ΕΡΩΤΗΣΗ Η. ΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΟΔΗΓΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Διώτη Ηρώ b1_highΕπίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών, σχετικά με τις απολύσεις οδηγών του Υπεραστικού ΚΤΕΛ ν. Λάρισας, τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει εκδικητικές και καταχρηστικές, επανακατέθεσε σήμερα για να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 16 Ιανουαρίου το πρωί, η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Η ερώτηση είχε κατατεθεί στις 24/10/2013 αλλά δεν είχε συζητηθεί λόγω κωλύματος του υφυπουργού Εργασίας κ. Κεγκέρογλου.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι «9 οδηγοί του Υπεραστικού ΚΤΕΛ ν. Λάρισας είδαν “την πόρτα της εξόδου” και άλλοι 2 υπέστησαν βλαπτική μεταβολή των συμβάσεών τους, όταν αρνήθηκαν να δεχτούν τις νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας που περιέκοπταν κατά το ήμισυ τις απολαβές τους και επιπλέον να πραγματοποιούν το δρομολόγιο Λάρισα-Αθήνα σε 3 ώρες και 35 λεπτά, όπως διαφημίζει το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, παραβιάζοντας τα όρια ταχύτητας του Κ.Ο.Κ.

Όπως έχει καταγγελθεί στο Ειρηνοδικείο Λάρισας, αλλά και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών με μηνυτήρια αναφορά της ΟΣΜΕ, απώτερος στόχος της Διοίκησης είναι η περικοπή των μισθών των εργαζομένων της από 20%-40%. Μάλιστα, επανειλημμένα έχει χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα την άρνηση όσων οδηγών δεν έχουν δεχτεί τις νέες συμβάσεις για να τους απολύσει και στη θέση τους έχει προσλάβει νέους οδηγούς, με τον κατώτατο μισθό. Στους δε απολυμένους έχει αποστείλει εξώδικα, με τα οποία επικαλείται παραπτώματα των τελευταίων την περίοδο που εργάζονταν για το ΚΤΕΛ, με στόχο να υφαρπάξει εκ των υστέρων, καταχρηστικά, τα ποσά που τους κατέβαλε ως αποζημίωση απόλυσης! Πέραν αυτού, “πρωτοπορεί”, έχοντας προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας να μην πληρώσει προσαύξηση κατά 75% στο μεροκάματο της Κυριακής. Ταυτόχρονα, συστηματικά η Διοίκηση, παραβιάζοντας τον Ν. 1264/1982, προσπαθεί να απαγορέψει στους οδηγούς να συνδικαλίζονται, απειλώντας τους ευθέως με απόλυση.

Επειδή παρόμοια περιστατικά έχουν καταγγελθεί και για άλλες διοικήσεις Υπεραστικών ΚΤΕΛ στην επικράτεια, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: Τί θέση παίρνουν απέναντι σε αυτές τις πρακτικές των διοικήσεων των Υπεραστικών ΚΤΕΛ της χώρας, οι οποίες εκτός από επιζήμιες για τους εργαζομένους, τείνουν να γίνουν και επικίνδυνες για την ασφάλεια των μεταφορών; Πώς σκοπεύουν να παρέμβουν για την ανάκληση των καταχρηστικών και εκδικητικών απολύσεων των οδηγών του Υπεραστικού ΚΤΕΛ ν. Λάρισας;».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ