουσιάσουν και διακριτή παρουσία στον πολιτιστικό τομέα. Συγκεκριμένα ο χημικός μηχανικός Οδυσσέας Νικολόπουλος για την ενασχόλησή του με τη μουσική και η μηχανολόγος μηχανικός Γλυκερία Καραγκούνη για τη συγγραφή έργων παιδικής λογοτεχνίας.

O χημικός μηχανικός Οδυσσέας Νικολόπουλος, που άρχισε τα πρώτα γρατσουνίσματα στη κιθάρα στην εφηβεία του, άρχισε να εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πολυτεχνείο. Τότε έγραψε και τα πρώτα του τραγούδια, ενώ μετείχε σε συναυλίες ανά την Ελλάδα μαζί με τον Φοίβο Δεληβοριά. Ο πρώτος του δίσκος με τίτλο δίσκο με τίτλο ‘‘Η Γυναίκα Του Εικοστού Πρώτου Αιώνα’’ με τη βοήθεια του  Θάνου Μικρούτσικου, ενώ ήδη εργαζόταν στη βιομηχανία. Ακολούθησαν εμφανίσεις σε γνωστούς μουσικούς χώρους της Αθήνας και η κυκλοφορία πάλι με τη Legend του δεύτερου, ψηφιακού CD single αυτή τη φορά, με τίτλο ‘‘Σε Ένα Λεπτό’’. Εν συνεχεία επιστρέφει στη Λάρισα όπου ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ταυτόχρονα πραγματοποιεί εμφανίσεις σε διάφορα μουσικά στέκια της πόλης ενώ σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει το τρίτο του ολοκληρωμένο άλμπουμ με νέα τραγούδια.

Η μηχανολόγος μηχανικός Γλυκερία Καραγκούνη διπλωματούχος του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, ασχολείται με την επιχειρηματική και τεχνολογική στρατηγική, τη διαχείριση καινοτομίας και τεχνολογίας και τη διοίκηση παραγωγής. Διδάσκει στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενώ έχει εργαστεί ως μηχανικός στην Αεροπορία Στρατού, σε ελληνικές βιομηχανίες, ως ελεύθερος επαγγελματίας και σύμβουλος επιχειρήσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επιστημονικά άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων.  Έχει λάβει πρώτο βραβείο επιστημονικής εργασίας στο 5ο Διεθνές Συνέδριο  EuroMed Glion-Montreux, Switzerland, 4-5 October, 2012.

Παράλληλα ασχολείται με την παιδική – νεανική λογοτεχνία. «Το Φυλαχτό του Ποσειδώνα» είναι το πρώτο της εφηβικό μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 2010 από τις εκδόσεις Κέδρος και σήμερα προχωρά στην 3η έκδοση.  Έχει βραβευθεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2009 για το έργο της «Μια ανατολή στο Έμπου» (εφηβικό μυθιστόρημα) και το 2010 για το μυθιστόρημα «Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών» (για παιδιά 9-12 ετών). Τα δύο μυθιστορήματα αναμένονται να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2014, ενώ ετοιμάζεται και το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας του «Φυλαχτού».

Την εκδήλωση του ΤΕΕ τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρ. Καραλαριώτου, ο δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Π. Γούλας, οι επικεφαλής των παρατάξεων μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού και του δημοτικού συμβουλίου Λ. Λιακούλη και Γ. Σούλτης, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ Ν. Τζίκας, η πρόεδρος των ξενοδόχων Ειρ. Παπαϊωάννου, η διευθύντρια του γαλλικού Ινστιτούτου Χρ. Βουλγαράκη, άλλοι εκπρόσωποι φορέων, πρώην πρόεδροι του ΤΕΕ, ο πρόεδρος της απερχόμενης Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Γ. Βαρνάς, της Ν. Ε. Τρικάλων Γ. Μητσιούλης, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και πολλοί μηχανικοί.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ