ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Δήλωση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γελαλή

gelalis-dimitrisΒασικός πυλώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι ο αγροτικός τομέας, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την διατροφική ασφάλεια της χώρας. Η υπερφορολόγησή του απειλεί την οικονομική επιβίωση των αγροτών και τους οδηγεί σε έξοδο από την παραγωγική δραστηριότητα με τραγικά αποτελέσματα.

Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης για τους αγρότες:

• Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί θα φορολογηθούν με 13% από το πρώτο ευρώ.

• Θα επιβαρυνθούν με την επιβολή του άδικου τέλους επιτηδεύματος αξίας 650 ευρώ ετησίως.

• Το 2014 θα επιβληθεί χαράτσι στα αγροτεμάχια και μάλιστα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις με διπλό συντελεστή.

• Από 1.1.2014 υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων. Απαλλάσσονται μόνο όσοι είχαν ακαθάριστα έσοδα κατώτερα των 10.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μικρότερη των 5.000. Για την απαλλαγή θα πρέπει να ισχύουν και τα δύο κριτήρια. Έχουμε λοιπόν ένα πρόσθετο κόστος λογιστικής υποστήριξης.

• Θα υποβάλουν καταστάσεις πελατών προμηθευτών ενώ ο τρόπος υποβολής θα οριστεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, την απόφαση αυτή δεν την έχουμε δει ακόμα.

Σε επικοινωνία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γελαλή με το γραφείο του κ. Θεοχάρη (ΓΓΔΕ) τον ενημέρωσε πως και οι αγρότες που απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων θα πρέπει να κρατούν όλα τα παραστατικά αγορών, πωλήσεων, επιδοτήσεων, δαπανών προκειμένου να φορολογηθούν στη βάση εσόδων-εξόδων. Αυτό σημαίνει έξοδα λογιστικής υποστήριξης και για αυτούς που δεν θα είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων.

Η φορολογική επιβάρυνση θα είναι δυσβάσταχτη και σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής θα οδηγήσει σε αδιέξοδο κυρίως τους αγρότες με μικρές στρεμματικές και συνολικές αποδόσεις δεδομένου ότι η καλλιέργεια θα είναι ασύμφορη. Αυτοί όμως αποτελούν την πλειοψηφία.

Η προχειρότητα με την οποία ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου τήρησης βιβλίων, θα έχει εμφανή αποτελέσματα. Δεν έγινε προηγουμένως διάλογος με εκπροσώπους του κλάδου ούτε υπήρξε κατάλληλη ενημέρωση των αγροτών από στελέχη της κυβέρνησης. Ακόμα και οι λογιστές, οι οποίοι θα επιφορτιστούν με το βάρος αυτό  έχουν πληθώρα ερωτημάτων.

Τέλος, θα πρέπει να επανεξεταστούν, άμεσα, τα κριτήρια απαλλαγής αγροτών από την υποχρέωση ένταξης στο νέο καθεστώς τήρησης βιβλίων καθώς και να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος εφαρμογής πάντα σε συνεννόηση με τους φορείς του κλάδου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ