ΙΝ.ΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Γράφει ο Βασίλειος Κόκκαλης, Πρόεδρος ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, δικηγόρος

κοκαλ (Αντιγραφή)Από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί στην κύρια κατοικία, όπως αυτή έχει δηλωθεί στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος, συνεπώς η προστασία αφορά αποκλειστικά και μόνο την πρώτη και κύρια κατοικία του δανειολήπτη ενώ όλα τα υπόλοιπα ακίνητά του

(β΄ κατοικία, επαγγελματικοί χώροι-καταστήματα, αγροτεμάχια κ.α) μπορούν να εκπλειστηριασθούν.

Η αναστολή των πλειστηριασμών ισχύει εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ και εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως: α) το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό τους εισόδημα, όπως διαμορφώνεται κατόπιν της αφαίρεσης των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, είναι μικρότερο ή ίσο των τριάντα πέντε χιλιάδων (35.000) ευρώ β) η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους είναι μικρότερη ή ίση των διακοσίων εβδομήντα χιλιάδων (270.000) ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την 20ή Νοεμβρίου 2013, δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, εξαιρουμένων περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα.

Στην προστατευτική ρύθμιση υπάγονται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι αγρότες.

Η αναστολή πλειστηριασμών αφορά τις οφειλές προς τράπεζες (στεγαστικά/επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια, επιχειρηματικά, πιστωτικές κάρτες κτλ.) και τις οφειλές προς ιδιώτες και εταιρείες νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εφόσον δεν πρόκειται για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο οφειλέτης για να ενταχθεί στον νόμο πρέπει να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση σε κάθε δανειστή του μέχρι 31/01/2014 ή εντός δύο μηνών από την επίδοση διαταγής πληρωμής με επιταγή προς εκτέλεση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν κατατεθεί στις ως άνω προθεσμίες, δεν ισχύει η αναστολή του πλειστηριασμού για τον οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή.

Στην υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά όλα τα προσωπικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη βάσει των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, καθώς και η αναλυτική κίνηση των λογαριασμών του που ξεπερνούν τα 1.000€ τους τελευταίους 24 μήνες πριν από την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Κατά τη διάρκεια απαγόρευσης πλειστηριασμού, οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος τους, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

Εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% στο ποσό μέχρι τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.

Ειδικά για τους οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα ή εισόδημα που ισούται μέχρι του ποσού του επιδόματος ανεργίας, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

Εάν ο οφειλέτης οφείλει σε περισσότερες από μία τράπεζες, η μηνιαία καταβολή κατανέμεται συμμέτρως σύμφωνα με το ανεξόφλητο υπόλοιπο της κάθε οφειλής. Εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τις δόσεις για τρεις μήνες συνολικά, αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας.

Σε περίπτωση που οι οφειλέτες είναι περισσότεροι από ένας θα πρέπει να καταθέσουν υπεύθυνες δηλώσεις όλοι οι οφειλέτες, ενώ τα δάνεια που έχουν εγγυητή τότε εφόσον ενταχθεί ο πρωτοφειλέτης στον νόμο για την απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας και εφόσον η απαγόρευση δεν έχει αρθεί για τον πρωτοφειλέτη, απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων του εγγυητή για τις συγκεκριμένες οφειλές.

Οι δανειστές κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού μπορούν να ζητήσουν από τον οφειλέτη να τους προσκομίσει επιπλέον δικαιολογητικά. Ο οφειλέτης πρέπει να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός από το αίτημα του δανειστή, ειδάλλως αίρεται η προστασία για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή.

Τέλος να ενημερώσουμε ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που μπορεί να ζητηθούν είναι:

– αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα (μετά το 2007) ή φύλλο υπολογισμού αξίας ακινήτου για ακίνητα (πριν το 2007)

– βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής

-δηλώσεις Ε1 και Ε9

-αποδεικτικό για το ύψος των καταθέσεων την 20/11/13

-βεβαίωση ανεργίας ΟΑΕΔ

-πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

– γνωμάτευση αναπηρίας.

Εν κατακλείδι να σημειώσουμε πως το ΙΝ.ΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ θα  συνδράμει ΔΩΡΕΑΝ στους καταναλωτές-δανειολήπτες στην σύνταξη της -ως άνω- υπεύθυνης δήλωσης προς τις τράπεζες προκειμένου να σώσουν την πρώτη τους κατοικία.

Οι καταναλωτές-δανειολήπτες μπορούν να απευθύνονται καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) στα γραφεία του ΙΝ.ΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στην οδό Απόλλωνος αρ. 9   -2ος όροφος- τηλ. επικοινωνίας 2410 538080.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ